Istaknuto
22.01.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Sedam novih singlova iz glazbenih radionica spremno je za preslušavanje i borbu za pobjedu. Glasanje, kao i uvijek, traje do sljedeće srijede.

15.01.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Iako se preminuli glazbenici već neko vrijeme oživljavaju hologramima za posebne prigode, naslućuje se jedan novi trend koji će uvelike utjecati na način na koji konzumiramo glazbu. Što o trendu hologramskih koncerata preminulih glazbenika misle članovi glazbene redakcije pročitajte u nastavku.

Glazba

Ziher playlista: Kurt’s favorite things

27.03.2017. Valentina SertićFoto: rebloggy.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kulturni antropolozi davno su primijetili da postoje povijesni događaji kojih se društvo kolektivno sjeća, odnosno datumi za koje svi znaju gdje su tada bili i što su radili. Jedan od tih datuma je dan ubojstva Johna Fitzgeralda Kennedya u novijoj američkoj povijesti ili dan smrti maršala Tita u bivšoj Jugoslaviji. Dan kada se ubio Kurt Cobain nije jedan od tih dana. Ali mogao bi biti.

 Tko je taj čovek, zašto je ovako lep i tko mu je to omogućio?

Bez obzira na to volite li Nirvanu ili ne, znate tko je Kurt Cobain. Njegove su vas plave oči u osnovnoj školi gledale s majice neshvaćene djevojke iz generacije, u srednjoj je njegovo režanje liječilo vaše mamurluke, a kada ste pomislili da ste ga zaboravili, on je postao vaš najbolji prijatelj. Kronologija i točnost uspomena koje imate na njega može biti iskrivljena, ali jedno je sigurno – ako volite glazbu, voljet ćete i Kurta. On je rođen 1967. u Aberdeenu u saveznoj državi Washington. Bio je umjetnik, glazbenik i pjesnik. Svirao je u najpoznatijem bendu 90-ih i onda je umro. Moja majka ne sjeća se kada.

Tri najčešće asocijacije na njegovo ime su vjerojatno Nirvana, heroin i samoubojstvo (u 27. godini). Iako je svaku od njih on sam odabrao, ne treba ga pamtiti isključivo po njima. Nirvana je možda najbolje što se dogodilo popularnoj glazbi u zadnjih 30 godina, ali jednoga dana, možda već sutra, to neće biti važno. Netko će iskopati njihov stari album i reći da su Hüsker Dü, Sonic Youth i Pixiesi sve to napravili prvi, a da se bend proslavio spletom sretnih okolnosti o kojima neće htjeti raspravljati. Truli kapitalizam, i tako dalje. Kada taj dan dođe, nadam se da će Kurta pamtiti kao čovjeka koji je jako volio glazbu.

Sve zbog jednog Kurta

Ova playlista posvećena je upravo njegovoj ljubavi prema glazbi. Na njoj se nalaze pjesme glazbenika koje je Nirvana obrađivala (The Vaselines, LeadBelly, The Wipers), koji su utjecali na nju (Pixies, Iggy Pop & The Stooges) i kojima se Kurt divio te čije je albume učinio poznatima svijetu (The Shaggs, Kleenex, The Raincoats). Naglasak je na onima koje nećete lako povezati s Nirvanom (nema čovjeka koji je prodao svijet, niti ognjenog jezera).

Neće vas iznenaditi velik broj hardcore punk bendova na listi (Scratch Acid, MDC, Fang), ali bi vas mogli iznenaditi Aerosmith i Creedence Clearwater Revival. Kada su u 80-ima Krist Novoselic i Kurt Cobain tražili Davea Grohla, sastavili su oglas u kojem su kao ključne utjecaje naveli Led Zeppelin i Aerosmith. Dokaz da se nisu šalili je i poluozbiljni CCR cover band Sellouts koji su u to vrijeme imali. Na playlisti je i pjesma Neila Younga iz koje je Kurt izvukao stih, koji je na kraju zapisao u jednoj od svojih oproštajnih poruka: It’s better to burn out than to fade away. Kažu da je umro slušajući R.E.M. Neka playlista njemu dragih pjesama vama pomogne da preživite ovaj vikend.

 
(Visited 189 times, 1 visits today)

Komentari