Vizart

Usporedba prvih i posljednjih radova velikih umjetnika

umjetnički radovi
Foto: Autorski kolaž/Katarina Čižić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Umjetnikovi prvi radovi su poput prvih riječi djeteta. Osjeća se nespretnost u potezu kista, drhtavost linija i neukrotiva snaga volje, baš poput djeteta koje uči hodati i nastoji sigurno koračati zemljom. Tako i sam umjetnik mrmlja svoje prve riječi sve dok ne dobije čisti zvuk, sve dok ne progovori jasnim jezikom svoje umjetnosti. Upravo je zato zanimljivo vidjeti same početke velikana kao što su Michelangelo ili Salvador Dalí i usporediti njihove mlade i drhtave ruke s kasnijim radovima koji nam oduzimaju dah.

Kao kontrast prvim riječima, stoje one koje su izrečene uz posljednji životni uzdah. One koje su nabijene mudrošću i u kojima se ogleda iskustvo proživljenog života. Često su te riječi izrečene velikim naporom. U njima se osjeća samo sjena onog čovjeka i života koji je tekao venama. Isto je i s posljednjim djelima velikih umjetnika. U njima se sastaje sav talent, iskustvo, veličina i znanje koje su ti veliki ljudi nosili u sebi, a gotovo je uvijek zanimljivo staviti rame uz rame početak i kraj, prvo i posljednje djelo.

Frida Kahlo

Frida je svoje prvo djelo naslikala nakon nesreće koja joj je obilježila i odredila ostatak života. Njezin prvi autoportret bio je namijenjen Fridinoj studentskoj ljubavi Alejandru Gomezu Ariasu koji ju je nedugo nakon nesreće napustio. Svoj prvi autoportret naslikala je u nadi da će ovo djelo biti  stalni podsjetnik Alejandru na ljubav te da će ga naposljetku vratiti natrag u njezin zagrljaj.

Foto: wikiart.org

Njezino posljednje djelo slavilo je život, ali i Fridu samu. Sama slika prikazuje lubenice koje simboliziraju meksički blagdan koji slavi smrt umjesto da tuguje nad njom. To je dan kada se veliča život. Frida je kompoziciji dodala riječi „Viva la vida“, svoje ime i datum nekoliko dana prije svoje smrti. Tim je činom željela proslaviti sebe i svoj život. Sudbinu ispunjenu fizičkim bolovima pobijedila je svojom željom i životnom snagom te pretvorila svoje ime u vječnost.

Foto: pinterest.com
Salvador Dalí

Dalí je svoje prve poteze kistom napravio prije nego je navršio desetu godinu. Na poleđini stare razglednice naslikao je pejzaž svog rodnog kraja. Već se na njemu mogu vidjeti kako vješto dočarava dubinu, obrise prirode i kuće. Ovakvi, samo puno vještiji prikazi pejzaža, obilježili su Dalíjeve prve godine umjetničkog stvaralaštva.

Foto: wikiart.org

Njegovo posljednje djelo nabijeno je simbolizmom i detaljima koji nose različite priče. Dalíjeva opsjednutost vremenom, koja je započela slavnim djelom Postojanost pamćenja, u najboljem se svjetlu ogleda upravo u ovom posljednjem radu. Cjelina prikazuje Dalíjevo viđenje teorije katastrofe koja govori o vremenskim jedinicama potrebnim da se određeni detalj pomakne te da nastupi ishod lošiji od prvotnog.

Michelangelo

Iako je danas jedan od najpoznatijih umjetnika te kriterij savršenstva kojemu svi teže, mladi je Michelangelo započeo kopirajući druge. Upravo se replika Kušnje sv. Antuna nastala po uzoru na grafiku njemačkog umjetnika Martina Schongauera smatra Michelangelovim prvim djelom. Iako je ostao vjeran originalu, već je i prvo djelo unio svoje preinake i zamisli.

Foto: thinglink.com

Započeo je crtežom, ali je završio skulpturom. Njegovo posljednje djelo, Pieta Rondanini, svjedoči o zadnjim danima i gubitku životne snage. Za razliku od veličanstvenih skulptura koje je izradio tijekom karijere, ovo djelo predstavlja samo sjenu onoga što je moglo postati.

Foto: arte.sky.it
Albrecht Dürer

Još je jedan renesansni velikan započeo vrlo mlad. Dürer je svoje prvo djelo, ujedno i svoj prvi autoportret, nacrtao kada mu je bilo samo 13 godina. Nedugo zatim napušta obiteljski posao i zanat. Započeo je svoje umjetničko školovanje te put kojim će postati jedno od najvećih imena sjevernjačke renesanse.

Foto: curiator.com

Njegovo posljednje djelo, diptih Četiri apostola, veliča protestantizam i Lutherovu religijsku poruku. Dürer je ovim djelom dao podršku reformacijskim idejama. Njima je htio stvoriti tzv. protestantsko slikarstvo, kombinirajući protestantske motive i objedinjujući ih u  jednu kompoziciju. Danas ovaj diptih krasi prostore münchenske Pinakoteke.

Foto: artway.eu
Pablo Picasso

Mladi Picasso svoje je prve likovne lekcije dobio od oca koji je podučavao umjetnost u lokalnoj školi. Osim toga, zbog svog talenta i vještine, otac mu je dopuštao da se ponekad okuša u dovršavanju njegovih slika. Picasso je svoje prvo djelo The Picador naslikao kada mu je bilo samo osam godina i već se u njemu vidi virtuoznost što će biti karakteristika svih budućih djela.

Foto: wikiart.org

Pred kraj života Picasso je samome sei dopustio slobodu u slikanju, kao da je predosjećao kako se kraj približava. Njegovo posljednje djelo bio je Autoportret na kojem umjetnik hrabro gleda smrti u oči. Hrabrost kojom je nabijeno ovo djelo, ista je kao i ona koja ga je pratila tijekom revolucionarnog i bogatog umjetničkog života.

Foto: wikiart.org
Be social

Komentari