Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Glazba

Tko je bio “riđokosi svećenik”?

04.03.2018. Veronika RagužFoto: thegreatcoursesplus.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četiri godišnja doba, petero braće i sestara, 23 simfonije, 46 opera od kojih je najpoznatija “L’Olimpiade”, preko 400 koncerata za soliste i orkestar. Karakteriziraju ga virtuoznost i lombardski stil. Čuveni talijanski skladatelj i violinist rođen je u Veneciji 4. ožujka 1678. Povodom 340. obljetnice njegova rođenja, donosimo vam manje poznate činjenice o Antoniju Vivaldiju:

1. Na dan njegova rođenja Veneciju je pogodio potres.

2. Vivaldijev otac, Giovanni Battista, bio je brijač, pekar i violinist u Duždevoj kapeli crkve sv. Marka u Veneciji. Upravo je on bio prvi učitelj svojemu sinu.

3. Srednje ime mu je Lucio.

“Riđokosi svećenik”

4. U 25. godini bio je zaređen za svećenika, ali je službu ubrzo napustio. Navodno je izbačen jer je jednom prilikom otišao s oltara kako bi zapisao temu fuge koja mu je sinula tijekom bogoslužja.

5. Zbog crvenkaste kovrčave kose dobio je nadimak “Riđokosi svećenik”. Ipak, na svim portretima prikazan je s bijelom kosom jer je nosio periku.

6. Bolovao je od astme zbog koje nije mogao ni previše pješačiti.

Veza s učenicom i “Zgodna žena”?

7. Prva djela skladao je za svoje učenice – žensku siročad na školovanju u Seminario musicale dell`Ospitale della Pietà u Veneciji. Tamo je osnovao i vodio zbor od 60 članica, što se u to vrijeme smatralo nepristojnim. Naime, nije bilo uobičajeno da žene nastupaju javno.

8. Unatoč celibatu, navodno je bio u romantičnoj vezi s kontraaltisticom Annom Maddalenom Tesseire. Ona je bila njegova muza, a nastupala je pod imenom Anna Giraud. U nekim navodima spominje se i ljubavni trio, u kojem je sudjelovala i starija sestra Tesseire – Paolina. Zbog toga su ga smatrali promiskuitetnim ljigavcem.

9. Njegova glazba koristi se u filmovima, primjerice “Četiri godišnja doba” mogu se čuti u filmu “Pretty Woman” s Julijom Roberts.

 

Preteča radijskih singlova

10. Svirao je na dvoru devetorice različitih prinčeva.

11. Navodno je bio jako brz skladatelj, a njegova djela često su bila kraća nego što je uobičajeno za pojedini žanr. Upravo zbog kratkoće, ali i lako pamtljivih melodija, Vivaldija se smatra ranom pretečom radijskih singlova.

12. Nicolas Chédeville, manje poznati skladatelj toga vremena, prodao je nekoliko svojih djela tridesetih godina 18. stoljeća, govoreći da je riječ o Vivaldijevim skladbama. Prva je bila “Il Pastor Fido”, zahvaljujući kojoj je i Chédeville postao poznat, kad je shvaćeno da je riječ o prevari.

13. Na svečanosti poljskog kraljevića 21. ožujka 1740. priređena je večer u čast Vivaldija i njegove glazbe. No umjesto da predstavi nova djela, on se odlučio za izvođenje dobro poznatih. Nakon te večeri, publika više nije bila zainteresirana za skladatelja kojemu se nekoć divila i “koji više nema što za ponuditi”.

14. Umro je kao siromah, napušten i zaboravljen od svijeta. Pokopan je na bolničkom groblju u grobnici za siromahe.

(Visited 774 times, 6 visits today)

Komentari