Knjige

Tko je Dolores Umbridge i zašto je svi mrzimo?

Foto: facebook.com/pages/Dolores-Umbridge
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/Dolores-Umbridge
Foto: facebook.com/pages/Dolores-Umbridge

Od posljednje avanture svima nam znanog glavnog junaka Harryja Pottera iz istoimene serije knjiga prošlo je sedam godina. Usprkos tome, proslavljena autorica knjiga J. K. Rowling nastavlja objavljivati eseje i kratke priče objašnjavajući neke likove, događaje ili detalje iz knjiga na stranici Pottermore. Nedavno je objavila esej o liku zloglasne Dolores Umbridge – starije podtajnice Ministarstva magije, u slobodno vrijeme ljubiteljice mačaka i čupavih kardigana rozne boje.

Za sve one koji su nekim čudom neupućeni u priču o Harryju Potteru, Dolores Umbridge u Hogwarts dolazi kao profesorica obrane od tamne magije. Na sebe navuče gnjev učenika odbijajući praktično vježbati čarolije i donoseći pun zid restrikcija. U eseju je navedeno da je Umbridge mutnjakuša – kći čarobnjaka i bezjaka, što je više nego zanimljivo, budući da lik Dolores Umbridge prezire sve koji dolaze iz „nečiste“ loze. Ljubav za čupavim stvarima, čipkom, mačićima i roznom bojom J. K. Rowling objašnjava kazujući da često u osoba koje su sklone sladunjavim stvarima nedostaje zbiljske ljubavi i topline. Inspiraciju za Dolores dobila je iz vlastitog života. Navodi da je imala profesoricu s kojom se nije slagala iz njoj nejasnih razloga koja je također imala fetiš na sitnice doličnije trogodišnjoj djevojčici. Čak i u samoj spisateljici lik Dolores Umbridge izaziva neku vrstu gađenja, a ljubitelji Harryja Pottera često kažu da su više željeli da nastrada ona, nego Voldemort.

U ostalim pričama objašnjava zatvor Azkaban, koji je nekada bio dom zloglasnom čarobnjaku Ekrizdisu koji bi lovio bezjake moreplovce i tada ih mučio. Profesorica iz vračanja Sybill Trelawney je bila prevarantica čiji se brak raspao jer nije htjela promijeniti prezime u Higginbottom, što i nije tako nerazumno. O imenovanju djece čarobnjaka kaže da bi roditelji ponekad posjetili vidjelicu koji bi predvidio djetetovu budućnost i na taj način bi se djetetu dodijelilo prikladno ime. Spisateljica se osvrnula i na cijelu povijest Ministarstva magije opisujući svakog ministara, uključujući Basil Flacka. Za njega kaže da je ministar s najkraćim mandatom od dva mjeseca – dao je ostavku kada su se goblini udružili s vukodlacima.

Be social

Komentari