Film

Retropetak: Yippie-Ki-Yay, Merry Christmas! (˝Umri muški˝, John McTiernan)

Foto: Screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

Šušur blagdanskih poslijepodneva provedenih doma s obitelji, bilo u kuhinji ili odmarajući na kauču između obroka, teško je zamisliti bez TV ekrana koji šuška negdje u pozadini. I dok ove godine, čekajući bijeli dim s Markova trga, imamo alternativu božićnom TV programu u obliku apsurdnog finala političkog reality showa, do sada smo uglavnom bili prisiljeni iz godine u godinu gledati reprize istih filmova b kategorije: cheesie melodrame, dječje avanture koje završavaju božićnim čudesima, epizodne obiteljske komedije, kvazi-dokumentarno-religijske-trash-spektakle ili pak suvremene dramedije koje uspijevaju okupiti holivudske zvjezdice, a opet ispasti potpuni zabavni i komercijalni promašaj. Međutim i najveći Grinchevi od nas, htjeli ili ne htjeli priznati sebi i drugima, sigurno pamtimo barem neki od blagdanskih filmova koji nas je svojom atmosferom uspio zaintrigirati i porukama ipak zaraziti božićnim duhom.

Prvi i najbolji nastavak franšize Umri muški (Die Hard, 1988) sve je samo ne tipičan božićni film. S obzirom na to da je blagdanski period ovdje samo usputna okolnost događanja radnje, upitno je možemo li ga uopće svrstati u tu kategoriju. Naime, jesu li blagdani ovome filmu samo puko potreban razlog da njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) doputuje u posjet svojoj otuđenoj ženi (Bonnie Bedelia) i djeci? Razlog za božićni domjenak poslovnih kolega koji će ubrzo postati taoci oružane pljačke? Ili su možda više od toga? Prvi nastavak Umri muški zapravo je adaptacija romana Rodericka Thorpa pod imenom Ništa ne traje vječno iz 1979. godine, a  za ovaj i treći nastavak filmske franšize, kao i za poznate akcijske filmove Predator (1987), Lov na Crveni Oktobar (1990) ili Ubojite namjere (2003), zaslužan je redatelj John McTiernan.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Centralna uloga akcijskog Djeda Mraza koji je spasio Božić ’88., i njome postigao svjetsku slavu, pripada mladom Bruceu Willisu. Njegov John McClane nema bijelu bradu, ali zato osamdesetih još uvijek ima kosu. Ne nosi crveno odijelo, već je odmah pri početku svučen u potkošulju kako bi njegov mišičavi torzo došao do izražaja. Bijelu potkošulju koja će, kako radnja bude odmicala i donosila sve više akcije, postajati sve crvenijom. McClane se ne spušta kroz dimnjak, već kroz ventilaciju i okna dizala. I očekivano, za to ne koristi užad, već remenje automatske puške i cijevi za gašenje požara. Jasno je da će upravo McClane biti taj koji će spasiti situaciju jer su ostali policajci po običaju prikazani nesposobnima, a skupa s njima i ˝federalci˝ koji su usto još i bahati.

Glavni filmski negativci kojima je u cilju ukrasti Božić elitna su skupina europskih (čitaj između redaka: njemačkih) kriminalaca na čijem je čelu mastermind Hans Gruber. Upravo tom ulogom, karizmatični si je Alan Rickman otvorio vrata Hollywooda i odigrao prvog u nizu svojih filmskih negativaca kao još jednog obožavatelja Beethovena i njegove Ode radosti. Zanimljivo je spomenuti da su u verziji filma za njemačko tržište, likovima promijenili imena, kao i jezik kojim međusobno komuniciraju, u engleske varijante, a zbog osjetljivosti teme terorizma 1980-tih u Njemačkoj, u nekim verzijama Umri muški, prilagodili su i njihovu motivaciju za pljačku također. Iako ih mediji u filmu, ali i u kritikama nerijetko nazivaju teroristima, na temelju odgledanog možemo zaključiti da je Gruber zapravo bivši terorist trenutno isključivo materijalno motiviran, a da je cijela priča o terorizmu diverzija njegove pljačke.

Osim likova, i blagdanski ugođaj ovdje poprima jednu drugu dimenziju. Vatromet je nadomješten spektakularnim bljeskovima strojnica i detonatora te eksplozijama helikoptera i oklopnih vozila. Previše iskre čak i za našeg glavnog akcijskog junaka koji je, uz mnoge fizičke ozljede, tijekom snimanja trajno izgubio i većinu sluha na jedno uho. S obzirom na to da je cjelina radnje smještena u donjogradskom losanđeleskom poslovnom neboderu, umjesto lepršanja snježnih pahulja, kroz razbijene prozore izlijeću komadi stakla, uredskog materijala i namještaja, a s vremena na vrijeme i pokoje truplo. Visoki poslovni neboder i u ovom se slučaju pokazao kao idealno mjesto radnje akcijskog filma, jer osim što njegovi nebrojni katovi nude koje god namjenske scenografije možete zamisliti, instalacijske su etaže i komunikacijska infrastruktura poslužile kao spretne barikade i suvremeni rovovi za uzbudljiv sukob strojnicama. Kad tomu dodamo ostakljene fasade koje lako i rado pucaju i sav adrenalin izazvan napetim situacijama naših junaka na rubu ponora, još je jasnije zašto.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Umri muški je u svoja gotovo 3 desetljeća postojanja uspio pridobiti simpatije publike i što ciljano, što slučajno, ironično i autoironično, dobro nas nasmijati, te zbog svih ostalih već spomenutih kvaliteta, opravdano prisvojio titulu (božićnog ili ne) akcijskog klasika. Unatoč svim atipičnim božićnim elementima koje smo uspjeli iščitati, a poneke vjerojatno i izmisliti, za kraj smo namjerno ostavili onaj tipičan koji ovaj film dijeli sa svima ostalima, i uspješnima i lošima, i zbog kojeg jest na ovoj listi. Riječ je o sretnom kraju na kojemu naš hrabri akcijski junak napokon shvaća da je jedina bitna stvar u njegovom životu opet biti s obitelji koju voli. Plemenite su geste hrabrosti naime te večeri ponukale njegovu suprugu da čarobno zaboravi sve neriješene nesuglasice između njih i shvati koliko i ona njega naposljetku voli. Na taj su se način njih dvoje, uz taktove ˝the weather outside is frightful˝, usred kaosa titrajućih policijskih svjetala i devastiranog nebodera u pozadini, zaputili kući svojoj djeci i to u limuzini.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari