Intervju

Šumovi Protiv Valova: “U našoj glazbi najlakše će uživati oni koji glazbu ne dijele na konvencionalnu i nekonvencionalnu”

Foto: facebook.com/sumoviprotivvalova
Vrijeme čitanja: 3 minute

Uoči skorašnjeg koncerta u zagrebačkoj Tvornici, gdje će 5. lipnja nastupiti s kolegama iz benda Coma Stereo, popričali smo s Ivanom Čadežom, basistom benda Šumovi Protiv Valova. Iz kojeg su se razloga okupili, kakvu glazbu sviraju te koliko im je bitan ambijent u kojem proizvode možete pročitati u tekstu niže.

Možete li nam se predstaviti malo, od kuda dolazite i kakvu glazbu svirate?

Bok! Šumovi Protiv Valova su četveročlani bend kojeg čine Hrvoje Nikšić, Hrvoje Radnić, Jerko Jurin i Ivan Čadež. Djelujemo u Zagrebu, a bend je osnovan prije 5 godina. Sviramo slobodnu i načelno psihodeličnu instrumentalnu glazbu koja se dijelom temelji na improvizaciji, a dijelom na unaprijed dogovorenim strukturama.

facebook.com/sumoviprotivvalova
facebook.com/sumoviprotivvalova

Zašto „Šumovi protiv valova“?

Poznati domaći mulitimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif je za svoj audio-vizualni performans tog imena trebao live bend i na njegov poziv smo se i sastali. Nakon tog nastupa smo nastavili neobavezno svirati zajedno, a ljudi su nas počeli prepoznavati po tom imenu i prije nego što smo sami sebe počeli ozbiljno shvaćati, pa smo ga zadržali.

Postoji li kod nas publika za ovakve nekonvencionalne glazbene žanrove?

Da, iako će u našoj glazbi najlakše uživati oni koji glazbu ne dijele na konvencionalnu i nekonvencionalnu. Mi ne sviramo ovakvu ili onakvu glazbu, mi jednostavno stvaramo glazbu – zvuk koji je manje ili više organiziran prema našim afinitetima i sposobnostima, odnosno sviramo onako kako iz nas izlazi – iskreno, bez opterećivanja i bez ograničenja koja obično dolaze u paketu sa žanrovskim strukturama. Tako naša glazba i nastaje, bez predumišljaja i spontano, tri-četiri-sad-sviraj. Ponekad to ispadne kratka forma, ponekad duga, a nekad su to meditacije na jedan akord, dok su ponekad  to konkretne pjesme, uredne, čvrste i plesne,  a opet ponekad rasplinute i atonalne. Ali uvijek se trudimo da budu uvjerljivo odsvirane, bogatog zvuka i interesantne teksture.

facebook.com/sumoviprotivvalova
facebook.com/sumoviprotivvalova

Imate li nekakve glazbene uzore, čija vas je glazba inspirirala?

Kao što je slučaj sa svim glazbenicima, i naši glazbeni afiniteti su rezultat svega što smo u životu poslušali, pa je teško točno reći odakle što izivire. Krivo bi zato bilo navoditi pojednine bendove koji su utjecali na svakog od nas ponaosob, posebno zato što glazbi ne pristupamo s namjerom da zvučimo kao ovaj ili onaj bend. Pokušavali smo već na slična pitanja odgovarati asocijacijama na druge bendove, ali ispostavilo se da je to nezahvalno jer zapravo ni sami ne znamo kako ćemo zvučati za mjesec dana.

Želite li našim čitateljima preporučiti neki određeni album?

Da, naš. Upravo smo završili snimanje našeg prvog albuma koji će u nešto više od 42 minute trajanja donijeti 6 kompozicija. Album je snimljen live na magnetofonsku traku, bez ikakvog digitalnog editiranja – kako smo odsvirali, tako se snimilo i tako će ostati. To je, smatramo, pošteno i prema publici koja će tu glazbu slušati i prema trenutku u kojem je ta glazba nastala. Pa ako i bude nesavršen, to je zato što su ga snimili nesavršeni ljudi. Ali energija koju stvaraju četvorica glazbenika u istoj prostoriji će ostati vjerno zabilježena, a to je jako vrijedno u današnjem svijetu ispeglane, utegnute, neljudski uredne i hiper-kvantizirane glazbe. Uz vinil ćemo omogućiti i neku vrstu downloada digitalne kopije. Do kraja godine bi trebao biti na vašim gramofonima.

facebook.com/sumoviprotivvalova
facebook.com/sumoviprotivvalova

Gdje biste voljeli svirati u budućnosti?

Volimo neobične prostore jer smatramo da dobar ambijent može pridonijeti doživljaju glazbe, a i nama je uvijek zabavno istraživati. Svirali smo u tako u kamenitom kanjonu Rječine na Harteri, u minijaturnoj režiji Radio Studenta i pod pomrčinom sunca na Sljemenu i nastojat ćemo i u budućnosti publici nuditi nešto više od uobičajenog pozornica+šank koncertnog iskustva. To nikad nije jednostavno, ali uvijek vrijedi truda.

Što očekujete od nastupa u Tvornici?

Lijepu zabavu, dobar zvuk, zadovoljnu publiku i umorne ali sretne muzičare.

Hvala vam na vremenu i vidimo se na koncertu!

Hvala vama!

U ime Šumova Protiv Valova,

Ivan Čadež

Be social

Komentari