Istaknuto
30.09.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih sedam glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Završio intrigantan True Detective: Što znamo o drugoj sezoni?

11.03.2014. Laura SinovčićVrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/TreuDetective

foto: facebook.com/TreuDetective

Zaključno s nedjeljom završila je jedna od najfascinantnijih sezona ikad prikazanih na našim ekranima. U samo 8 epizoda, True Detective dostigao je status klasika, koji kroz mračnu fabulu začinjenu s dodirom psihodelije i prstohvatom crnog humora gotovo nikog nije ostavio ravnodušnim. Atmosfera južnjačkog ambijenta obogatila je ovu predivnu kinematografiju, a odmak od klasične detektivske serije pripremio sezonu kakvu već dugo nismo imali prilike gledati. Uvodna špica već u startu lovi gledatelje na “udicu”, s koje se nije moguće skinuti ni u trenutku kad sezona završava. Kao gledatelji, imamo priliku konzumirati priču koju polako istražujemo i odmotavamo kao pametno i detaljno zamotan božićni poklon, a na kraju ostajemo jednako siti oduševljenjem, a gladni za nastavkom.

Ono što u ovom trenutku najviše rastužuje jest činjenica kako serija nije službeno obnovljena za drugu sezonu, niti je Nic Pizzolatto, kreator serije, prezentirao ikakvu novu ideju HBO-u. Jedina nada leži u intervjuu kojeg je Pizzolatti dao za HitFix.com, u kojem priznaje da, iako je rano, može nam reći kako će se sljedeća sezona baviti “teškim ženama, lošim muškarcima i tajnoj, okultnoj povijesti američkog prometnog sistema”.  Ovaj intrigantni pregled može nam samo dati mašti na volju, budući da postoje tek sitnice koje su službeno potvrđene.

Bez Matthewa McConaugheyja u drugoj sezoni

Matthewa McConaugheyja nećemo gledati u drugoj sezoni. Iako iznenadno preživljavanje Rusta Cohlea i Martyja Harta u finalu sugerira kako bismo ove likove mogli ponovno susresti, serija je od početka zamišljena kao antologija s novom pričom svake sezone. Potvrdu smo dobili i od samog McConaugheyja, koji je na Television Critics Association panelu objasnio kako je njegova uloga konačna te kako u njegovim očima, ova je sezona bila snimljena kao film s 450 stranica dugačkim scenarijem.

Logičkim slijedom možemo zaključiti i kako se sama fabula premješta iz Louisiane u, kako nam je sam Pizzolatto nagovijestio, južnu Kaliforniju. Prema želji samog kreatora, cilj serije jest smjestiti detektivske priče u mjesta o kojima inače ne znamo mnogo, i gdje se rijetko same serije snimaju. Sljedeće godine možemo se samo nadati ovako snuždenoj estetici, budući da će novu sezonu snimati više redatelja. Pozitivan primjer ovakvog poteza možemo vidjeti u House of Cardsu te držati fige barem održavanju standarda.

foto: facebook.com/TreuDetective

foto: facebook.com/TreuDetective

True Detective kao naslov serije dovoljno je općenit i bez dubljih indikacija može poslužiti za prilagođavanje formata budućim pothvatima. Samim krajem sezone, iako je narativno zaokružena, ne dobivamo definitivan odgovor o prirodi žanra, radi li se serija o potrazi za serijskim ubojicom, o filozofskom diskursu i smislu života (ili izostanku istog) ili se pak radi o izokrenutom detektivskom formatu. Kao kombinacija svega navedenoga nastao je smišljen, oštro napisan, majstorski kriminalistički triler u kojem Matthew McConaughey i Woody Harrelson u svom jednako racionalnom i iracionalnom partnerstvu briljiraju.

Što čini ovu seriju uspješnom?

Frank Capra je sredinom 80-tih održao seminar gdje je s tadašnjim kolegama razgovarao o faktorima koji čine film uspješnim. Konkretno se referirao na Spielbergov E.T. The Extra-Terrestrial, sci-fi mega hit toga doba, objašnjavajući kako je film prošao uspješno kod publike primarno zbog ljubavne priče – prijateljske ljubavi između dječaka i izvanzemaljca. Drugim riječima, film je natjerao publiku da brinu o likovima. Slično tomu, kroz proteklih devet tjedana brinuli smo o Rustu i Cohleu, uvukli su nam se pod kožu i osvojili su nas. Sada nam ostaje nadati se kako će druga sezona servirati barem upola pamtljive momente kao njezina prethodnica.

(Visited 761 times, 1 visits today)

Komentari