Film

Odiseja na ulicama New Yorka (“Good Time”, B. i J. Safdie)

Good Time
Foto: cinemasource.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na ovogodišnjem se programu Sarajevo Film Festivala našao i novi film braće Safdie, Good Time. Ovaj uzbudljivi i nadrealni kriminalistički triler od strane mnogih je filmskih kritičara proglašen modernim klasikom, a na ovogodišnjem je filmskom festivalu u Cannesu sudjelovao u natjecanju za Palme d’Or. Joshua i Ben Safdie donose nam autentičnu i slojevitu priču o nadrealnom svijetu prožetom kriminalom i nasiljem, ali i emocijama te estetski privlačnim i humorističnim elementima.

Nadrealno i kaotično putovanje u zločin

Radnja se odvija na ulicama New Yorka, dakle na terenu vrlo dobro poznatom redateljima, a u njezinom je središtu Constantine (Connie) Nikas. Protagonista utjelovljuje Robert Pattinson čija je glumačka transformacija u ime indie i art kinematografije jednostavno zapanjujuća i čiju izvedbu bez sumnje možemo nazvati obranom vlastite glumačke karijere. Connie je drugorazredan kriminalac, ali izuzetno vješt i snalažljiv improvizator, koji se bježeći od jednog susreće s nizom drugih, naizgled bizarnih i nepotrebnih problema. Temeljni je motiv njegovih postupaka neizmjerna ljubav prema bratu Nicku, mentalno oboljelom mladiću s oštećenjem sluha kojeg tumači jedan od redatelja, Ben Safdie. Nick, u čijem se ponašanju očituje povijest zanemarivanja i zlostavljanja, osjećaj sigurnosti i podršku dobiva od Connieja.

Priča započinje kada braća izvedu pljačku banke, nakon koje uslijedi policijska potjera u kojoj Nick ostaje ozlijeđen i priveden, a Connie uspijeva pobjeći. Connie, za kojim je uskoro raspisana tjeralica, odluči se poduzeti bilo što kako bi pomogao bratu da izađe iz zatvora te se u samo jednoj noći uplete u niz opasnih i nasilnih okolnosti.

Good Time
Foto: cinemasource.tumblr.com

 

Humor i empatija u svijetu destrukcije

Good Time ulice New Yorka pretvara u duboko nadrealno i neonski obojeno igralište na koje smješta bizarnu avanturu. Čitava atmosfera mnogo duguje glazbi čiji elektronski i oštar podzemni karakter pridonosi napetosti radnje i koja posebno naglašava akcijske scene. Stilski, posebno se ističu dinamična  i zaigrana kamera te dinamika izmjene planova poput korištenja ptičje perspektive u scenama potjere i krupnih planova s ciljem naglašavanja karaktera i reakcija likova, a svi su stilski elementi ukomponirani u obojenu te vizualno privlačnu cjelinu.

Čitava je priča užurbana i nepredvidljiva te prožeta crnim humorom. Naime, redatelji i u samom naslovu sugeriraju zabavu koju smještaju u zanimljiv žanrovski okvir u kojem je nemoguće ostati nepristran prema glavnim likovima. Connie, premda vođen plemenitom težnjom da na bilo koji način pomogne bespomoćnom bratu, postaje veća žrtva vlastitih loših odluka nego oni protiv kojih su njegove aktivnosti bile usmjerene. Ipak, sjajna glumačka izvedba likovima garantira gledateljsku podršku.

Good Time bez sumnje gledatelja uvodi u dinamičan i kaotičan svijet, podjednako privlačan koliko i destruktivan, ali u svakom slučaju uzbudljiv.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari