Film

THE HALF OF IT: Drama o odrastanju neočekivanog smjera

the half of it
Foto: YouTube screenshot
Vrijeme čitanja: 5 minute

Prvi dan svibnja ove godine bio je rezerviran za jednu od najavljivanih filmskih poslastica, kako je to i predstavio Netflix, čiji je ovo originalan produkcijski proizvod. Redateljica je Alice Wu, poznatija po svojem redateljskom i scenarističkom prvijencu Saving Face iz 2005. godine. Na filmu The Half of It Alice Wu također djeluje kao redatelj i scenarist, no i kao jedan od producenata. Fotografiju potpisuje Greta Zozula, glazbu Anton Sanko, a montažu Lee Percy i Ian Blume. U glavnim su ulogama Leah Lewis, Daniel Diemer i Alexxis Lemire.

Radnja filma

Radnja filma The Half of It vrti se oko života tinejdžerice Ellie Chu (Leah Lewis) koja živi s ocem. Kako bi pokrila neke troškove života, Ellie piše drugima zadaće i eseje. Osim što izvršava svoje srednjoškolske obaveze i više nego uspješno te drugima naplaćuje svoj intelektualni rad, često radi na željezničkoj postaji signalizirajući vlakovima.

Njezinu životnu kolotečinu prekida Paul Munsky (Daniel Diemer) koji joj nudi novac u zamjenu za pisanje ljubavnog pisma Aster Flores (Alexxis Lemire), što ona prvotno odbija, no kasnije ipak prihvaća te tako pratimo razvijanje situacije i odnosa među likovima.

Opreka protagonistica — ostali vršnjaci

Već na samome početku imamo priliku vidjeti protagonisticu koja odlazi do škole biciklom, dok ostatak popularnije ekipe prolazi pored nje autom, pritom ju zadirkivajući dobacivanjem raznih rasistički utemeljenih pošalica na račun njezinog porijekla. Ellie je već navikla na takva dobacivanja kojima ne pridaje previše pažnje.

the half of it
Foto: YouTube screenshot

Oni koji bacaju razne šale na njezin račun  zapravo su dio popularnije srednjoškolske ekipe koja pokazuje nezainteresiranost za izvršavanje svojih školskih obaveza i dužnosti, a upravo ona osoba na čiji račun se stalno šale je faktor i pokazatelj njihove uspješnosti i prolaznosti.

Takva grupa popularnijih mahom je sastavljena od intelektualno prosječne i simbolično stereotipizirane grupe koja u svakoj manjoj sredini zadirkuje introverta i onoga koji ne valorizira u određenoj dobi života iste ili pak slične vrijednosti. Pojedinci koji su dio popularnije grupe prikazani su kao oni koji ne moraju previše brinuti za nešto u životu, a materijalno su osigurani od roditelja.

Iako takvo što nije prikazano u filmu, jasno se dade zaključiti iz činjenice da redovno daju novac za pisanje raznih eseja, više njih se vozi u nečijem autu do škole, dok Ellie mora dodatno zarađivati za život pišući eseje, a i vozi se biciklom do škole.

Obiteljske spone i odnos s ocem

S obzirom na rečeno, možemo zaključiti kako se u The Half of It žanrovski radi o većinskim obrascima drame, one coming-of-age koja prati gotovo panoramski zahvat u presjeku određene životne dobi protagonistice. U takvom prikazu tinejdžerske dobi protagonistice postoje ljubavne interferencije i otkrivanje ili shvaćanje vlastite seksualnosti, stoga govorimo i o queer tematici. Humor je zamjetljiv u manjem obimu, onome koji je dostatan i dovoljno umjeren.

the half of it
Foto: YouTube screenshot

Razlika između Ellie i vršnjaka je i ta što oni vjerojatno žive u sretnim i moguće potpunim obiteljima, dok Ellie živi s ocem, a majku je izgubila u ranijem djetinjstvu. O majci doznajemo iz njezine kratke priče o njoj, odnosno kakva je bila kao osoba, dok imamo priliku vidjeti njezinog oca.

Ono što gledatelji mogu sami zaključiti iz prikaza oca, jest da je negdje u životu izgubio smjer ili fokus, a moguće nakon smrti svoje žene. Iako nije prikazan kao netko agresivan, psihički nestabilan i slično, ipak se iz njegovih ustaljenih obrazaca zabave ili provođenja vremena ispred televizora može razaznati da nije pretjerano vedra duha, optimističan, već je pomalo rezignirajuće ocrtan, kao otac koji ne provodi dovoljno vremena  (razgovarajući)  sa svojom kćerkom.

Ellien otac provodi vrijeme gledajući crno-bijele filmove, kinematograske klasike čije valoriziranje i isticanje na kraju postaje jedan od faktora zbližavanja dviju “dopisničarki“.

Pozadinska problematika došljaka

Više o ocu doznajemo iz Elliene priče Paulu u kojoj otkriva intelektualnu i akademsku razinu svojeg oca koji je stekao doktorat znanosti, no nije ga u mogućnosti iskoristiti u Americi, te dobije sasvim prosječan posao koji je trebao biti tek početna točka u karijeri koja se na kraju ipak nije ostvarila.

Upravo u takvoj životnoj priči njezina oca prepoznajemo društveno-kulturološke razlike i istu, uvijek aktualnu, problematiku prepoznatu u (karijerističkoj) nemogućnosti samoostvarivanja stranaca ili došljaka na stranome tlu.

Foto: YouTube screenshot

Upravo zbog oca koji nije imao sreće u karijeri ili takvom vidu samoostvarivanja, Ellie koja piše zadaće drugima, ostvaruje dobre rezultate u školi, svira više od jednog instrumenta te piše vlastite autorske pjesme, isticanjem motiva prijave za koledž koju drži neispunjenu, tračak je nade u bolje sutra i puno(pravno) ostvarivanje osobe kineske nacionalne manjine rođene u Americi.

Ljubavni trokut i opreka tradicionalno — suvremeno

Iako početno odbijajući prijedlog Paula o pisanju ljubavnih pisama, Ellie ga kasnije prihvaća zbog financijskog dodatka koji joj može pomoći. Poslano pismo uvjetuje odgovor na njega, što rezultira lancem pisama te naposljetku i lancem SMS-poruka između Ellie i Aster.

Jasno je da Paulova nedorečena osobnost u vidu nemogućnosti iskazivanja osjećaja i/ili misli pravim riječima rezultira pomalo čudnjikavim susretima te i neizrečenim neshvaćanjem Paula od Ester, odnosno neshvaćanjem rječitosti i intelektualne razlike između “pisane i usmene verzije“ Paula.

Nadalje, kad govorimo o liku Paula, u njegovom životu možemo jasno vidjeti naznake tradicionalnosti. Naime, uz školovanje, on ima obavezu i raditi za obitelj. Tako ga često možemo vidjeti kako iznosi smeće i gleda u Ellien prozor. Tradicionalnost se ogleda u njegovoj priči o obiteljskom biznisu s tacosima i umacima te se od njega očekuje da nastavi obiteljsku tradiciju i ostane u istom poslu.

Drugi lik koji dobro služi kao svojevrsni prikaz tradicionalnoga jest Aster koja vrluda između intelekta i načitanosti, želje da nađe srodnu dušu te neizrečenih očekivanja obitelji i okoline pod kojima bi se trebala udati za svojeg momka. Međutim, njezin je momak jedan od najpopularnijih dečkiju u srednjoj školi, koji nimalo ne mari za osjećaje i potrebe svoje djevojke, već je ona gotovo objekt i/ili erotski dodatak/ukras njegovoj ljepoti i uspješnosti.

Narativna tehnika

Naracija u The Half of It je linearno-kronološka te prati razvijanje situacije u ljubavnom trokutu Paul-Ellie-Aster. Životna priča Ellie i ljubavne zavrzlame daju radnji neočekivani smjer što (p)ostaje činitelj svježine i originalnosti priče.

Fokalizacija je unutarnja te je ispričana kroz prizmu protagonistice koja je ujedno u dijelovima i sama narator, uz onog drugog, većinski objektivnog naratora. U ponekim trenucima, no i sveobuhvatno gledajući, može se činiti da je priča mlaka, površinski nedorađena ili pak nedovoljno dramaturški nabijena, no upravo mješavina i vješto izvođenje gotovo ravnopravnih žanrovskih obrazaca nameće takav finalni produkt, što je moguća intencija redateljice Wu.

Foto: YouTube screenshot

Montažna rješenja u prikazima (izmjene) tekstualnih poruka te korištenje suvremen(ij)e tehnologije, zatim korištenje prikladnih glazbenih nota koje odišu mladenačkom vedrinom, dokaz su aktualnosti i suvremenosti, a i mogućnosti korespondiranja priče s generacijski većim brojem publike.

Tome pridodaju i intertekstualnost u maniri korištenja raznih izreka, referenciranje na grčku mitologiju ili pak neka poznata umjetnička djela/teorije te korištenje uvodnog animiranog dijela filma. Od velikog značaja su krupni i blizu planovi kamere, posebice u scenama kupanja u šumi koje služe kao meditativni trenutak sjedinjenja dvaju duša u prikazu (kvazi)homoerotskog naboja.

The Half of It neočekivano je dobro ostvarenje, ono koje svojom heterogenošću žanrovskih obrazaca, aktualnošću i složenošću same priče i pozadinske problematike tradicionalnosti ne bi trebalo ostaviti gledatelja razočaranim.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari