Vizart

Stripburger – “Attention, work!”: Društvu nedostaje nemara, radosti i igre

Foto: Facebook/Galerija SC
Vrijeme čitanja: 3 minute

To work or not to work?, popratni je tekst jednostavne ilustracije autora Andreja Štulara, izložene u Galeriji SC u sklopu izložbe “Attention, work!/ Pozor, radovi!” slovenske umjetničke udruge Stripburger. Ilustracija prikazuje zamišljenog dječaka koji sjedi na koljenima nedaleko dimom obavijenog tvorničkog pogona. Dječak je radnik – bosonog, tužan i osamljen. Možda čeka početak novog radnog dana u blizini radnog mjesta, a možda je, iscrpljen, odlučio odmoriti na putu od posla do kuće. U svakom slučaju, njegova je dvojba jasna – raditi i samo (za)raditi ili krenuti u potragu za novim smislom, bogatstvom i sustavom razmišljanja. Od prve pojave pojma kapitalizma kao ekonomskog i društvenog sustava u 19. stoljeću, ova se dilema nerijetko pojavljuje u umovima mnogih čije osobne ideologije sadrže antikapitalističke značajke.

Foto: Facebook/Galerija SC
Foto: Facebook/Galerija SC

Uz kapitalizam se često nameću negativni pojmovi poput korporacionizma, robovske plaće, depersonalizacije, gubitka individualnosti i psihičko-fizičke preopterećenosti. “Rad je nužno zlo koje treba izbjegavati”, rekao je Mark Twain. S druge strane, “rad oslobađa”. “Živjeti – to ne znači disati, nego raditi”, teorija je koju je zagovarao J. J. Rousseau. Pozitivni aspekti rada svode se tako na (egzistencijalnu) nužnost povećanja profita i potrebu za ispunjenjem viška vremena u danu ili pronalaskom svrhe života u zanimanju. “Nađi posao koji voliš i više nikada u životu nećeš morati raditi niti dana”, izjava je kojom je Twain pogodio u srž teme o postojanju smisla rada kao aktivnosti. Međutim, čini se da puno češće motivaciju zaposlenih za jutarnje buđenje, a zatim kavu ili pivo, opisuje ona narodna “Moli Boga i radi, pa se ne boj gladi”. Ona nadahnjuje radnike kojima tako put do radnog mjesta, a onda i sve što ih čeka tamo – poslodavac loše volje, pola kifle za ručak i/ili strah od neplaćenog vremena dobrovoljno provedenog u uredu – postaje jednostavnije. Shvaćanja rada kao aktivnosti sežu iz krajnosti u krajnost. Upravo je to dalo povod umjetnicima iz udruge Stripburger za upuštanje u detaljno istraživanje tog pojma.

Foto: Facebook/Galerija SC
Foto: Facebook/Galerija SC

Izložba propituje rad, postojeći sustav, radnika i čovjeka. Čovjek je u odnosu na radnika često samo njegova sastavnica ili nužan biološki preduvjet za ispunjenje te uloge. Umjetnici čiji su radovi izloženi prvenstveno kritiziraju kapitalizam i društvene vrijednosti koje je proizveo, no ne zaostaju niti s kritikama drugih ideologija i sustava poput marksizma, liberalizma i feminizma. U kapitalizmu zapovijeda novac, u marksizmu birokracija, a u liberalizmu biznis. Feministicama je bitno da ne zapovijeda muškarac. Kao opozicija svemu navedenom, Stripburger se zalaže za igru, smisao i kolektivnu avanturu. Izložba definira novu ideju sustava bez vlasnika i zapovijedi, a udruga poziva na pokretanje ˝ludičke revolucije˝. Pretpostavka koja se nameće kroz ovo vizualno istraživanje jest da postojećem sustavu nedostaje veselja i vremena za lijenost, nemar. Upravo je to i ono što nedostaje svim navedenim društveno-ekonomskim sustavima. Radnik ostaje radnik sve dok mora raditi i dok to shvaća kao zadaću. Kada bi rad postao igra, život bi se pretvorio u radost. Riječ “igra” se ovdje ne odnosi na klasičnu dječju igru. Igranje je kreativnost, druželjubivost, dinamičnost, a možda i umjetnost. Riječ je o filozofskim idejama iz prvog dijela stripa “The Abolition of Work čiji je autor umjetnik Bruno Borges. Strip je u cijelosti dostupan na izložbi.

Foto: Facebook/Galerija SC
Foto: Facebook/Galerija SC

Osim iznenađujuće velikog broja izvrsnih knjižica dostupnih za besplatno prelistavanje, izložba nudi mnoštvo radova u drugim medijima koji zaokružuju poruku međunarodne antologije stripa “Workburger“. Matej Stupica i Andraž Magajna u sklopu izložbe predstavili su zvučno-vizualni projekt naziva “Radni prostori“, koji postavlja odnos utjecaja i važnosti zvučne okoline unutar procesa rada, a predstavlja vremenske, prostorne, estetske i društvene dimenzije suvremenog rada. Dinamični vizualni i zvučni efekti koji čine to umjetničko ostvarenje upotpunjuju galerijski prostor stavljajući naglasak na važnost teme predstavljenog istraživanja i potiču sve koji promatraju na daljnji razvoj promišljanja u tom smjeru. Svaki rad predstavlja dio cjeline, a misli brojnih autora podudaraju se u jednome – zajedničkoj sklonosti igri – ovdje je igra ironija, zdrava kritika, duhovitost, proizvodnja novog značenja i otkrivanje drugih vrijednosti. Sama izložba je zato igra. Na sreću onih koji vole nerad, zabavu i život, izložbi se može i treba posvetiti što je više vremena moguće zbog gotovo nepregledne količine sadržaja, a ulaz je besplatan. Izložba će biti otvorena do 29. prosinca 2015.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari