boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Zašto ponovo gledati Sopranose?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ako ste ikada bili u potrazi za novom ili starijom serijom, koja bi vam skratila večer, ubila vrijeme ili jednostavno poslužila kao dodatak večernjem druženju s dragom osobom, a ipak se niste uspjeli dosjetiti niti jedne dovoljno zanimljive, mi nudimo rješenje. Dramska serija, porijeklom iz HBO kuće, koju ste barem jednom u životu ugledali na televiziji, zasigurno je The Sopranos (Sopranosi). Prije točno 14 godina, David Chase krenuo je sa snimanjem jedne od najuspješnijih serija  o običnim ljudima na granici zakona, a najzagriženiji fanovi, njome su zaluđeni i danas.

Radnja prati Tonya Sopranosa, američko talijanskog mafijaškog šefa. On se kroz 6 sezona serije suočava s brojnim preprekama kriminalnih radnji koje se neprestano odvijaju oko njega, a s druge strane pokušava imati skladan obiteljski život. Neupitna vjera u Boga te sklad i poštivanje obitelji, za Tonya su najveće blago. Ipak, on pati od povremenih nesvjestica i napadaja tjeskobe, što ga dovodi do iscrpnih privatnih seansi s psihijatricom, Dr. Melfi. Mafijaš Tony i psihički nestabilan Tony, suprotnosti su objedinjene u iznimno humorističnom liku, koji na ulicama New Jerseya pokušava ostvariti zacrtane ciljeve.

Epizode u prosjeku traju oko 50 minuta, no čak i  nakon nekoliko odgledanih, teško da netko neće htjeti još. Da bi voljeli Sopranose, ne trebate voljeti mafiju, nasilje, tučnjave  ili ubojstva.  Jedino što je potrebno jest apsolutna glad za genijalnom pričom, zanimljivim likovima i nepredvidivim obratima.  Uvjet nije niti da ste gledali Kuma ili slične mafijaške filmove, jer se ova serija ne bavi samo tom problematikom. Ona na jedinstven i šaljiv način prikazuje obične ljude koji u bizarnom svijetu mafije pokušavaju sebi i svojoj obitelji osigurati normalan život. Sami likovi su brojni i radnja brzo teče, pa je ponekad teško pohvatati baš sve detalje, no uz dovoljno pažnje i predanosti, ova bi serija sve gledatelje mogla satima držati prikovanima za ekrane.

Zanimljivosti vezane uz ovu planetarno popularnu seriju koje sigurno niste znali govore i kako je prvotni naziv same serije trebao biti Made in New Jersey. Odlučivši se za naziv The Sopranos, producenti su se bojali da bi gledatelji mogli shvatiti kako je riječ o  glazbenoj seriji, pa su stoga u logo naslova dodali i sliku pištolja. Od cijele glumačke postave, samo četvero glumaca nije izvornog talijanskog podrijetla. Također, Tonyevo prvotno ime je trebalo biti Tommy, no redatelj se u zadnjem trenutku predomislio. Njegov naglašen problematičan odnos s majkom Liviom temeljen je na stvarnom iskustvu Davida Chasea, čija se majka također zove Livia. Riječ koja se u Sopranosima najčešće koristi, bez konkurencije je fuck, korištena 437 puta u prvoj sezoni, 715 puta u drugoj, 604 puta u trećoj, 425 puta u četvrtoj, 600 puta u petoj i 452 puta u zadnjoj sezoni.  Čak šest glumaca iz Sopranosa, gostovalo je u filmu Godfellas, a psihijatrica Melfi je nazvana prema Teresi Melfi, redateljevoj baki.

Pucnjave, seks, obiteljski problemi, ljubavnice, mafijaški obračuni, psihijatri, ali i mnogo toga više objedinjeno je u Sopranosima, seriji proglašenoj financijski najuspješnijom u svoje vrijeme, ali i najuspješnijim televizijskim uratkom svih vremena.   U prilog brojnim pohvalama ide i činjenica kako su Sopranosi osvojili čak 21 Emmyi 5 Zlatnih globusa.

U svakom slučaju, prosudite sami.

(Visited 387 times, 1 visits today)
Be social

Komentari