Glazba

Tekstualna reminiscencija slavljenika: Leonard Cohen proslavio 80. rođendan

Foto: facebook.com/leonardcohen
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/leonardcohen
Foto: facebook.com/leonardcohen

Pjesnik, budistički redovnik, slavljeni “ladies man”. Jedan od najvećih kanadskih kantautora i novelista. “Stanovnik” poznate institucije Rock and Roll hall of fame, čest gost u setovima francuskih i njemačkih Rolling Stone covera, vječni klinac koji je rasprodao sve koncerte svjetske turneje s ludim snom, zlatnim baritonom i Fedorom. Taj vječni klinac, Leonard Cohen, danas je napunio – 80 godina. Kao poklon nama, sutra, 22. rujna, izdaje potpuno nov album imena “Popular problems”, svoje trinaesto studijsko izdanje.

Idealni pokloni pak za Cohena, iščitavajući pjesme i poeme, straightforwardly bili bi: crack i analni seks (The future), vještine poslovnog menadžmenta iliti “Managing your money for dummies” (dugoročni, sad već bivši menadžer Kelley Lynch oštetio ga je za više od pet milijuna dolara i otuđio mu autorska prava na nekoliko pjesama koja nikad nije dobio natrag), liječnička diploma (između ostalog, u “I’m your man”), tisuću poljubaca (A Thousand Kisses Deep) i Manhattan i Berlin (stalni motivi u pisanju).

Rođen u Montrealu 1934. godine, pomalo je bio “čudna biljka” pojavivši se na folk sceni 1967. S 33 godine ipak je bio stariji od mlađih revolucionara u popularnoj glazbi u to vrijeme (Otis Redding, Aretha Franklin, Bobby Vee, Stevie Wonder…), a osim toga bio je već objavljen pjesnik (Let us compare mythologies, The Spice-Box of earth, Flowers for Hitler, Parasites of heaven) i novelist (The favourite game). No, njegova zrelost, jednostavnost i nenametljivost u pisanju, kombinirana elementima Dylanovog ranog folka i sofisticiranosti Charlesa Aznavoura te najvažnije – velik pjesnički talent, dali su mu veliku prednost, a već nakon objavljivanja prvog albuma (Songs Of Leonard Cohen”) kao da je bio iskusan veteran. Klasična Cohenova pjesma, balada Suzanne, istaknula se nakon obrade folk pjevačice Judy Collins, ali ipak je najbolja u Cohenovoj nepretencioznoj izvedbi popraćenoj tihom akustičnom gitarom, suptilnim strings efektom i poznatim sirenskim pratećim vokalima. Ezoterična The stranger zaziva Dylanov storytelling, a nježna Sisters of Mercy ipak pokazuje više samilosti nego nemirni Dylanov duh u Like a rolling stone. Jedne od najljepših ljubavnih pjesama također se nalaze upravo na ovom albumu (Hey, that’s no way to say goodbye i celtic valcer So long Marianne).

Sljedeći albumi, posebice “I’m your man”, pokazuju (dobru) promjenu u Leonardovu vokalu. Pomalo nazalno pjevušenje, dimom cigareta pretvorilo se u duboko, jezivo i umorno. “Komično suh glas propasti”, kako su mu jednom opisali vokal, nastavlja raditi spektakularne glazbene komade (Everybody knows, First we take Manhattan, Tower of Song, Ain’t no cure for love i Take this waltz koja je inspirirana poemom Pequeno Vals Vienes Federica Garcie de Lorce – njegovog velikog pjesničkog uzora). Osim ljubavi i seksa, religije i depresije, inspiriran je i pogođen politikom koju često maskira u svoj lirični izraz. U The future”, studijskom izdanju iz ’92., fokusira se na stanje svijeta nakon Zaljevskog rata. Realno i u isto vrijeme sarkastično, promatra kako je svijet potpuno “skrenuo”(Give me back the Berlin Wall / Give me Stalin and St. Paul / I’ve seen the future, brother: / It is murder;). Opisuje Ameriku kao kolijevku najboljeg i najlošijeg (satira Democracy ), a u moćnoj Waiting for a miracle očajno traži kulturno prosvjetljenje. Ostatak karijere preuzimaju klasici poput često obrađene Bird on wire, promjenjive The Partisan, te bezvremenskih Chelsea Hotel #2, Famous blue raincoat, Hallelujah (popularizirane obradama Jeffa Buckleya i Johna Calea). Live verzija Dance me to the end of love iz 1984. najromantičnije je Cohenovo izdanje, a ultimativni hit iz 2001. In my secret life napisan od Pica Iyera i obavijen baršunom Leonarda i dan danas očarava slušatelje.

Cohen se nikad nije oženio, iako je imao nekoliko djevojaka, od kojih s jednom dijeli dvoje djece – Adama i Lorcu. Adam (42) je i sam glazbenik (frontman benda Low Millions), a Lorca kojoj je četrdeset (nazvana po njegovom uzoru, španjolskom pjesniku) fotografkinja je i svog oca prati na turnejama. Na pitanje zašto se nikad nije oženio uvijek odgovara isto – ističe kako su ga strah i kukavičluk oduvijek sprječavali. Iako se još uvijek smatra Židovom, proučava i budizam te je od 1966. zaređen kao budistički redovnik. Premda je 1968. godine odbio Governor General’s Award (nagrada za doprinos engleskoj poeziji i drami) za zbirku Selected Poems 1956–1968., dobitnik je Grammyja za album godine (s Herbiejem Hancockom u River: The Joni Letters”) i životno djelo,  nagrade Juno i ostalih raznovrsnih nagrada, pa čak i d0bitnik hrvatskog Porina za najbolji inozemni videoprogram u 2009. godini, odnosno DVD “Live in London”, koji mu je uručen na ljubljanskom koncertu 2010. godine. Te godine, svoju svjetsku turneju otvorio je koncertom u Areni Zagreb 25. srpnja. U tjednu koncerta čak je 16 njegovih albuma ušlo na službenu ljestvicu prodaje glazbenih albuma u Hrvatskoj, a njegov bend i prateća ekipa proveli su u Zagrebu cijeli tjedan. Koliko ga hrvatska publika zaista voli i cijeni dokazao je golem medijski odjek te glasovanje poznatih intelektualaca u Vjesniku koji su ga svrstali, kao jedini umjetnički događaj koji nije ostvario hrvatski umjetnik, na popis pet najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj te godine.

Nadolazeći slavljenikov album izaći će sutra u Francuskoj, a 23. rujna u Sjedinjenim Državama. Sadržavat će devet novih pjesama koje je napisao u suradnji s američkim tekstopiscem i producentom Patrickom Leonardom, s kojim je surađivao i na albumu “Old Ideas” iz 2012. Jedna od pjesama s tog albuma, Almost Like The Blues, besplatno se nudi onima koji preko Cohenove službene internetske stranice naruče novi album. To je drugi Cohenov album nakon njegova trijumfalna povratka na scenu 2008. godine, nakon petnaestogodišnjeg izbivanja. Zasigurno možemo očekivati novo zanimljivo glazbeno djelo, no do sutra, ili do kad ne nabavite i preslušate album, to je tajna, baš kako bi Lord Byron rock’n’rolla sam rekao: “Don’t call yourself a secret unless you mean to keep it.”

Be social

Komentari