Vizart

Street art je ostao bez “ruskog Banksyja”

Foto: facebook.com/ P183
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ P183
Foto: facebook.com/ P183

Svijet se upoznao s radom P183 nakon što su neki američki, engleski i francuski dnevni listovi objavili fotografije njegovih radova. “Gerilska taktika” slikanja uličnih murala P183 neodoljivo ih je podsjećala na djela poznatijeg britanskog nekonformista Banksyja. Prikrivenog grafiti umjetnika, čije ime se moglo  zamijeniti za naziv puške, često su zato nazivali i “ruskim Banksyjem”. Umjetniku stilskog izražaja sličnog britanskom kolegi, nije se sviđala ta usporedba jer je svoj stil gradio kroz 14 godina rada. P183, pravim imenom znan kao Pavel Pukhov, bio je osvojio priznanje za  svoja provokativna umjetnička djela raspršena diljem Moskve.

Foto: facebook.com/ P183
Foto: facebook.com/ P183

Ovaj tajanstveni lik, navodno, u svojim kasnim 20-ima, rado je prikrivao svoje tragove i lice ispod crne marame kako bi ostao anoniman. Njegova djela zapazili su oni koji su oči držali širom otvorene. U travnju prošle godine, Pavel je izveo svoj najsmjeliji trik i izazvao paniku u redovima gradske policije. Područje industrijske zone u Moskvi bilo je ograđeno zbog dojave o bombi. Na opće iznenađenje tamošnjih stanovnika, umjesto bombe policija je pronašla maketu svemirskog napadača iz popularne video igre iz 80-ih, koju je P183 nazvao “borcem protiv zastoja u prometu”.

Foto: facebook.com/ P183
Foto: facebook.com/ P183

Pavela su mnogi smatrali vandalom, no on je bio ozbiljan umjetnik čije su teme često vezane uz slobodu i građanski aktivizam. Iza njegovih radova, koje bi nakon nekoliko dana komunalna služba uklonila s mjesta nastanka (najčešće napuštenih zgrada, mostova, škola, metroa), stajala je jaka poruka koju se nije moglo uvijek spoznati na prvi pogled. Fotografija je, nažalost, postala jedini način da se ta djela trajno zabilježe i očuvaju za buduće naraštaje.

Producentska tvrtka za koju je Pavel radio u priopćenju navodi da detalji njegove smrti neće biti pušteni u javnost. Međutim, internetom već kruže glasine o tome da se P183 objesio, dok drugi mediji, oslanjajući se na street art skupinu “310” nagađaju da je otrovan.

Be social

Komentari