Film

SELF MADE: Solidan “biopic” umjerenog intenziteta

self made
Foto: imdb.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

U doba ekspanzije i nadmoći televizijskih serija, prisutna je stalna potraga za novim i originalnim idejama koje bi privukle svekoliko gledateljstvo, a televizijske serije sve više upošljavaju priznate glumce i ekipu iza ekrana. Sve češće pod izlikom originalnosti zaviruje se u biografije raznih poznatih i manje poznatih velikana povijesti iz bilo koje sfere javnog života. U samome nazivu mini-serije Self Made: Inspired by the life of Madam C. J. Walker zapravo možemo iščitati bazu same mini-serije, a to je život C. J Walker te biografija „On Her Ground” A’Leile Bundles na kojoj se mini-serija i bazira.

Serija je originalno Netflixova, od niza producenata valja istaknuti Janine Sherman Barrois, Elle Johnson, Mavericka Cartera te Le Brown Jamesa. Za fotografiju je zaslužna Kira Kelly, dok je za filmsku glazbu zaslužan Larry Goldings. Glumačku postavu čine Olivia Spencer, Tiffany Haddish, Blaid Underwood, Garret Morris, Kevin Carroll, Carmen Ejogo i J. Alphonse Nicholson.

Radnja serije

Radnja prati život Sarah Breedlove, pralje koja počinje gubiti kosu i koja slučajno upoznaje kozmetičarku/frizerku Addie koja joj pomaže vlastitom smjesom za poticanje rasta kose. Ubrzo se ta smjesa pokaže kao djelotvorna, a Sarah iz zahvalnosti želi pomoći u prodaji Addienih proizvoda, što ona ipak ne želi. Smatra da žena nereprezentativna izgleda kao što je Sarah ne može prodati proizvode.

self made
Foto: imdb.com

Ubrzo Sarah sama pokušava napraviti smjesu sličnu Addienoj, što joj i uspijeva, da bi na kraju čak i doradila sam sastav prvotne smjese te ju učinila još boljom. Na Addieno odbijanje suradnje, Sarah kreće u  proizvodnju, promociju i prodaju vlastitog proizvoda, poboljšane i dorađene smjese onog Addienog.

S obzirom na samu radnju serije koja je inspirana životom Walker, jasno je da se radi o obrascima biografske drame. Uz to se radi i o manjim elementima romanse koji su popratni dio života protagonistice. Takvi, manji elementi romanse ogledaju se u prikazu ljubavnog života protagonostice s muškarcem koji ju voli, no kasnije i vara.

Narativno-tematske linije

Život protagnostice u Self Made možemo promatrati s obzirom na par narativno-tematskih linija – individua koja želi uspjeti u životu i sagraditi poslovno carstvo, majka Sarah te Sarah kao žena s ljubavnim potrebama. Od samih početaka evidentno je da Sarah teži stvaranju i proizvodnji jednog, a zatim i više kozmetičkih produkata za njegu afroameričkih žena te sukladno i posljedično tome, i izgradnji poslovnog carstva.

Majka Walker prikazana je kao netko tko ne shvaća u potpunosti svoju kćer koja je početno vrlo nezainteresirana za poslovne uzlete i pokazuje manjak bilo kakve ambicioznosti, za razliku od svoje majke. Njezina kći pokazuje i znakove nazainteresiranosti za brak, fokusiranosti na brak te nezainteresiranosti za njegovo održavanje te je kao takva prikazana kao kći koju uzdržava majka i koja nije dovoljno zrela za vođenje vlastita života.

Tragovi queer tematike

Osim neizainteresiranosti za brak, u liku kćerke vidimo i jasne naznake sklonosti prema ženama. Korištenje pozadinske queer tematike u ono vrijeme  je dobro uklopljeno i izvedeno te dobro korespondira sa suvremenošću. Osim narativne linije koja je linearna, imamo razne analepse u formi sjećanja, no i razne (na)dodane fantastične trenutke prikaza rivalstva dviju glavnih ženskih oponentica u ringu.

Osim queer tematike, glavna priča sugerira već poznatu i uvijek korištenu tematiku o uspjehu i uzdizanju pojedinca na društveno-ekonomskoj ljestvici na temelju truda i rada. U uzdizanju Breedlove i postizanju uspjeha govore i razne prepreke na njezinome putu, od prve prepreke rivalstva s Addie kojoj je Breedlove trn u oku još od trenutka osamostaljenja. Činjenicu da je Breedlove trn u oku dokazuje i sama selidbe Addie ponukana uspjehom ove druge i zavisti koju osjeća zbog tog uspjeha, a u konačnici i pokušajima da raznim intrigama i spletkama svrgne Breedlove s trona kozmetičkog carstva u rastu.

Pozadinska problematika

U prikazu Addie – Sarah dana je jasna opozicija dviju žena tamne puti – one svijetlije i one tamnije. U smještanju njihove opreke u doba u kojem su živjele, dan je širi kontekst i problematika rasne podijeljenosti. Tako je čak i među crnačkom populacijom koja se nalazila u Americi u godinama nakon oslobađanja od ropstva, no u godinama u kojim su još uvijek tražili i radili na stvarnom pozicioniranju u društvu, prisutna podijeljenost i svojevrsna stereotipizacija – na one žene koje su tamnije i svijetlije kože, no obje Afroamerikanke.

Društveno-politička pozadina Self Made jasno govori da se radi i o društvu gdje neovisno o boji kože, žene nisu dovoljno afirmirane, nemaju podjednaka prava u poslovnome svijetu i njihov glas se ne čuje dovoljno. U posljednjoj epizodi imamo priliku vidjeti i problem radničkih prava u kontekstu problema uključivanja originalnih proizvoda u velike korporacijske trgovine. Uz to, serija nosi i manje znakove feminističke potke koja je dobro uklopljena u priču o situaciji Afroamerikanka.

self made
Foto: imdb.com

Na samome kraju mini-serije vidimo i od posla premorenu Sarah koja brzim načinom života, zaokupljenošću poslom i stresom uslijed poslovnih briga doživljava kolaps, čime i otkriva svoje zdravstveno stanje koje nema dobre prognoze. Sarah zato nastoji razriješiti preostale brige – rivalstvo s Addie te osposobljavanju svoje kćeri za preuzimanje vodstva njezinog poslovanja.

Isključno i zaključno

Self made je serija kratkog trajanja te dovoljnog umjerenog intenziteta s mnoštvom (ne)posrednih tematskih i idejnih preokupacija da zaintrigira i privuče gledatelja. U liku Sarah Breedlove, odnosno utjelovljenju prve žene-milijunašice u Americi, C. J. Walker, Spencer se snalazi i više nego dobro te nosi glavninu seriju. Kao potporni glumački stupovi, uvelike joj pomažu Haddish i Underwood.

Kostimografija, scenografija te same preokupacije uvjerljivo evociraju američku povijest i tadašnje društveno-političke odjeke i problematiku, a u kojem manjem obimu, serija nosi i obilježja suvremenosti. Stoga svakome tko želi saznati više o životu prve žene-milijunašice u Americi, ovu seriju toplo preporučujem.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari