Glazba

Izvještaj – Kurt Vile & The Violators: Paklene vrućine i hladni Kurt Ville

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kažu „stručnjaci“ da ovakve vrućine nisu izmjerene već 132 godine. Druga vrsta „stručnjaka“  pak tvrdi da je Kurt Vile izvođač/kantautor vrijedan pažnje, čak da je vani armageddon. Iako si proizvođači pića trljaju ruke, teško je organizatorima predvidjeti takav splet okolnosti koji rezultira manjom posjećenosti zbog klimatskih uvjete. No, solidno ispunjena Tvornica je očito dokazala spremnost publike da izbjegavaju preporuke „stručnjaka“ da ostanu kući i piju puno tekućine. Navedena preporuka je korisna kao i spoznaja „koliko dugo konj ima sve četiri noge?“ (cijeli život). 

Kurt Vile ima unikatni kantautorski izričaj koji je na tragu Dinosaur Jr. i Boba Dylana, te koji je tek s albumom iz 2013. „Wakin on a Pretty Daze” uspio dospjeti na ljestvice diljem svijeta. Iako više poznat u underground vodama, svima je u interesu otkriti skriveni dragulj. Mogao bih sada ponoviti već staru mornarsku o nastupu The Nationala u Kset-u koji je neiscrpan izvor gnjavaže za svakog malo upućenijeg čitatelja. No Kurt Vile ide u navedenome smjeru gdje bi mali izvođač mogao postati dragi prijatelj domaće publike.

Tome nisu uzrok niti hitoidne pjesme niti iznimna liričnost koliko neopadajuće kvalitete pjesama. Da se razumijemo, njegov je rukopis natprosječan u usporedbi s ostalim izvođačima. No, još veća suša od trenutne suše ovih dana u Hrvatskoj je nedostatak dobrih tekstova u rock glazbi,  izuzev nekolicine njih u koje spada i sam Kurt Vile.

Hladan po samom ulasku na pozornicu i izgledom koji podsjeća na Patti Smith (vjerujte nema tu neki skriveni smisao, međutim fizička je sličnost na daljinu zapanjujuća) uz statičnost ostalih aktera iz The Violatorsa odsvirali su presjek pjesama s naglaskom na novome albumu. Sanjivi flangeri su definitivno obilježili koncert. Čim spomenemo riječ kantautor znamo da nas očekuje koncert nižeg intenziteta, pri čemu dolazi do masovnog upijanja benda od strane slušatelja. Vidjeti gomilu ljudi kako poput spužve upijaju Kurtove mudrosti djeluje kao znanstvena fantastika u kojem alieni preko uređaja isisavaju mozak ljudi.  

Tamo gdje je sada Jake Bugg,  Kurt Vilu djeluje nezamislivo. S jedne strane kvalitetne šablone bolje prolaze, no s druge strane Kurt ne nudi spektakl koji bi ga uzdigao do Jake Bugga. Možda bi, uz upuštanje u neprovjerene varijante, i dospio do veće publike. Iako pustimo to, uz pitanje za kraj, zašto Kurt ne bi ostao ovako malen izvana i velik iznutra? 

Be social

Komentari