Film

Dokukutak: Ironična potraga za lijekom protiv političkih problema (“Where to Invade Next”, M.Moore)

Foto: facebook.com/WhereToInvadeNext
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iako bi vas naziv filma mogao navesti na krivi trag, Where to Invade Next, novi film Michaela Moorea, nije još jedan od agresivnih dokumentaraca njegova opusa koji se bavi upiranjem prsta. Dapače, film je prepun ciničnog humora i razmatranja različitih progresivnih ideja u formi svojevrsnog putopisa. Naime, Moore, možda najpoznatiji po svojim filmovima Bowling for Columbine (2002.) i Fahrenheit 9/11 (2004.), traži, kao izaslanik SAD-a, potencijalne države koje bi mogli napasti, uzeti njihove ideje i implementirati ih u američki sustav. Ideje variraju, a Moore prvo „napada“ Italiju, uzevši petotjedni plaćeni godišnji odmor, kao i petomjesečni rodiljni dopust (SAD i Papua Nova Gvineja jedine su dvije države koje nemaju obvezni rodiljni dopust). Potom odlazi do Francuske gdje se upoznaje s uravnoteženim, zdravim i finim obrocima koji se daju djeci tijekom velikog odmora, pa s finskim obrazovnim sustavom te našim susjedima – Slovenijom – koji svima nude pravo na besplatnu fakultetsku naobrazbu, bez obzira jesu li Slovenci ili ne (Moore se sastaje čak i s Pahorom). Ostale zemlje uključuju Njemačku, Portugal (borba protiv droge dekriminalizacijom), Norvešku (zatvori), te na posljetku Tunis i Island.

Kao što smo već napomenuli, cjelokupni  film prožet je humorom što možda i nije ništa novo za redatelja, ali Where to Invade Next prvi je Mooreov film koji ga ima u tolikoj mjeri, te je definitivno njegov najzabavniji. Također, film je koloplet mnogo različitih filmskih postupaka, od prateće kamere i intervjua, preko nesvakidašnjih montažnih spona i nizova (portreti žena na Islandu), do korištenja arhivskih snimaka, međunaslova te asocijativnog poigravanja s fotografijama čime se, najčešće, postiže ironija. Ona je isto tako potencirana glazbom u ekspresivnoj funkciji u nekoliko navrata, no najvidljivija je kada je Moore u Njemačkoj – gdje je ipak prenaglašena, čak i patetična.

Foto: facebook.com/WhereToInvadeNext
Foto: facebook.com/WhereToInvadeNext

Ne treba bježati od toga da je film jednostran. Ipak je to Michael Moore. No ne treba mu niti suditi zbog toga. Uz dinamičan tempo filma, jednostrano razlaganje Mooreove agende za cilj ima izazvati bunt i želju za promjenom kod gledatelja, što je nemoguće objektivnim prikazom i tipičnom sporom ukalupljenom konstrukcijom. Recepcija je (kao i uvijek, te kao što će uvijek i biti) polarizirana, prvenstveno zbog političkih uvjerenja recenzenata, kritičara i gledatelja, no sagledamo li film maknuvši se od prizme liberala ili konzervativaca, uvidjet ćemo kako se ispred nas nalazi lagan, dopadljiv i nenametljiv film. Film koji pruža uvid u rezultate mogućih reformi, no ne i proces kako do njih doći. Film koji nudi rješenja prvenstveno Americi, ali ne bi bilo loše da ih i pokoji Hrvat čuje. Da je Moore navratio ovdje, mogao bi pokupiti kulturu ispijanja kave, inerciju građana da promijene stvari te strah od propuha.

Sveukupno, za film takvog tipa, dva se sata projekcijskog vremena mogu učiniti puno, no način na koji se pripovijeda je zabavan, narator karizmatičan, dok je supstanca izuzetno laka za razumjeti. Očekivano, kao pripovjedač nameće se sam autor, a da to i nije tako, bez poteškoća uspio bi se prepoznati Mooreov potpis. Ponešto drugačiji od ostalih njegovih filmova, Where to Invade Next osvježavajuć je i zanimljiv dokumentarni film koji u svom epilogu poziva na promjene. Sam je Michael Moore rekao da ih želi vidjeti za vrijeme svog života, a hoće li to tako i biti, preostaje nam čekati i vidjeti.

 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari