Glazba

Ziher playlista: Povratak u lude dvadesete

Izvor fotografija: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ulaskom u novu 2020. godinu zakoračili smo u novo desetljeće. Iako neki tvrde kako ćemo tek iduće godine ući u dvadesete, mi smo se odlučili pridržavati formule prema kojoj već jesmo u novom desetljeću. Zato je sada pravo vrijeme da se prisjetite kakve su bile posljednje dvadesete – one iz 20. stoljeća.

Poznatije kao lude ili zlatne, ondašnje dvadesete bile su obilježene oporavkom i napretkom nakon Prvog svjetskog rata. Nastupilo je doba prosperiteta i hedonizma te popuštanja tradicionalnih i konvencionalnih normi. Dolazi do razvoja otvorenijeg i liberalnijeg pogleda na život i društvo. Tako se pojavljuje flapper generacija – djevojke koje su zanemarivale ustaljena pravila ponašanja i nosile kratku frizuru (najpopularnija je bila bubikopf) i hlače te pile i pušile.

Od arhitekture i dizajna pa do glazbe i književnosti, gotovo sva kulturna područja suočila su se  s brojnim promjenama. Predvodnici promjena su bili avangardni umjetnici koji su odbacivali stara i konzervativna pravila te zagovarali slobodno, moderno i iracionalno.

Glavno kulturno središte je bio Pariz u kojem je boravila “izgubljena generacija”. Pripadnici ‘generacije’ su bili mnogi umjetnici i intelektualci (među kojima su bili slavni Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald) na čelu s Gertrudom Stein. Oni su se, razočarani u poslijeratni svijet, odlučili nastaniti u slobodoumnom Parizu (njihov boemski način života je pak poslužio kao inspiracija za film Midnight in Paris Woodyja Allena).

I dok u likovnoj umjetnosti dolazi do pojave glasovitog art décoa koji se osobito isticao u arhitekturi, u glazbi je nastupilo doba jazza iz kojeg je proizašlo još mnoštvo glazbenih stilova. Istodobno se razvijaju nove vrste plesova poput Black Bottoma ili Shimmyja. Ipak, najveću popularnost je uživao Charleston čijoj su omiljenosti pripomagali kontroverzni, ali i jednostavni pokreti pa su ga mogli plesati svi, čak i oni koji nisu bili tako spretni plesači.

Drugačije, raskošne, zabavne i lude – to su bile dvadesete. S obzirom na trenutnu izolacijsku situaciju, pravi je trenutak za povratak u prošlost. Ova će vas playlista odvesti u glamurozno doba šljokica, perja i perla. Cole Porter, Bing Crosby, Louis Armstrong i Marion Harris su tek neki od izvođača koje ćete pronaći na listi. I zato uzmite u ruku čašu šampanjca i prisjetite se razuzdanih zabava poput onih iz filma o Velikom Gatsbyju (no, na listi ćete pronaći i nešto sporije pjesme).

Be social

Komentari