Istaknuto
13.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Borba za singl tjedna može početi jer donosimo novu rundu glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Glazba

Ziher Playlista: Panther power iliti pratnja za anti-imperijalističku bojnu

01.02.2019. Valentina SertićFoto: history.howstuffworks.com / Jack Manning / NEW YORK TIMES CO. /getty images
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Na početku smo veljače, mjeseca kada se u SAD-u proslavlja povijest Amerikanaca afričkog podrijetla i bogato nasljeđe onih koji su igrali ključnu ulogu u njezinu stvaranju. Čast nam je da će baš u veljači Hrvatsku posjetiti mladi borci post-punk ere, Algiers. Kako bi vas zagrijali za njihov koncert, složili smo playlistu na kojoj se, baš kao i u glazbi Algiersa, miješaju frankofilija, black power i teški južnjački okusi.

Od Paula Robesona do Novelista, od neizostavnih protest-singersa do plesnih oda slobodi, slozi i strasti za životom. Današnja ziher-playlista koristi široku lepezu sastojaka za prijeko potrebni duhovni gulaš.

“The click clack of the keyboard brings us to worship. The shrieks of slaves and rebels pummeling through.”

Algiers su: Franklin James Fisher (vokal, gitara, bas, čelo, klavir, klavijature, wurlitzer, der, udaraljke), Ryan Mahan (bas, sintesajzer, gitara, bek vokal, semplovi) i Lee Tesche (gitara, klavir, saksofon, guitar, prepared guitar, prepared piano, sax, harmonij, loopovi, električna cimbala, bek vokal), a odnedavno i Matt Tong (bubnjevi, gitara, dronovi, zvona, bek vokal).

Rođeni su u Atlanti, na trulom čvorištu američkog juga. Svijet su svojom angažiranom muzikom osvojili albumom “The Underside of Power” koji je objavljen 2017. Kako i piše u najavi koncerta taj “album snažno i beskompromisno progovara o sadašnjosti koju proživljava ova četvorka smještena između New Yorka, Londona i Atlante. Stvarnost je to koju podjednako diktira Trumpova Amerika kao i sve izraženija ksenofobija u Velikoj Britaniji, stvarnost kojoj se Algiers odlučno suprotstavljaju svojim strastvenim spojem gospela, soula i post punka.”

Ako ih niste uspjeli vidjeti prošle zime ili ljeta, nemojte propustiti još jednu priliku. Nemoj da te pitaju gdje si bio kad su se rađale revolucije. U međuvremenu…

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari