Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Vizart

Ziherov izložbeni vodič kroz ljeto 2017.

16.07.2017. Katarina ČižićFoto: getaway.co.za
Vrijeme čitanja: 5 minute

Zagrebačke ulice već su gotovo prazne, sunce grije sve jače, a srpanj lagano poziva kolovoz. Sve nam to govori kako su misli o ljetu i moru zavladale te kako se većina ljudi preselila bliže plažama i morskim mirisima. Iako su nam srca i misli miljama daleko, i već smo lagano utonuli u ljetno raspoloženje i odmor, muzeji i galerije pozivaju vas da provjerite što nude ovog ljeta. Za one koje ostaju na vrućim ulicama Zagreba, nema panike. U gradu se, iako nije najomiljenija ljetna lokacija, odvija mnoštvo događanja. S druge strane, obala i otoci također nude mnoštvo divnih vizualnih podražaja, a pritom ne mislim na bistro plavetnilo.

Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici

Vrijeme: 3.6.- 1.10.

Mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt je otvorena početkom lipnja izložba venecijanskih baroknih velikana. Na izložbi su izložena djela iz fundusa Pinacoteca Civica di Vicenza koja je inače smještena u Palladijevoj Palazzo Chiericati. Dijela Tiepola, Riccija, Pittonija i ostalih umjetnika opravdavaju veličinu venecijanskog imena na umjetničkoj sceni 18.  stoljeća. Svakako nemojte propustiti posjetiti MUO i dopustite si da odete u vrijeme kada je umjetnost nosila epitet božanstvenosti.

Foto: Adela Mrnjaus

Dan Graham: Zabava za cijelu obitelj

Vrijeme: 20.5. – 27.8.

Mjesto: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Opus jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća, izložen je u Muzeju suvremene umjetnosti, što čini njegovu prvu samostalnu izložbu u istočnoj Europi. Izložba obuhvaća dokumentaciju umjetnikovih najranijih performansa kojima propituje odnos tijela i tehnologije. Osim toga, kroz izložbu se neprestano problematizira odnos umjetnika i publike. Upravo će vas prostor, u kojem propituje prošlost kroz punk i hipijevski pokret, uvući u sebe te vam pružiti zabavu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Julien de Casabianca, projekt Outings

Vrijeme: do 28.9.

Mjesto: Medijateka Francuskog instituta, Zagreb

Odlazak na Dolac više nije kao prije. Dok se družite s tetama na Dolcu, nalazite se u galeriji na otvorenom. Velika reprodukcija slike Moje gnijezdo Vlahe Bukovca već neko vrijeme prolaznicima oduzima dah. Upravo je Zagreb postao još jedna u nizu lokacija koju je francuski umjetnik svjetskog glasa Julien de Casabianca odlučio ukrasiti muralom.  Dio je to velikog projekta započetog 2014. godine u sklopu kojeg oživljava ulice svjetski poznatih gradova.

Andrew Salgado: A Room with a View of the Ocean

Vrijeme: 30.6.-20.8.

Mjesto: Lauba, Zagreb

Andrew Salgado u svojim djelima preispituje figuralno slikarstvo te, kako sam naglašava, teži apstrakciji. Upravo se na njegovim djelima, izloženim u Laubi, izmjenjuju figuralnost i apstrakcija te se na taj način iskušava suvremeno slikarstvo. On rekonstruira slikarstvo tako da rekonstruira i preispituje identitet. Ovo je njegova najveća izložba dosad koja objedinjuje više od 70 različitih djela i formata. Ova izložba pružit će vam raznolikost boja i svakako dodatno ugrijati ljetne gradske dane.

Foto: facebook.com/lauba.house

Azulejos

Vrijeme: 18.5.-27.8.

Mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt trenutno traje izložba koja prikazuje umjetnost portugalskih keramičkih pločica. Radi se o 11 panoa koji su donirani Muzeju za umjetnost i obrt, a dva će panoa nakon izložbe biti uvrštena u stalni postav muzeja. Na pločicama su modri oslici pomorskih scena, figura u pejzažu, rocaille i cvjetnih motiva. Ako se nalazite daleko od mora, ovo je izvrsna prilika da u srcu vrelog grada osjetite morske mirise i dašak portugalske kulture.

Donator i donacija – ususret Muzeju hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću

Vrijeme: 27.4.-3.9.

Mjesto: Muzej grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba trenutno se nalazi blago hrvatskog slikarstva. Izložba koja obuhvaća 1073 djela hrvatskih slikarica čiji je vlasnik preminuli kolekcionar Josip Kovačić, priča priču o hrvatskoj slikarskoj prošlosti. Izložba nas kroz nekoliko dijelova vodi kroz priču o slavnim hrvatskim slikaricama. One su se svojim talentom nastojale ostaviti trag i osigurati sebi dostojan život, ali i da slikarica dobije dostojan pložaj u društvu 19. stoljeća.

Mara Bratoš: Treća serija autoaktova 2015.-16.

Vrijeme: 17.7.-27.7.

Mjesto: Galerija Flora, Dubrovnik

U Dubrovniku ćete imati priliku vidjeti posljednju u nizu od tri serije fotografija. One su, kako i sama autorica navodi, slučajno nastale u razmacima od deset godina. Osim toga, treća je serija intimnija od prethodnih. Odiše naturalizmom i svjedoči o prošlosti. Bratoš kroz fotografiju propituje samoću te neugodne ljudske emocije. Prikazuje ljudsko tijelo kao nestalni motiv koje je pod utjecajem vremena te se suočava s ljudskom sudbinom i prolaznosti života.

Foto: facebook.com/event

Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre

Vrijeme: 27.4.-31.10.

Mjesto: Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula

Izložba koja je dizala prašinu i prije, a sigurno će raditi isto i ostatak ljeta. Kroz izložbu se povlači priča i otkriva se povijest istarske seksualnosti. Ona se neprestano propituje i skriva. Stalni kontrast Muškarca i Žene predstavlja konstantu koja priča pojavi koja traje od antičkih vremena do danas.

Marc Chagall: S onu stranu boje

Vrijeme: 15.6.-15.9.

Mjesto: Kneževa palača, Zadar

U Zadru se održava izložba velikana moderne koja donosi pregled njegovog grafičkog opusa. Obuhvaća više od osamdeset bakroreza i litografija nastalih u razdoblju od 20-ih do 80-ih godina 20. stoljeća. Grafike ilustriraju Bibliju, Gogoljeve Mrtve duše, Homera, Pariz te samu umjetnikovu podsvijest. Ovo je prilika da proniknete u um Chagalla te otkrijete što ga je inspiriralo i hranilo njegov talent.

Salvador Dali: Božanstveni svjetovi

Vrijeme: 11.4.-1.11.

Mjesto: samostan sv. Katarine, Dubrovnik

Dali u Dubrovniku! Sve su ostale riječi suvišne, a vi imate priliku vidjeti djela koja su produkt uma ovog genija nadrealizma. Izložba obuhvaća 240 najpoznatijih grafika, dva reljefa te skulptura Anđeo pobjede, nekoliko tapiserija i akvarela.

Graffiti na gradele

Vrijeme: 27.-29.7.

Mjesto: Bol, otok Brač

Festival koji svakako ne treba najavu, ali zaslužuje biti uvršten na popis vaših lokacija ovog ljeta. Uz more i sunce, dođite uživati u kreacijama koje će vas zasigurno ostaviti bez riječi.

Foto: facebook.com/GraffitiNaGradele

Arhitektura u suvremenoj umjetnosti

Vrijeme: 11.7.- 27.8.

Mjesto: Galerija umjetnina, Split

Izložba donosi problematizaciju arhitekture kroz razmišljanje nekoliko umjetnika. Kroz djela je naglašena funkcija arhitekture koja često pada u drugi plan. Naglasak je stavljen na njezin socijalni, psihološki i kulturni utjecaj na ljude. Arhitektura nije samo puki proizvod koji služi čovjeku, već je i važan aspekt kulture na koju i sama utječe.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 262 times, 1 visits today)

Komentari