Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Vizart

Wilder Mann – Charles Fréger: Istraživanje poganske tradicije 21. stoljeća

26.01.2016. Jelena Ratko
Foto: dangerousminds.net
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Ne opsjedaju vas duhovi, ali samovoljno ulazite u tijelo životinje i pokušavate biti ono što niste“, rekao je fotograf Charles Fréger govoreći o svojoj knjizi Wilder Mann (Divlji čovjek). U knjizi je moguće pronaći fotografije iz 18 europskih zemalja koje je autor posjetio kako bi proučio poganske običaje očuvane i danas, u 21. stoljeću, kao sastavnice kulture pojedninih krajeva.

Unazad nekoliko godina u Velikoj Britaniji priznat je Druidizam, antička poganska religija koju su prakticirali Kelti. Time se ona našla u središtu vjerskih zanimanja kao prva država koja je priznala pogansku religiju dajući joj zakonsko pravo svetkovanja prirode, planeta i zvijezda. Druidizam je zadobio i naklonost britanske javnosti zbog svojeg stava po pitanju ekologije. Situacija je doživljena kao pomalo bizarna od strane neeuropskih medija i javnosti, no možda zbog neznanja i krive procjene. Komisija za vjerska pitanja u Velikoj Britaniji je nedvojbeno učinila velik korak, međutim i mnoge druge europske države i dalje poštuju pogansku tradiciju. Sezona poganskih rituala upravo je u tijeku, a maskirane povorke diljem Europe zahvaljuju smrti i ponovnom rođenju u godišnjem krugu planeta.

Kostimi se razlikuju ovisno o ukusu i kulturi, no svi su svojevrsni arhetipi „divljeg čovjeka“ za kojeg se vjeruje da može otjerati zimu, zle duhove i loše misli. Sveprisutna magija 21. stoljeća očituje se u dizajnu kostima i vrstama kreativnosti koje se razlikuju ovisno o narodu. Fotografije predstavljaju vragove, krampuse i imaginarna stvorenja nalik na divlje životinje. Autentične su u svakom smislu; osim tradiconalnih kostima, Fréger je u istraživanju ponudio mogućnost usporedbe običaja s karakteristikama kraja iz kojeg oni potječu, pa se u pozadini svake fotografije nazire reprezentativni dio krajolika pojedine države.

U predstavljanju je sudjelovala i Hrvatska, poznata po Riječkom karnevalu, inače trećem najpopularnijem u svijetu, i tradicionalnim Zvončarima, najvažnijim predstavnicima hrvatske pokladne magije. Najpoznatiji i predstavljeni u knjizi su halubajski zvončari s područja Kastva koji s ostalima, ogrnuti ovčjim kožama, s „bačukama“ u rukama i životinjskim maskama, svake godine glasnim zvonima tjeraju zimu s riječkog područja.

Wilder Mann je onaj koji nadilazi ljudsko izgledom i ponašanjem, bori se za cijelu zajednicu i ne posustaje ni pred čim. Divlji ljudi razlikuju se ovisno o tome koga treba zaštititi i što otjeruju, no u svakoj državi oni su simbol poganstva. Ipak, kao ni u ostalim državama koje štuju dijelove poganske tradicije, u Hrvatskoj to nije ozbiljno u mjeri u kojoj bi mogla postojati potreba za priznanjem poganskih religija kao u Velikoj Britaniji. Treba uzeti u obzir i povezanost kršćanstva s takozvanim „maškarama“, „pokladama“, „fašnikom“. U većini zemalja koje slave u ovo doba godine, upravo je religija koja prevladava imala najveći utjecaj na očuvanje dijela poganske tradicije.

(Visited 270 times, 1 visits today)

Komentari