Istaknuto
25.11.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba daje mogućnost glasanja za singlove iz glazbenih radionica izvođača koji neumorno snimaju i obljavljuju nove materijale.

18.11.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ove godine prvi put od ratnih godina neće se održati najveća Brucošijada u gradu, ali mi na KSET ne zaboravljamo - počinje Mjesec KSET-a na Ziheru!

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Gorki – Alternative für Deutschland” Olivera Frljića u Berlinu

15.03.2018. Tim Hrvaćanin
Vrijeme čitanja: 2 minute

U berlinskom Maxim Gorki Theateru u četvrtak, 15. ožujka premijerno će biti odigran autorski projekt Olivera Frljića “Gorki – Alternative für Deutschland“. Nekoliko dana uoči 150. rođendana slavnog ruskog i sovjetskog pisca te političkog aktivista Maxima Gorkog, Frljić će u kazalištu koje nosi njegovo ime pokušati otkriti može li dramatičar Gorki pomoći kazalištu Gorki u razumijevanju Alternative für Deutschland (radikalna njemačka desnica).

Predstava govori o reprezentativnim manama kazališta i demokraciji u 21. stoljeću. Kako u najavi predstave piše, danas svjedočimo tome da antidemokratske sile dobivaju legitimitet demokratskim sredstvima, kao što se to već dogodilo u prošlosti. Putem medija i javnog prostora te se sile mogu prezentirati i svoje stavove učiniti društveno prihvatljivima. Korak je to od toga da zahtijevaju ukidanje demokracije i diktaturu. Takvi zahtjevi već postoje u Poljskoj i Mađarskoj, a to bi se moglo dogoditi i Njemačkoj.

Ovo je prva suradnja Olivera Frljića s Maxim Gorki Theaterom, no prošle je godine u tom kazalištu gostovala njegova kontroverzna i hvaljena predstava “Kletva” iz Varšave. Frljić u Gorkom želi pratiti logiku politike kako bi preispitao mogućnost reprezentacije u kazalištu. Ako predstavnička demokracija dopušta fašističkim strankama da uđu u parlament, onda moramo preispitati demokratski sustav. Koliko vrijedi demokracija ako njezini neprijatelji vode glavnu riječ na njezinom teritoriju? Koliko vrijedi kazalište ako njegovi neprijatelji ne mogu doći do izražaja u kazališnom prostoru?

Autorski tim predstave čine i scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić te dramaturg Aljoscha Begrich. U predstavi igraju Mehmet Ateşçi, Mareike Beykirch, Svenja Liesau, Alexander Sol Sweid, Falilou Seck, Till Wonka i Nika Mišković, bivša članica dramskog ansambla HNK Ivana pl. Zajca koja već nekoliko godina živi u Berlinu, a s Frljićem je već surađivala na predstavama “Turbofolk” i “Naše nasilje i vaše nasilje“.

Ako se idućih mjesec dana nađete u Berlinu, prve reprizne izvedbe su 17. i 23. ožujka te 7 i 12. travnja. Ako ne govorite njemački jezik, predstava igra s engleskim titlovima.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Komentari