Glazba

Tortoise se s novim albumom vraća u Močvaru

Foto: facebook.com/TRTSband
Vrijeme čitanja: 2 minute

Post rock prvaci iz Chicaga se u četvrtak 18. veljače vraćaju u Močvaru. Zadnji su put u Zagrebu nastupili 2012. godine u Tvornici, a na ovom će nastupu promovirati svoj novi album “The Catastrophist“, koji je izašao 22. siječnja preko njihovog dugogodišnjeg izdavača Thrill Jockey Records.

U trenucima kada je američka nezavisna scena i ono što će kasnije evoluirati u današnji indie rock doživljavala svoje prve vrhunce i proboje na teren major labela, Doug McCombs i John Herndon odlučili su krenuti potpuno drugačijim putem. Glasne gitare zamijenili su ekperimentalnim instrumentalnim zvukom u kojem su ukrstili utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe, a u nestandardni instrumentarij, po kompletiranju peteročlane postave uključili su i dva seta bubnjeva, dvije bas gitare, vibrafon i analogne sintisajzere.

Tortoise na svom drugačijem putu nisu bili jedini. Uz još nekolicinu čikaških i američkih istomišljenika (LabradfordGastr del SolUi…), kao i kolega iz Britanije (StereolabLaika…) te Kanađana okupljenih oko izdavačke kuće Constellation Records, drugačijim su pristupom postali rodonačelnici glazbe koju su kritičari nazvali post rock. Tako su zajedno, tiho i bez prethodne namjere, promijenili tok današnje glazbe.

Na tom konceptu dugih instrumentalnih kompozicija različitih dinamičkih varijacija kasnije će se proslaviti i bendovi poput MogwaiSigur RósGodspeed You! Black EmperorExplosions in the Sky.

Foto: facebook.com/TRTSband
Foto: facebook.com/TRTSband

Ako je debitantski i istoimeni album “Tortoise” bio tek genijalni nagovještaj, drugi album “Millions Now Living Will Never Die” bio je trijumf njihove eksperimentalne estetike. Sve veći interes za njihovom glazbom kao i širenje vlastitih glazbenih perspektiva Tortoise su uz brojne turneje dokumentirali na narednim albumima “TNT” i “Standards” da bi potom diskografski prorijedili svoju aktivnost. Dvijetisućitih su objavili tek dva studijska albuma – “It’s All Around You” i hvaljeni “Beacons of Ancestorship“, ali uz nesmanjenu koncertnu aktivnost.

Paralelno s Tortoise, članovi benda svirali su i još uvijek sviraju u The Sea And CakeEleventh Dream DayBrokebackIsotope 217 i Chicago Odense Ensemble, a surađivali su i s Bright Eyes i Beckom pokazujući kako njihov talent i glazbena svestranost nije kratkog daha. Nepovratno promijeniti razvoj glazbe nije jednostavno, a Tortoise su u tome uspjeli.

Uz Tortoise u Močvari kao gost nastupa i Sam Prekop, još jedan veteran plodne čikaške scene iz devedesetih godina. Prekop je najpoznatiji kao gitarist i pjevač indie benda The Sea and Cake, u kojima svira i John McEntire. Prekop u Močvari nastupa promovirajući svoj novi samostalni, četvrti po redu album “The Republic”. Objavljen sredinom 2015. godine na matičnoj etiketi Thrill Jockey, ovaj album, za razliku od indie popa The Sea and Cake, donosi repetitivnu ambijentalnu pop glazbu u kojoj, kao i na prethodnom solo albumu “Old Punch Card”, dominiraju zvukovi analognih sintisajzera i utjecaji ranog Kraftwerka i krautrocka. Ono što Prekop nudi na albumu “The Republic” i uživo svojerstan je sažetak zadnjih pedesetak godina razvoja elektronske glazbe i zvučno je idealna predigra za koncertni povratak njegovih sugrađana Tortoise u Močvaru.

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 95 kuna potražite na sljedećim lokacijama: Klub Močvara, Trnjanski nasip bb; Dirty Old Shop, Tratinska 18; Rockmark, Berislavićeva 13. Na dan događanja

Be social

Komentari