Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Film

Treća sreća (“Spider-man: Homecoming”, J. Watts)

12.07.2017. Adnan BajrovićFoto: facebook.com/spidermanhomecomingofficial2017/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Po treći put u posljednjih sedamnaest godina imamo priliku gledati avanture omiljenog „čuvara iz susjedstva“, Spider-mana. Nijedan superheroj iz Marvelove porodice nije imao više uspona i padova, dobrih i loših momenata od njega. Ali Spider-man se u filmu, unatoč svemu, pokazao nesumnjivim receptom za uspjeh. Da Marvel radi jako dobar posao, pokazuje veliki broj filmova (čak njih šesnaest do sada i barem još osam najavljenih) i nekoliko serija na FOX-u i Netflixu. Nakon velikog uspjeha Guardians of the Galaxy vol.2, sada je red na filmu o čovjeku pauku da probudi, do sada pomalo usnulu, sezonu blockbustera.

Petera Parkera smo u MCU prvi put vidjeli u prošlogodišnjem filmu Civil War. Osim što su fanovi napokon dočekali da se ovaj heroj vrati u Marvelovu porodicu, imali su i mnogo razloga da budu optimistični za nastavak ove franšize. Njegove avanture se nastavljaju praktično nakon tog filma. I dok svijet miruje, pa samim tim i Avengersi, Spider-man je željan akcije. Njegov mentor, Tony Stark, svojim restrikcijama ne daje mu previše prostora za djelovanje, ali kao većini tinejdžera, njegova želja za tim jednostavno je jača od bilo kakve zabrane.

Foto: facebook.com/SpiderManMovie/

Welcome to the big boys club

Prije svega, treba istaknuti činjenicu da novi Spider-man odstupa od tradicionalne priče koju smo pratili u ranijim verzijama. Priča u ujaku Benu i ugrizu pauka daleko je iza nas. S ovim su potezom u Marvelu izbjegli omraženu repetitivnost. Peter Parker jedan je obični srednjoškolac i klinac koji nije posve svjestan odgovornosti koju mu nameću njegove moći. On još uvijek nije član Avengersa zbog čega je sama želja za dokazivanjem utoliko veća.

Tony Stark u filmu je u ulozi mentora, ali u nekim trenucima je čak i bliži od toga. I dok se većina ranijih filmova bazirala na traumatskim posljedicama od gubitka roditelja, ovaj pak kreće ponešto drugačijim putem. Tony za Petera predstavlja očinsku figuru koju on neprestano pokušava zadovoljiti svojim uspjehom, i pritom neprestano griješi. Tony Stark, međutim, daje možda najvažniji savjet koji kao takav definira ne samo njega, već i sve ostale heroje u MCU. Ako si ništa bez odijela, onda ga ne bi trebao ni imati. Ovaj događaj prekretnica je u svijetu Spider-mana, nakon čega je, zahvaljujući slučaju, snalažljivosti i nepokolebljivosti, Peter Parker spreman da postane dijelom ekipe Avengersa.

U odnosu na ostale MCU filmove

Spider-man: Homecoming još je jedno pozitivno osvježenje kako u odnosu na ostale Spider-man filmove tako i u odnosu na MCU. Komedija, akcija, tragedija, drama se neprestano izmjenjuju. Što je još zanimljivije, ovaj film, kao i Guardiansi ranije, nema fokus na velikoj priči o Thanosu i sudbini kozmosa. Ovaj film začetnik je nove faze u MCU, te s nestrpljenjem iščekujemo da vidimo kako će se uklopiti s nastavcima.

S druge strane, poznata je činjenica da se MCU filmovi sukobljavaju s kvalitetom antagonista. Iako su svi redom najpoznatiji i najzlobniji iz svijeta ovih stripovskih heroja, njihov je razvoj u filmovima često bivao slab. Loki, Ronan, Malekith, Ego samo su neki od njih. I dok je pojedine uništavala ekspozicija, druge je nedovoljan razvoj motiva sprječavao da ostave značajniji i dublji trag.

Vulture se pak ne nalazi ni u jednoj od te dvije grupe. Vizualno Vulture unosi strah i trepet, te su na tom aspektu odradili zaista jako dobar posao. Problem koji možemo istaknuti odnosi se na – njegovo pojavljivanje. Ili se pojavljuje kao ex machina u spašavanju svojih plaćenika ili nakon par udaraca gubi zanimanje za Spider-mana i okreće mu leđa. Njegova zlokobna pojava koju bi trebalo da posjeduje nekako blijedi njegovim serijalnim upadima i nestajanjima. Drugim riječima, Spider-man se većim dijelom bori s njegovim plaćenicima dok je Vulture, u suštini, samo posrednik. Ova činjenica ne nedostaje ni u finalnoj borbi, zbog čega konačni rezultat ostaje donekle prazan.

Veterani i početnici

Samim ulogama, odnosno glumcima i njihovim izvedbama idu sve pohvale. Konačno, po prvi put, imamo Spider-mana koji je zaista srednjoškolac i Tom Holland prigrlio je tu ulogu. Nasuprot njegove zabavne pojave stoji svakako zabavna, ali i ozbiljna uloga Roberta Downeyja Jr. Po tko zna koji put Robert oblači odijelo Iron-mana i udiše život liku u ulozi za koju rođen. No, od onog egocentričnog Starka samo se naziru ostaci, ovaj put on ne samo da je ozbiljan nego i strog. Privrženost Peteru velika je, a Robert to doktorski precizno, iskazuje u samo nekoliko scena.

Da glumci, koji su ’80-ih i ’90-ih bili na svom vrhuncu, posljednjih godina proživljavaju novu mladost, dokaz je Michael Keaton. Od DC heroja, zaborava, vraćanja preko Oscara do MCU, Keaton je prevalio velik put. A uloga Vulturea odgovara mu kao što mu odgovara i odijelo u filmu. Keaton je, kao i Kurt Russell u Guardiansima, pun pogodak u ulozi antagonista. Unatoč tome što njegov lik ima donekle slab razvoj, Vulture je perfektan spoj iskustva, kvalitete i dobrog izbora.

Foto: facebook.com/SpiderManMovie/

Na kraju priče

Spider-man: Homecoming savršen je prvi film nakon povratka svijetu kojem pripada, a jedno je sigurno – Spider-man će imati veliku ulogu u budućnosti MCU-a. Jedan od najočekivanijih filmova ove godine opravdao je i taj status, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, strpljenje je ključ kod ovog heroja, zbog čega će se njegov status uspostaviti tek u budućim nastavcima. No trenutno, takav kakav je, konkurira kao jedan od najboljih filmova koji nam dolaze iz Marvelovog filmskog univerzuma.

(Visited 163 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari