Glazba

Ziherov vodič kroz Record Store Day

https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca
Vrijeme čitanja: 4 minute
https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca
https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca

Redovi i redovi ploča i cd-ova živopisnih omota razvrstani u moru žanrova. Spaljeni prodavač koji zna sve te žanrove, njihove podžanrove i bend koji ti tražiš te ti preporučuje još bar pet sličnih. Zidovi puni postera rock ikona i najava koncerata. Odjeljak s knjigama gdje možeš naći biografije svojih najdražih bendova i ofucana fotelja u koju se zavališ i čitaš. I vjerojatno najvažnije od svega, ljudi koji dijele tvoju opsesiju prema glazbi. Tako sam kao klinac željan glazbe zamišljao američke i engleske prodavaonice ploča. Naravno, moja stvarnost je bila poprilično drugačija. U najvećoj lokalnoj prodavaonici cd-a vrtio se Mišo Kovač, a prodavač (koji je ujedno bio i vlasnik) bi te ignorirao dok god ne bi imao neki dokaz platežne moći (čitaj novčanice u rukama ili roditelja pokraj sebe). Kad bi pokazao interes, nije bio od velike pomoći jer mu je znanje o glazbi bilo ekvivalentno onom DJ-a sa CMC-a. Vjerujem da su mnogi rođeni u ovoj zemlji imali sličan trnovit put do nabavljanja svojih najdražih izdanja. Koliko je to vani drugačije svjedoči izjava Nick Hornbyja, autora knjige „Hi-FI“, koja je u mojoj glavi zacrtala ambijent prodavaonice ploča s početka teksta.

“Yes, yes, I know. It’s easier to download music, and probably cheaper. But what’s playing on your favourite download store when you walk into it? Nothing, that’s what. Who are you going to meet in there? Nobody. Where are the notice boards offering flatshares and vacant slots in bands destined for superstardom? Who’s going to tell you to stop listening to that and start listening to this? Go ahead and save yourself a couple of quid. The saving will cost you a career, a set of cool friends, musical taste and, eventually, your soul. Record stores can’t save your life. But they can give you a better one.”

https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca
https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca

Record Store Day je pokrenut radi slavljenja te jedinstvene kulture uživanja, konzumiranja i stvaranja glazbe koja se odvija po malim neovisnim prodavaonicama ploča, koje su se zbog interneta i velikih korporacija našla na rubu izumiranja. Ideja je objeručke prihvaćena od strane vlasnika dućana, mušterija i glazbenika, pa je od 2007. treća subota u mjesecu travnju dan koji se slavi u prodavaonicama ploča diljem svijeta. Prvi koji su nanjušili šansu za dobar publicitet su bili Metallica, koji su kao službeni ambasadori drugog Record Store Daya, organizirali potpisivanje autograma u jednom od najvećih lanaca nezavisnih prodavaonica ploča Rasputin Musicu. Događaj je time dobio na legitimnosti i danas je zapisan u kalendare svih velikih zvijezda. Osim live nastupa, bendovi za taj dan tempiraju izlazak specijalnih izdanja i reizdanja u ograničenim nakladama koja plijene pozornost svih fanova, a pogotovo kolekcionara. Ovogodišnja senzacija Record Store Daya je Jack White s najavom izdavanja najbrže live ploče u povijesti glazbe. U jutarnjim satima 19. travnja održat će promotivni koncert u nashvillskom Third Man Recordsu,nakon kojeg će se live izvedba u rekordnom vremenu snimit na ploče koje će već u popodnevnim satima biti dostupne svim posjetiocima Third Man Recordsa. Osim najbržeg live albuma, ovu subotu svijetlo dana ugledat će i nova izdanja čitavog spektra bendova. Od The Allman Brothersa, David Bowiea i Coldplaya sve do Jay Z-a, LCD Soundsystema, Green Daya i mnogih drugih.

https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca
https://www.facebook.com/DanProdavaonicaPloca

Kako kod nas ni ideja prodavaonica ploča nikad nije zaživjela u istoj formi kao i u Americi, tako nije ni Record Store Day zasjao u punom sjaju.  Dok će Jack White pisati glazbenu povijest, u zagrebačkom Dancing Bear Recordsu obilježavanje Record Store Daya počet će sa premijernim preslušavanjem novog singla grupe Kawasaki 3P pod imenom „Loš,Zao“. Na istom mjestu ćete tokom dana imat prilike čuti koncert „čuvarica hrvatske glazbene baštine„ Dunje Knebl, zagrebačkog kantautora Filipa Fantonina te mlade pjevačke nade Matije Cveka, a korisno je za znat da će svi vinili biti sniženi 10%. U najvećem dućanu rabljenih ploča Free Bird Music Shopu slavlje će biti upriličeno nastupom bendova Orvel i Big Strip Gorilla. Dallas Music Shop Zagreb organizira tribinu na temu vrijednosti vinila i neraskidive ljubavi čovjeka i njegovih vinila, svirku sisačkog noise rock benda ### te upoznavanje sa bendom True Widow koji istog dana sviraju u Močvari. U Aquarius Music Shopu na adresi Varšavska 13. u subotu ćete moći kopati po 10% sniženim LP pločama i uživati u svirci Nine Romić, Generala Wooa i benda Straight Outta Fridge.

Nije baš raj za audiofile kao vani, no nije da nema zanimljivosti. Vjerujem da se ovakvim događanjim treba prisustvovat u što većem broju i dati podršku izdavačima i mladim bendovima, pa će se možda jednog dana glazbena povijest stvarati i u našim prodavaonicama ploča.

Be social

Komentari