Izvedbene umjetnosti

U Rijeci počeo festival Mladi glumci i glumice gradu Rijeci

Foto: Mladi glumci gradu Rijeci
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 4. veljače otvorenjem izložbe “Žene u umjetnosti” studenata primijenjenih umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci u Galeriji SKC i izvedbom predstave “Dobri čovjek iz Sečuana” u Filodrammatici otvoren je festival Mladi glumci i glumice gradu Rijeci koji se u trećem najvećem hrvatskom gradu održava do 10. veljače.

Festival Mladi glumci gradu Rijeci – MI SMO TU pokrenuli su studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u listopadu 2016. godine pod mentorstvom svojih profesora Lenke Udovički i Rade Šerbedžije. Ovogodišnje izdanje se od 4. do 10. veljače odražava na pet lokacija: Filodrammatici, Palachu, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Galeriji Kortil te book caffeu Dnevni Boravak.

U sklopu festivala bit će odigrano 11 predstava, a čekaju nas i tri koncerta, projekcija kratkih filmova te spomenuta izložba “Žene u umjetnosti”. Prošlogodišnja koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca i APURI “Naš odgoj” Vedrane Klepice u režiji Renate Carole Gatica ponovno će zaigrat 5. i 6. veljače u HKD na Sušaku. U sklopu festivala premijeru će imati diplomska predstava “Ljepotica iz Leenanea” Martina McDonagha koja će biti odigrana u Palachu 7. i 9. veljače.

Publika će ponovno moći vidjeti ispitne produkcije “Medea Redux”, “Bert Cabaret”, “Ana i Mia” te “Medvjed”, a u subotu, 9. veljače u Palachu gostuje Grupa Ze iz Varaždina s autorskim projektom “5% oceana” koji je nastao po motivima zbirke poezije “Rika” Hane Kunić. U popratnom programu svirat će duo Žlice i gitara, Grupa ONO te vokalno instrumentalni neformalni sastav Vins.

“Ove godine (iako i dalje sanjamo vlastiti kazališni prostor)  odlučujemo se uklopiti u postojeću riječku nezavisnu scenu, koristeći prostore Filodrammatice, Palacha, HKD-a, Dnevnog boravka, Galerije Kortil te Galerije Studentskog kulturnog centra. Pozivamo goste i umrežavamo se jer je to način na koji želimo raditi – povezujući se i osnažujući jedni druge, a tako i cijelu gradsku umjetničku scenu. Festival uz glumce zajedničkim snagama grade studenti različitih grana Akademije: kiparstva, slikarstva, kostimografije, grafike i novih medija koji su također svojim radom godinama sudjelovali u realizaciji glumačkih produkcija”, riječi su studenata koji stoje iza organizacije festivala.

Foto: Mladi glumci gradu Rijeci
Be social

Komentari