živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Ziher playlista za one koje će večeras budnima držati pun mjesec

Foto: galleryhip.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Šanse da vas ugrize pas dvostruko su veće za vrijeme punog mjeseca. Isto tako, to je vrijeme kada raste stopa kriminala, broj slučajeva na hitnoj i kada se začinju muška djeca. Istraživanja koja su od ovih mitova pokušala napraviti znanstvene činjenice nisu bila previše uspješna. Niti ono o nesanici baš ne drži vodu jer su rasvjetna tijela zauvijek promijenila način na koji naše tijelo doživljava svjetlost. Sve je to manje važno jer pravi romantičari ionako ne trebaju dokaze. Velika fleka na nebu prijatelj je svih mračnih ulica i visokih prozora. Glazbenici joj pjevaju otkad su je prvi put vidjeli da im prijeteći visi nad glavom.

“Što te tišti noćas, moja draga? Pun je mjesec izašao sam.”

Frank Sinatra je vrlo vjerojatno najviše pjevao o mjesecu. On nije autor svih pjesama koje ćemo spomenuti, ali velika većina tih pjesama poznata nam je upravo zbog njega. Fly Me to the Moon, Moon River, Old Devil Moon, Blue Moon, Moon Love, Moon Song, I Wished on the Moon, The Moon Got in My Eye, Moonlight Serenade, Moonlight Mood, Oh You Crazy Moon, Reaching for the Moon, Moon Was Yellow, Moonlight Becomes You, Full Moon and Empty Arms... Mi, koji nismo Frank Sinatra, Beethoven ili vampirizmom opsjednut Stephin Merritt, s tom flekom vodimo imaginarne razgovore dok joj krademo svjetlost na kojoj izgledamo mlađe i sretnije.

Ili se samo neumorno gledamo i krivimo za greške počinjene u stanju ludosti koja nas je pretvorila u gubitnike, a ne vukodlake. Listajući arhivu pjesama o punom mjesecu, bio to onaj medeni u srpnju ili onaj rujanski koji priziva žetvu, o punom mjesecu možemo reći samo jedno – šetnje s njim samo su duga priprema za ono što se nikada neće dogoditi.

“I found comfort in full moon”

Nijedna od pjesama koje su se zatekle na ovoj playlisti ne portretira mjesec kao nešto čemu se treba radovati. On je zlosretna okolnost, on je autostoper na kojeg naletiš svaki dan, znatiželjni starac iz haustora, vrag sam. S njime možemo na sve strane i samo u krug. Ako vas muči ovaj pun mjesec, jak kao što mjesec bude samo zimi, pokušajte u ovim pjesmama pronaći ekvivalent vlastitom nemiru. “Lunaticsi” iz B-52’s, David Bowie i King Harvest pokušat će vam pokazati svijetlu stranu mjeseca na kojoj nastaju najbolji horori, a ostali će vas upozoriti na ovaj i sve buduće mjesečine. Posebna preporuka su istoimene pjesme Full Moon bendova The Black Ghosts i Fronteers. Čuvajte se punog mjeseca, pratite njegovu melodiju i podijelite ga s drugima.

Be social

Komentari