Glazba

Čitatelji izabrali 10 izvođača koje bi voljeli vidjeti na našim festivalima

Vrijeme čitanja: 3 minute

ziherovo pitanje

Uz pomoć naše ankete te vaših odgovorenih pitanja, došli smo do 10 izvođača koje biste voljeli vidjeti ovo ljeto na festivalima u Lijepoj našoj. Iako su neki u godinama, a neki u cvijetu mladosti, teško je dati prosudbu tko bi mogao svratiti, a tko ne jer je uvjetujućih faktora bezbroj.

10. Foo Fighters

Workaholic prve klase je taj Dave Grohl, osim što je vlasnik prema Rolling Stoneu “najboljeg albuma stoljeća”- “Nevermind”, ima bend koji je  uz pomoć ostavštine Arena rocka pretvorio u vrlo dojmljive singlove, sa solidnim albumima. Iako bi ih publika voljela vidjeti ovo ljeto, to će biti malo teže, s obzirom na to da su najavili dužu pauzu.

9. MGMT

Hipijevci iz okruga su sasvim dobro primljeni s prvim albumom, ali su s drugim bili izgubljeni između David Byrnea, indieja te psihodelije. Šteta, bend je bio snažan potencijal, iako gledajući ih u Mariboru prije nekoliko godina, nisu mi dali nekakav povod da ih ponovno idem pogledati. Novi album je najavljen za 2013. godinu, stoga valja vidjeti hoće li slijediti promocijski tour s kojim će obići naše festivale.

8. Bruce Springsteen

The Boss ima definitivno i u ovim godinama nešto za reći. Njegovi trosatni nastupi su poznati po cijelome svijetu te energija istih bi mogla biti orgazam ljeta, no s obzirom na to da je skup izvođač, a pitanje je bi li napunio stadion, vrlo je rizično ući u takav “biznis”. U Hrvatsku još nije došao, navodno je prošle godine bio blizu toga.

7. Manu Chao

Španjolski nasljednik Clasha, gledajući u socijalnom smislu, u Hrvatskoj ima status karizmatičnog vođe koji bi bez problema napunio i veće prostore od Doma sportova.  Solo album nije izdao od 2007. godine, a za sada su potvrđeni samo nastupi u Australiji. Međutim, 6 mjeseci je dugo razdoblje gdje se svašta još može dogoditi.

6. Arctic Monkeys

Vlasnici najbrže prodanog debi albuma u povijesti otoka, su u Hrvatskoj prije nekoliko godina održali koncert u Splitu. Šanse za dolazak su zbog toga povećane da navrate kod nas. Također je prije nekoliko dana došla vijest da će biti headlineri Benicassin Festivala u Španjolskoj, što u prijevodu znači da se sprema novi album te promocija istoga.

5. Jack White

Njegov bi dolazak definitivno potvrdio solidan rad hrvatskih promotora u posljednje vrijeme, s obzirom na to da je kriza te je prema riječima nekih organizatora prodaja ulaznica pala za 50%. Međutim,  Jack White bi sa sobom donio još uvijek aktualni album iz 2012. godine te dva različita benda, pritom izvodeći nekoliko uspješnica White Stripesa, a mi ne bismo imali ništa protiv.

4. Coldplay

S obzirom koliko su se vrtili na radiju, ne čudi nas što su završili na visokom 4. mjestu. Rasprodane arene, stadioni, headlineri svih većih festivala, uspjeli su pomaknuti granicu popularnosti za još koji metar. Međutim, album je katastrofalno prošao kod kritičara.

3. Muse

Uživo su postali atrakcija nakon live albuma “Haarp” iz 2007. kada su uspjeli napuniti Wembley. Iste godine su svratili u Zagreb gdje se okupilo oko 3000 ljudi, što nije baš ohrabrujući podatak za promotore, a i sada su vjerojatno još skuplji.

2. Florence and the Machine

Posljednja diva moderne ere ima jedan od najistaknutijih live glasova koji smo možda čuli. Iako ne ide u komercijalne vode kao njezina više poznata kolegica Adele. Florence Welch ima karizmu u toj visini da bi malo koji slušatelj ostao ravnodušan. Postojale su glasine da je trebala biti na lanjskome Terraneu, ali datumi su navodno učinili njezin nastup nepremostivom zaprekom . Šteta.

1. The Black Keys

Trenutno, jedan od bendova koji ima najveći uzlet je čisti adut za bilo koji festival ili koncert koji slijedi u Lijepoj našoj, a isto vrijedi i za ostatak svijeta. Bend je započeo s bluesom, dok ih Danger Mouse nije “natjerao” da upotrijebe soul, orgulje, gospel, što se pokazalo kao prava odluka. Njihov je dolazak trebao biti navodno 2011. godine na INmusicu, no tada su otkazali cijelu europsku turneju kako bi snimili novi album, danas poznat kao “El Camino”.

Be social

Komentari