Istaknuto
15.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede donosi sedam domaćih i regionalnih kandidata za singl tjedna te neke nove i stare strane preporuke za slušanje.

09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

Film

Za cinike, mizantrope i mračnjake: 7 uvrnutih anti-božićnih filmova

24.12.2016. Tomislav Goleš BabićFoto: facebook.com/Anti-Christmas-572409646262564/
Vrijeme čitanja: 5 minute

Poseban dan, posvećen žderanju, pijančevanju, plačljivosti od pića, grabljenju poklona, općoj gluposti i primitivnom ponašanju“, definicija je to Božića iz pera američkog satiričara Ambrosea Biercea koji više od stotinu godina nosi stijeg najvećeg američkog literarnog cinika. Bierce, za kojega je svijet gubilište i sve je mrkli mrak, zasigurno ne bi bio ljubitelj klasičnog božićnog filma čije je glavne elemente prije nekoliko godina vrlo razgovijetno iznio magazin The Times: likovi ciničnog mrguda naspram veselog nevinašca, vesela muzika, obiteljske vrijednosti, transformacija karaktera, snijeg i nezaobilazni hepi end. Mrak i Božić ne idu zajedno i za Hollywood su dugo vremena bili dva potpuno nespojiva sastojka.

Međutim, iako se svakog prosinca na televizijama diljem svijeta vrti više-manje isti repertoar: od klasika iz zlatnog holivudskog doba poput I’t s a Wonderful Life i Miracle on 34th Street do megauspješnih obiteljskih franšiza i romantičnih komedija poput Home Alone i Love Actually, odavno je jasno da su prošla vremena kada su dirljivi i srcedrapateljni (čitaj naivni i patetični) blagdanski filmovi harali kino blagajnama. Otkačene blagdanske subverzije postale su mamac za publiku. Ispod njihove fasade crnog humora, pijanih ekstaza, ciničnih verbalnih eskapada i eksplozija vulgarnosti kriju se iskrenije poruke od većine onih koje tobože prenose klasični blagdanski filmovi. Njihovo srce možda jest crno, no barem ga imaju:

Zločesti Djed Mraz (Bad Santa, 2003)

Foto: facebook.com/BadSantaMovie

Prototip suvremenog anti-božićnog filma. Priča o prevarantu koji sa svojim partnerom patuljkom prerušen u Djeda Mraza pljačka šoping centar u kojem se prethodno zaposlio, s godinama je zadobio status kultnog klasika i postao nezaobilazni dio božićnog itinerera. Slavni Billy Bob Thornton briljira kao vječito alkoholizirani Djedica prostačkog jezika i nezasitnog seksualnog apetita koji pokazuje svoju nježniju stranu nakon što upozna priprostu konobaricu i usamljenog dječaka. Unatoč pozamašnoj količini psovki i politički nekorektnog humora, film  je doživio gromoglasnu i univerzalnu aklamaciju zbog netipičnog pristupa, inteligentne priče bez trunke ljigavosti i patetike koju čine ljudski likovi od krvi i mesa, a ne filmske karikature toliko svojstvene blagdanskim komedijama.

Ledena žetva (The Ice Harvest, 2005)

Foto: facebook.com/The-Ice-Harvest

Crnjak pokojnog kralja komedija Harolda Ramisa govori o mafijaškom odvjetniku Charlieju (John Cusack)  i njegovom partneru Vicu (Billy Bob Thornton, opet) koji na Badnju veče odluče ukrasti novac lokalnog mafijaškog bossa. Smješten u ledom okovanu vukojebinu, obasjani reflektorom također koračaju fatalna vlasnica striptiz bara Renata (C. Nielsen) s kojom Charlie želi pobjeći iz grada i nekoliko tarantinovski otkačenih likova. Ramisov film balansira između žanra crne komedije, krimića i film noira, a osim sjajne glumačke ekipe s naglaskom na dijaboličnog Thorntona, efektni dijalozi, sugestivna noirovska atmosfera i zabavni dijalozi njegovi su glavni aduti.

Kolo sreće  (Trading Places, 1983)

Foto: 2othcentury.tumblr.com

Uvijek svježa i uvjerljiva, jedna od najuspješnijih komedija ikad i preteča ultimativnog božićnog filma. Dva vremešna tajkuna  jednoga dana započnu raspravu o tome kako se formira karakter. Jedan tvrdi da je to urođeno, prirodno. Drugi da ga je moguće izgraditi. U to ime padne i oklada pa svojem top protežeu (Dan Aykroyd) smještaju spačku. Namjestit će mu prostitutku (Jamie Lee Curtis) i posjedovanje droge. Ocrniti ga u krugovima visokog društva. U međuvremenu, na njegovo mjesto postavit će skitnicu (Eddie Murphy). Potom će promatrati njihovo ponašanje: Kako će se dvojac ponašati u novim uvjetima? Iako prepun urnebesnih scena i gegova, film kopa duboko ispod površine prvoloptaške komedije – osim kritike kapitalizma i klasične tematike odnosa bogatih i siromašnih, nastoji nam ukazati kako su ljudi s vrha i dna jednako animalni i na što smo sve spremni kad se nađemo u situacijama koje zahtijevaju da im se prilagodimo.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Foto: www.facebook.com/RareExportsDK

Ako vas je ikada zanimalo otkuda potječe Djed Mraz i da li zaista postoji, ovaj film nudi odgovore. U dubini planine Korvatunturi u Finskoj skrivena je najveća božićna tajna. Pod izlikom geoloških istraživanja, bogati poslovni čovjek počinje iskopavati na planini s ciljem upražnjavanja svoga dječačkog sna – pronalaskom Djeda Božićnjaka. Dok se na planini radovi događaju ubrzanim tijekom, u lokalnom selu lokalci se spremaju za lov na jelene. Jedne noći u zamci za vukove pronađu nešto šokantno. Rare Exports: A Christmas Tale nastao je u finsko/norveško/francusko/švedskoj koprodukciji finskog redatelja i scenarista Jalmaria Helandera. Film je inače zasnovan na kratkometražnim filmovima Rare Exports Inc. iz 2003. i The Official Rare Exports Inc. Safety Instructions iz 2005. godine. Iako se na internetu film reklamira kao fantasy horor, prikladnija deskripcija bi bila: moderna bajka s primjesama horrora, drame i crnog humora. Nešto kao Tim Burton na kvadrat.

Opasni taoci (The Ref, 1994)

Foto: facebook.com/The-Ref

Crna komedija. Na Badnju veče nesretnog provalnika (Denis Leary) napušta partner u zločinu i prisiljen je uzeti taoce u obliku iritantnoga para (Kevin Spacey i Judy Davis). Uskoro shvaća da je dobio više nego što je tražio kad na scenu stupa njihov sin ucjenjivač i podla rodbina. Počnu ga izluđivati svojim sitnim svađama i obiteljskim problemima. Jedini način da preživi jest da postane njihov sudac i riješi šašave svađe prije nego što ga uhiti policija.

Crni Božić (Black Christmas, 1974)

Foto: facebook.com/Black-Christmas-1974-film

Jedan od najboljih primjeraka proto slashera. Za one koji nisu upoznati s tim znakovitim terminom, riječ je o pretečama klasičnih slasher filmova. Iako sadrže neke esencijalne karakteristike na kojima je kasnije bazirana struktura i koncept slasher filmova, distinkcija je vidljiva u samoj radnji, koja se kod proto slashera ne vrti oko poremećenog ubojice i što krvavijem masakru što većeg broja ljudi.Zanimljivo je da je dosta pozornosti posvećeno vrlo solidnoj karakterizaciji likova. O čemu je dakle riječ u ovom kultnom klasiku: Božić je i skupina mladih djevojaka okupila u se u kući njihovog sestrinstva. Njihovu bezbrižnu svakodnevicu prekidaju uznemirujući telefonski pozivi tajanstvenog muškarca. Iako isprva misle da je riječ o neukusnoj šali, ubrzo shvaćaju da je dotični šaljivdžija ustvari ubojiti manijak. Za one koji na Badnjak vape za daškom adrenalina- Crni Božić je najbolji izbor.

Ludi Božić u uredu (Office Christmas Party, 2016)

Foto: www.facebook.com/OfficeChristmasParty

Novitet u kategoriji otkačenih blagdanskih filmova. Film prati menadžere tvrtke koji odluče napraviti najluđi božićni party ikad kako bi na taj način privukli potencijalnog klijenta i podigli posrnulu kompaniju na noge. Zabavno i jednostavno djelce prepuno bjesomučnog opijanja, opijata i raznih razularenih trenutaka i postupaka. Prvi koncept filma je bio punokrvna crna komedija, no producenti su zaključili da će film bolje proći na blagajnama ukoliko malo olabave s crnim i bezobraznim humorom. Šteta, jer krajnji je rezultat samo još jedna u nizu prvoloptaških i zaboravljivih komedijica. Dakle, pustiti mozak na pašu i zaboraviti.

(Visited 410 times, 1 visits today)

Komentari