Istaknuto
01.04.2020.

Vrijeme čitanja: 4 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

01.04.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna u rubrici Novoj glazbi kopali smo malo dublje da bi izvukli neke alternativne izvođače zapostavljene i na alternativnoj sceni.

Nagrade

Vodimo vas na Gavelline večeri na predstavu “Medeja” Olivera Frljića

19.10.2017. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Posljednja predstava koja će zaigrati u službenoj konkurenciji ovogodišnjih Gavellinih večeri Euripidova je “Medeja” u režiji Olivera Frljića i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Medeja je kod Euripida prije svega ljudsko biće. Nije žrtva božjih proročanstava ili ljutnje bogova, ona je samo žena koja je iz ljubavne strasti počinila strašne zločine da bi svog junaka ustoličila na prijestolju i u bračnoj postelji. Upotrijebila je čarobnjačke moći kako bi Jazon mogao njenom ocu ukrasti zlatno runo, ubila je vlastitog brata kako bi sa svojim argonautom pobjegla iz domovine…

Zbog ljubavi postala je izbjeglica, “plijen, ukraden barbarima” (kao što kaže sama za sebe), izdajica i zločinka. A kada je njezin junak nanjušio novi plijen, princezu Kreuzu, kćerku korintskog kralja, ostavljenoj ženi rekao je u lice: “Ždere li te što žudim za drugom ženom / jer tvoja mi je postelja dosadila?”. A ako odbačena Medeja na početku Euripidove drame još i razmišlja o tome da, kao i druge junakinje, samoubojstvom pobjegne od poniženja i izdaje, ubrzo smišlja najbrutalniji osvetnički plan. Uništit će svaku mogućnost nastavljanja Jazonovog roda: otrovat će njegovu izabranicu, čistokrvnu Grkinju, i ubiti voljene sinove.

Oliver Frljić zadnjih nekoliko godina više radi u inozemstvu nego u Hrvatskoj. U posljednjih godinu dana režirao je u Dresdenu, Münchenu, Meinheimu, Varšavi i Mariboru, no trenutno priprema “Šest lica traži autora” Luigija Pirandella u Kerempuhu. Za naslovnu ulogu Medeje odabrao je Natašu Matjašec Rošker,  a u predstavi igraju i Branko Jordan, Peter Boštjančić, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič i Viktor Meglič.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora gostuje u kazalištu Gavella u petak, 20. listopada u 19:30, a Ziher za svoje čitatelje ima 2×2 ulaznice koje možete osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati predstave. Dobitnike ćemo objaviti u petak, 20. listopada u ranim poslijepodnevnim satima.

(Visited 368 times, 1 visits today)

Komentari