Vizart

Retrospektiva Vaska Lipovca: Vedrina i zaigranost u Galeriji Klovićevi dvori

Vasko Lipovac
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

U četvrtak, 14. rujna u Galeriji Klovićevi dvori u 19 sati otvara se velika retrospektivna izložba Vaska Lipovca. Izložbu su na tiskovnoj konferenciji najavili ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić te autor izložbe dr. sc. Zvonko Maković. Pričajući o ovom velikom umjetniku, donijeli su dašak atmosfere koja će se protezati Galerijom i kojom će odisati Lipovčeva djela. Kako je i sam dr. sc. Maković naglasio, Lipovčeva umjetnost odiše vedrinom i zaigranošću. On svojim radovima komentira svijet oko sebe. Svakodnevicu preslikava u umjetnička djela te im daje notu humora.

Foto: Press
Velika retrospektiva koja donosi početak

Vasko Lipovac rođen je u Kotoru 1931. godine. Školovao se na Akademiji primijenjenih umjetnosti te se nametnuo kao jedno od najznačajnijih umjetničkih imena 20. stoljeća. Njegovi su radovi obilježeni figuralnošću, ali i apstrakcijom. Opus mu obuhvaća crteže, skulpture, grafike te instalacije kojima je nerijetko izlazio na ulice Splita. Lipovac je kao središte svog stvaralaštva uvijek imao ljudsku figuru oko koje je stvorio vlastiti svijet i stvarnost. Ona je uvijek prisutna u gotovo svakom djelu te je prikazana u svim likovnim medijima.

Mario Lipovac, umjetnikov sin, naglasio je kako se sam Vasko pribojavao velikih retrospektiva jer je to na neki način smatrao krajem. Lipovac je uvijek težio nečemu do tada neotkrivenom, nekom novom izrazu ili djelu kojim je htio javnosti pokazati svoje razumijevanje i viđenje svijeta. Stoga je i svoje izložbe planirao kao cjeline kojima donosi jednu zaokruženu priču nakon koje kreće u neku nepoznatu, do tada neispričanu priču. Za njega su retrospektivne izložbe poput ove bile suvišne jer se njima ništa novoga nije govorilo. Međutim, ova nam retrospektiva okuplja do sada najveći broj Lipovčevih djela na jednom mjestu. Priča nam priču o umjetničkom stvaralaštvu jednog od najznačajnijih splitskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Prikazuje nam viđenje svijeta kroz Lipovčeve oči.

Foto: Press
Šareni svijet Lipovčevih figura

Iako izložba kreće s prvim Lipovčevim radovima, ona nije postavljena kronološki. Kustosica Ana Medić odabrala je pomalo drugačiji pristup koji na bolji način progovara o umjetniku. Radovi su izloženi kao tematske cjeline koje na dublji način prikazuju umjetnikov prepoznatljiv izričaj.

Na dvije etaže postavljeno je oko 250 umjetničkih radova koje obuhvaćaju gotovo sve likovne medije. Posjetitelji će moći vidjeti neke od Lipovčevih najranijih radova koji su nastali još za vrijeme školovanja. Osim toga izloženi su i neki od najintimnijih crteža iz posljednjih godina umjetnikovog života. Izložba započinje Lipovčevim korijenima, apstrakcijom. Ona je bila prva tema njegove umjetnosti te joj se kroz godine nerijetko znao vraćati.

Foto: Press

Kroz cijelu se izložbu provlače motivi Mediterana, sporta te erotike koja je, kako sam Lipovac tvrdi, pokretač svega. Stoga je poseban naglasak stavljen na cikluse kojima dominira erotika i Eros. Lipovac je ovaj segment života prikazao na sebi svojstven način, dodajući mu dašak vedrine i humora.

Još neviđena djela izlaze iz atelijera

Osim toga, posjetitelji će moći vidjeti Lipovčeve studije i skice koje do sada nisu dobivale pažnju javnosti. Svakako će biti zanimljivo vidjeti i drvene figure bez kolorita koje su godinama krasile Lipovčev atelijer. One su izložene kao početak figuralnosti u skulpturi koju je umjetnik njegovao godinama.

Foto: Press

Kao kruna izložbe postavljena je skulptura Biciklista. Ovo famozno djelo, namijenjeno javnom prostoru, ostavit će utisak na posjetitelje te će ih očarati svojom snagom. Ona na najbolji način pokazuje važnost i značenje koje Lipovčeva umjetnost nosi.

Izložba je otvorena do 7. siječnja 2018. godine.

Be social

Komentari