Film

ZAGREBDOX – TRI IDENTIČNA STRANCA: Između stvarnosti i fikcije

tri identična stranca
Foto: zagrebdox.net
Vrijeme čitanja: 2 minute

Činjenicu da su linije koje dijele stvarnost od fikcije ponekad gotovo nevidljive potvrđuje posljednji film Tima Wardlea Three Identical Strangers (2018) koji je prikazan u sklopu međunarodne konkurencije ovogodišnjeg izdanja ZagrebDoxa.

Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, a u njegovom je središtu priča koja je ranih osamdesetih godina postala globalna senzacija poznata pod nazivom Story of Triplets.

Stvarnost ili bajka

Story of Triplets je priča o trojkama Bobbyju, Eddyju i Davidu koji su razdvojeni nakon rođenja te predani na posvajanje trima različitim obiteljima, a njihovim je novim roditeljima uskraćena činjenica da svaki od dječaka ima dvojicu braće. Priča započinje ranih osamdesetih godina u studentskom kampusu kada su se, igrom slučaja, pronašla dvojica braće Eddy i Bobby. Vijest se vrlo brzo širila lokalnim medijima te zauzimala naslovnice aktualnih časopisa, a svoj je nevjerojatan razvoj dobila kada se u dvojici identičnih stranaca prepoznao i David.

Priča o ujedinjenim trojkama poprimila je goleme razmjere u iznimno kratkom vremenskom razdoblju. Trojica su se braće pronašla u središtu medijske pozornosti, njihova su se nasmiješena lica nalazila na naslovnicama brojnih novina i časopisa, a gostovali su i u aktualnim emisijama te razvili vlastitu publiku. U središtu su svjetske pozornosti braća postala nerazdvojna te su odlučili pokrenuti zajednički posao i otvorili restoran Triplets u kojem su i sami postali senzacija. Tim Wardle je film izgradio na razgovorima s Bobbyjem i Davidom, njihovim obiteljima i prijateljima, ali i s onima koji su se nalazili u pozadini priče koja je samo na svojoj površini djelovala kao feel-good bajka o ponovnom ujedinjenju.

Bizarna istina iza globalne senzacije  

Trojicu su braće posvojile tri naizgled potpuno različite obitelji – ona iz radničke, srednje te imućne društvene klase, a sve su tri obitelji prethodno imale već jedno posvojeno dijete, stoga se još bizarnijom činila slučajnost da svaki od ujedinjene braće ima stariju sestru. Kada su se njihovi roditelji odlučili na posjet agenciji za posvajanje uskraćena im je šokantna i tragična pozadina koja je ubrzo ipak izašla u javnost. Naime, riječ je o pomno planiranom istraživanju provedenom pod vodstvom doktora Petera B. Neubauera.

tri identicna stranca
YouTube screenshot

Premda krajnji cilj samog istraživanja do danas nije konačno razriješen njegova su temeljna zanimanja bila pitanja genetike i odgoja te nasljednosti mentalnih bolesti, a tragična je činjenica da se radi o istraživanju provedenom na više posvojene djece dovoljno recentnom da svoje posljedice ima i danas.

Three Identical Strangers ima iznimno snažnu redateljsku komponentu, a film se razvija u naglašenom ritmu i emocijama koje publiku ne puštaju do zadnje minute. Ova je bajka iz stvarnosti prepuna bizarnih obrata koje je pretvaraju u priču o tragično manipuliranim ljudskim životima i izgubljenim životnim prilikama u svrhu ljudske znatiželje.

Wardle je uspješno prikazao cestu koja trojicu sretnih dječaka odvodi u smjeru šokantne spoznaje i trenutačne slave. Nakon što prvotno uzbuđenje obitelji i medija splasne, trojica su se muškaraca bila primorana suočiti s posljedicama novonastalih okolnosti koje, bez šarenih medijskih svjetala koja ih neprekidno prate, nisu bile niti upola glamurozne kakvima su se isprva činile.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari