Vizart

Zagreb – mjesto gdje umjetnost umire: Obrana skate skulpture se nastavlja!

Foto: kristijansmok.blogspot
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: kristijansmok.blogspot
Foto: kristijansmok.blogspot

Tko će vještije slajdati, grajndati, flipnuti ili grabnuti na skejtu, tražilo se u subotu među 37 skejtera iz Hrvatske, Njemačke i Bosne i Hercegovine na parkiralištu kod Doma zdravlja na Španskom”, početak je članka objavljenog pod naslovom Zagreb je skejterska sirotinja u travnju još davne 2007. godine. Sada, 7 godina poslije, Zagreb je poznato skate okupljalište ucrtano u svim skate-kartama svijeta. Ipak je nešto pošlo po zlu. Kapitalističkom naravno. Danas, 29. srpnja 2013. godine, nekoliko desetaka skatera i skaterica s prijateljima i građanima okupilo se u 7h u dvorištu SC-a kako bi obranili svoje umjetničko okupljalište. Unatoč visokim temperaturama već nekoliko dana okupljaju se u Savskoj ulici kako bi digli glas protiv parkirnih mjesta koja su očito u društvu kapitalizma na tronu.

Foto: kristijansmok.blogspot
Foto: kristijansmok.blogspot

“I dalje ćemo se okupljati i braniti skulpturu, dok ne dobijemo adekvatan odgovor od institucija upletenih u ovaj događaj. Podržali su nas svjetski skate magazini i uputili pisma gradonačelniku Bandiću (Jocko Weyland, suradnik The New York Timesa i kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Tusconu, Jürgen Blümlein i Daniel Schmid osnivači i kustosi Skateboard Museuma te njemački urednik Kingpin Skateboarding Europa magazine-a Jan Kliewer). Sutra ujutro imamo sastanak kod gradonačelnika u 9.00. Pozivamo sve mlade i sve udruge da nas podrže, posebice u jutarnjim satima kad bageri dolaze. Podršku su nam već dali navedeni svjetski skate mediji, ali i zainteresirani građani, Zelena akcija, Mreža mladih Hrvatske – bilo savjetima bilo dolascima”, za Ziher je rekao Marin Dundić, predsjednik skate kluba Shpaolin.

Iako je ovo jedinstveni skate spomenik kulture na svijetu njegov status još uvijek nije riješen. Od obećanja-ludih radovanja vezanih za Bundek agonija se nastavlja na okupljalištu u dvorištu SC-a. Društvene mreže opet su odrigrale veliku ulogu javnog okupljanja pa na stranici Save our SC POOL Sculpture možete biti u toku s događanjima. Kako je rečeno i u izjavi Marina Dundića i neka svjetska i umjetnička priznata lica podržavaju skate skulpturu.

Foto: kristijansmok.blogspot
Foto: kristijansmok.blogspot

Tako je Jocko Weyland, suradnik The New York Timesa i kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Tusconu u svom pismu Gradskoj skupštini Grada Zagreba izjavio: “Vijesti o predstojećem uništenja SC centra su došle i do mene ovdje, 6.000 km udaljenom od Zagreba i moram reći da me rastužuje čuti o ovom nerazboritom, potpuno nepotrebnom i besmislenom rušenju, ali se osjećam primoran prosvjedovati protiv ovoga nesmotrenog čina.”

Iako smo sada i skoro punih mjesec dana ravnopravan član Europske unije, europski standardi očuvanja kulturnih okupljališta još nisu stigli do nas. Možda stižu nekim sporim vlakom preko brdovitog Balkana!

Be social

Komentari