Istaknuto
14.10.2019.

Vrijeme čitanja: 11 minute Nismo se htjeli amaterski pozabaviti memom u rekreativne svrhe, nego analizirati memski potencijal sa stručnjakinjom za verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

12.10.2019.

Vrijeme čitanja: 3 minute 'Dnevnik Diane Budisaljević' dirljiva je priča o akciji žene koja je odlučila boriti se protiv ralja promjene ideologije i time spasila brojne živote.

Glazba

Ziher playlista za malog znanstvenika u tebi i meni

07.10.2016. Valentina SertićFoto: Weird Science/pinterest.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nedavno sam sudjelovala na I. hrvatskim danima kombinatorike. Sudjelovala je možda neobičan izbor glagola. Bila sam tamo i popila kavu u pauzi između predavanja od kojih je jedno držala moja prijateljica. Ipak, ostajem pri tome da sam sudjelovala, jer sam zaista reagirala na ono što su matematičari oko mene govorili. Nekoliko puta sam čak pomislila da je bolje baviti se nečim što svi razumiju (kao ja). No, neobične okolnosti su me potaknule da razmislim o tome kakva bi bila znanstvenica. Tada se u glavi rodila ova playlista.

I am a Scientist

Titula dr. sc. može pripasti mnogima, ali teško da će vam prva asocijacija na “znanstvenik” biti profesor književnosti. Pravi znanstvenik, koji spava u svakom od nas, je znatiželjni crv kojemu nije problem uzeti slobodan dan samo da bi otkrio nešto što dotad nije znao. Čak i ako nitko ne vjeruje da postoji nešto za otkriti. Ako ga niste ubili, ova će ga playlista probuditi. Od genijalne The Sound of Science do bezvremenskog monty-python klasika Galaxy Song, ona ima sve što pokretu za popularizaciju znanosti treba.

Na njoj ćete pronaći sve od hip-hopa do baroknog popa. Istaknula bih pjesme Rusha koje orkestriraju znanstvenim pojmovima i tehnološkim postignućima na visokoj razini. Tako The Body Electric govori o robotu koji se bori protiv vlastitog koda te pokušava promijeniti program svoga kompjutera, ono što bi mi s filozofskog nazvali egzistencijom. Kate Bush pak pjeva o Peteru Reichu i njegovom sjećanju na oca Wilhelma, utjecajnog psihoanalitičara čija je biografija prepuna bizarnosti. Rolling Stonesi u pjesmu o fatalnoj ženi ubacuju usporedbu s Pavlovljevim psom, a vječni genij Pixiesa matematičku jednadžbu postavlja za naslov pjesme.

“Dropping science like Galileo dropped the orange”

Često nije riječ o eksplicitnim referencama na znanost, već o tome da se od slušanja određene glazbe osjećate inteligentnijima i sklonijima istraživanju nepoznatog. Kao nakon dobrog razgovora sa znatiželjnim umom. Tako djeluju Pavement, Guided by Voices, ali i dragi Bowie i Elton. Pred sam kraj ove glazbene pustolovine dolazi History of the World Part 1 koju bih posvetila prvom hrvatskom predsjedniku koji je ponosno isticao da je doktor (povijesnih) znanosti.

Možda vas playlista potakne da pogledate film Weird Science, a možda da naučite pjevati tablicu množenja. U svakom slučaju ona je naša preporuka za prvi pravi jesenski vikend u 2016-oj.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari