Glazba

„Warping Youth” (Feng Suave): Blagi odmak od onog na što smo navikli

feng suave
"Warping Youth" [album cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nekako se uvijek zaljubim u glazbu koju mi preporuče drugi, a izgleda da je tako bilo i s Feng Suave. Prošla je gotovo godina od kada sam prvi put čula pjesmu Sink Into the Floor, što je bila bratova preporuka, i još uvijek me ne prestaje oduševljavati. Nakon toga sam odlučila dublje istražiti njihovu glazbu, a moja je pustolovina potrajala do dana današnjeg.

Premda sam, kao i svi ljubitelji glazbe, očekivala da će ova godina biti razočaravajuća po pitanju (kvalitetnih) glazbenih noviteta, iznenadila sam se. U proteklih nekoliko tjedana izrodilo se pregršt različite glazbe, a izgleda da je karantena pozitivno utjecala na glazbenike. Jasno je da je budućnost glazbe uz bendove poput Feng Suave neupitna, a ljeto ne može bolje početi negoli uz lagane zvukove indie glazbe. Stoga, upoznajte sa mnom „Warping Youth”, novi EP Feng Suavea.

Glatki vjetar

Zanimljiva pozadina leži iza imena Feng Suave koji čine pjevač i tekstopisac Daniël de Jong te gitarist Daniel Leonoard Elvis. Naime, Feng Suave u prijevodu bi značilo glatki vjetar (eng. smooth wind). Ideju za ime dobili su prema portugalskom šamponu koji se zvao Ultra Suave. Prvu je riječ iz naziva Feng Shui (drevna kineska vještina uređenja prostora u skladu s okolinom u kojoj živimo) uzeo art-director Joris stvorivši tako buduće ime benda, prvi put ga upotrijebivši kao korisničko ime na svome Instagram profilu. Premda je ideja nastala spontano, dvojac smatra da zapravo odgovara glazbi koju stvaraju – toploj i sanjarskoj.

Feng Suave
Foto: villeadomat.wordpress.com
Iskrivljena mladost

Premda na našim prostorima nedovoljno predstavljen, Feng Suave svojim je prvim self-titled EP-jem iz 2017. privukao pažnju brojnih ljubitelja indie glazbe diljem svijeta, a čini se kako ne prestaje iznenađivati novom, jednako tako kvalitetnom glazbom.

Na „Warping Youth” EP-ju, koji je izašao prije nekoliko dana, nalazi se šest pjesama, a to su redom: Half-Moon Bag, Toking, Dozing, Maybe Another Time, I’m Warping Here, People Wither te Day One. Sve su pjesme prožete melankoličnim, sanjarskim raspoloženjem. Naslov albuma (u prijevodu bi „Warping Youth” značilo iskrivljena mladost) ukazuje nam na pozitivne i negativne strane odrastanja – sve ono što taj proces s jedne strane čini posebnim, a s druge tjeskobnim, zbog čega se može reći da pjesme “lutaju” adolescencijom.

Ono što „Warping Youth” čini drugačijim od njihovog prvog izdanja kombinacija je zvuka iz različitih razdoblja, posebno prepoznatljivih sedamdesetih. EP je nastao po uzoru na najveće ondašnje izvođače koji su ostavili dubok trag u povijesti glazbe, poput The Beatlesa te Billa Withersa. Duo ne skriva da su ih inspirirali i poznati izvođači današnjice, kao što su Tame Impala, Foxygen te Homeshake.

Soundtrack za sretne trenutke

Konačni produkt odiše skladom i pleše na liniji između psych-pop elemenata i RnB zvukova. Ono što su Daniël de Jong i Daniel Leonoard Elvis željeli postići ovim EP-jem, kako i sami navode, udaljavanje je od suvremena zvuka njihovih prvih izdanja te usmjeravanje na glazbu koju i sami vole čuti – klasične pjesme prirodnog zvuka.

Day One je pjesma koja me najviše navela na razmišljanje o životu. Govori o izgubljenom vremenu potrošenom na misli o onome što je moglo biti, o maštarijama koje se ne mogu ostvariti. Govori o nezadovoljstvu samim sobom i nesigurnosti u samoga sebe.

Ponekad su tekstovi pjesama toliko stvarni jer govore o našem stanju svijesti, o stvarima zbog kojih u svojim najgorim trenucima razbijamo glavu. Svatko se od nas ponekad osjeća bezvrijedno kada sumnja u vlastite sposobnosti i ostvarenje svojih ciljeva. Ponekad je samo potrebno zatvoriti oči i slušati glazbu te se prepustiti trenutku, upravo onom u kojem se nalazimo, i učiniti ga najboljim.

Često se govori kako glazba ima ljekovita svojstva, da nas može učiniti sretnima, staviti u delirij tako da se osjećamo kao da pripadamo nekoj drugoj dimenziji, gdje nam se sve čini ljepšim. Slušajući Feng Suave osjećam upravo to – kao da ne pripadam ovom svijetu. Kao da se nalazim u nekom raju, sama sa svojim mislima, a milozvučna mi glazba pravi društvo.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari