Film

Za cinike, mizantrope i mračnjake: 7 uvrnutih anti-božićnih filmova

anti-božićni filmovi
Foto: facebook.com/Anti-Christmas-572409646262564/
Vrijeme čitanja: 5 minute

Poseban dan, posvećen žderanju, pijančevanju, plačljivosti od pića, grabljenju poklona, općoj gluposti i primitivnom ponašanju“, definicija je to Božića iz pera američkog satiričara Ambrosea Biercea koji više od stotinu godina nosi stijeg najvećeg američkog literarnog cinika. Bierce, za kojega je svijet gubilište i sve je mrkli mrak, zasigurno ne bi bio ljubitelj klasičnog božićnog filma čije je glavne elemente prije nekoliko godina vrlo razgovijetno iznio magazin The Times: likovi ciničnog mrguda naspram veselog nevinašca, vesela muzika, obiteljske vrijednosti, transformacija karaktera, snijeg i nezaobilazni hepi end. Mrak i Božić ne idu zajedno i za Hollywood su dugo vremena bili dva potpuno nespojiva sastojka.

Međutim, iako se svakog prosinca na televizijama diljem svijeta vrti više-manje isti repertoar: od klasika iz zlatnog holivudskog doba poput I’t s a Wonderful Life i Miracle on 34th Street do megauspješnih obiteljskih franšiza i romantičnih komedija poput Home Alone i Love Actually, odavno je jasno da su prošla vremena kada su dirljivi i srcedrapateljni (čitaj naivni i patetični) blagdanski filmovi harali kino blagajnama. Otkačene blagdanske subverzije postale su mamac za publiku. Ispod njihove fasade crnog humora, pijanih ekstaza, ciničnih verbalnih eskapada i eksplozija vulgarnosti kriju se iskrenije poruke od većine onih koje tobože prenose klasični blagdanski filmovi. Njihovo srce možda jest crno, no barem ga imaju:

Zločesti Djed Mraz (Bad Santa, 2003)
Foto: facebook.com/BadSantaMovie

Prototip suvremenog anti-božićnog filma. Priča o prevarantu koji sa svojim partnerom patuljkom prerušen u Djeda Mraza pljačka šoping centar u kojem se prethodno zaposlio, s godinama je zadobio status kultnog klasika i postao nezaobilazni dio božićnog itinerera. Slavni Billy Bob Thornton briljira kao vječito alkoholizirani Djedica prostačkog jezika i nezasitnog seksualnog apetita koji pokazuje svoju nježniju stranu nakon što upozna priprostu konobaricu i usamljenog dječaka. Unatoč pozamašnoj količini psovki i politički nekorektnog humora, film  je doživio gromoglasnu i univerzalnu aklamaciju zbog netipičnog pristupa, inteligentne priče bez trunke ljigavosti i patetike koju čine ljudski likovi od krvi i mesa, a ne filmske karikature toliko svojstvene blagdanskim komedijama.

Ledena žetva (The Ice Harvest, 2005)
Foto: facebook.com/The-Ice-Harvest

Crnjak pokojnog kralja komedija Harolda Ramisa govori o mafijaškom odvjetniku Charlieju (John Cusack)  i njegovom partneru Vicu (Billy Bob Thornton, opet) koji na Badnju veče odluče ukrasti novac lokalnog mafijaškog bossa. Smješten u ledom okovanu vukojebinu, obasjani reflektorom također koračaju fatalna vlasnica striptiz bara Renata (C. Nielsen) s kojom Charlie želi pobjeći iz grada i nekoliko tarantinovski otkačenih likova. Ramisov film balansira između žanra crne komedije, krimića i film noira, a osim sjajne glumačke ekipe s naglaskom na dijaboličnog Thorntona, efektni dijalozi, sugestivna noirovska atmosfera i zabavni dijalozi njegovi su glavni aduti.

Kolo sreće  (Trading Places, 1983)
Foto: 2othcentury.tumblr.com

Uvijek svježa i uvjerljiva, jedna od najuspješnijih komedija ikad i preteča ultimativnog božićnog filma. Dva vremešna tajkuna  jednoga dana započnu raspravu o tome kako se formira karakter. Jedan tvrdi da je to urođeno, prirodno. Drugi da ga je moguće izgraditi. U to ime padne i oklada pa svojem top protežeu (Dan Aykroyd) smještaju spačku. Namjestit će mu prostitutku (Jamie Lee Curtis) i posjedovanje droge. Ocrniti ga u krugovima visokog društva. U međuvremenu, na njegovo mjesto postavit će skitnicu (Eddie Murphy). Potom će promatrati njihovo ponašanje: Kako će se dvojac ponašati u novim uvjetima? Iako prepun urnebesnih scena i gegova, film kopa duboko ispod površine prvoloptaške komedije – osim kritike kapitalizma i klasične tematike odnosa bogatih i siromašnih, nastoji nam ukazati kako su ljudi s vrha i dna jednako animalni i na što smo sve spremni kad se nađemo u situacijama koje zahtijevaju da im se prilagodimo.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)
Foto: www.facebook.com/RareExportsDK

Ako vas je ikada zanimalo otkuda potječe Djed Mraz i da li zaista postoji, ovaj film nudi odgovore. U dubini planine Korvatunturi u Finskoj skrivena je najveća božićna tajna. Pod izlikom geoloških istraživanja, bogati poslovni čovjek počinje iskopavati na planini s ciljem upražnjavanja svoga dječačkog sna – pronalaskom Djeda Božićnjaka. Dok se na planini radovi događaju ubrzanim tijekom, u lokalnom selu lokalci se spremaju za lov na jelene. Jedne noći u zamci za vukove pronađu nešto šokantno. Rare Exports: A Christmas Tale nastao je u finsko/norveško/francusko/švedskoj koprodukciji finskog redatelja i scenarista Jalmaria Helandera. Film je inače zasnovan na kratkometražnim filmovima Rare Exports Inc. iz 2003. i The Official Rare Exports Inc. Safety Instructions iz 2005. godine. Iako se na internetu film reklamira kao fantasy horor, prikladnija deskripcija bi bila: moderna bajka s primjesama horrora, drame i crnog humora. Nešto kao Tim Burton na kvadrat.

Opasni taoci (The Ref, 1994)
Foto: facebook.com/The-Ref

Crna komedija. Na Badnju veče nesretnog provalnika (Denis Leary) napušta partner u zločinu i prisiljen je uzeti taoce u obliku iritantnoga para (Kevin Spacey i Judy Davis). Uskoro shvaća da je dobio više nego što je tražio kad na scenu stupa njihov sin ucjenjivač i podla rodbina. Počnu ga izluđivati svojim sitnim svađama i obiteljskim problemima. Jedini način da preživi jest da postane njihov sudac i riješi šašave svađe prije nego što ga uhiti policija.

Crni Božić (Black Christmas, 1974)
Foto: facebook.com/Black-Christmas-1974-film

Jedan od najboljih primjeraka proto slashera. Za one koji nisu upoznati s tim znakovitim terminom, riječ je o pretečama klasičnih slasher filmova. Iako sadrže neke esencijalne karakteristike na kojima je kasnije bazirana struktura i koncept slasher filmova, distinkcija je vidljiva u samoj radnji, koja se kod proto slashera ne vrti oko poremećenog ubojice i što krvavijem masakru što većeg broja ljudi.Zanimljivo je da je dosta pozornosti posvećeno vrlo solidnoj karakterizaciji likova. O čemu je dakle riječ u ovom kultnom klasiku: Božić je i skupina mladih djevojaka okupila u se u kući njihovog sestrinstva. Njihovu bezbrižnu svakodnevicu prekidaju uznemirujući telefonski pozivi tajanstvenog muškarca. Iako isprva misle da je riječ o neukusnoj šali, ubrzo shvaćaju da je dotični šaljivdžija ustvari ubojiti manijak. Za one koji na Badnjak vape za daškom adrenalina- Crni Božić je najbolji izbor.

Ludi Božić u uredu (Office Christmas Party, 2016)
Foto: www.facebook.com/OfficeChristmasParty

Novitet u kategoriji otkačenih blagdanskih filmova. Film prati menadžere tvrtke koji odluče napraviti najluđi božićni party ikad kako bi na taj način privukli potencijalnog klijenta i podigli posrnulu kompaniju na noge. Zabavno i jednostavno djelce prepuno bjesomučnog opijanja, opijata i raznih razularenih trenutaka i postupaka. Prvi koncept filma je bio punokrvna crna komedija, no producenti su zaključili da će film bolje proći na blagajnama ukoliko malo olabave s crnim i bezobraznim humorom. Šteta, jer krajnji je rezultat samo još jedna u nizu prvoloptaških i zaboravljivih komedijica. Dakle, pustiti mozak na pašu i zaboraviti.

Be social

Komentari