Istaknuto
01.04.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

01.04.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna u rubrici Novoj glazbi kopali smo malo dublje da bi izvukli neke alternativne izvođače zapostavljene i na alternativnoj sceni.

Vizart

Ziherov izložbeni vodič kroz ljeto 2017.

16.07.2017. Katarina ČižićFoto: getaway.co.za
Vrijeme čitanja: 5 minute

Zagrebačke ulice već su gotovo prazne, sunce grije sve jače, a srpanj lagano poziva kolovoz. Sve nam to govori kako su misli o ljetu i moru zavladale te kako se većina ljudi preselila bliže plažama i morskim mirisima. Iako su nam srca i misli miljama daleko, i već smo lagano utonuli u ljetno raspoloženje i odmor, muzeji i galerije pozivaju vas da provjerite što nude ovog ljeta. Za one koje ostaju na vrućim ulicama Zagreba, nema panike. U gradu se, iako nije najomiljenija ljetna lokacija, odvija mnoštvo događanja. S druge strane, obala i otoci također nude mnoštvo divnih vizualnih podražaja, a pritom ne mislim na bistro plavetnilo.

Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici

Vrijeme: 3.6.- 1.10.

Mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt je otvorena početkom lipnja izložba venecijanskih baroknih velikana. Na izložbi su izložena djela iz fundusa Pinacoteca Civica di Vicenza koja je inače smještena u Palladijevoj Palazzo Chiericati. Dijela Tiepola, Riccija, Pittonija i ostalih umjetnika opravdavaju veličinu venecijanskog imena na umjetničkoj sceni 18.  stoljeća. Svakako nemojte propustiti posjetiti MUO i dopustite si da odete u vrijeme kada je umjetnost nosila epitet božanstvenosti.

Foto: Adela Mrnjaus

Dan Graham: Zabava za cijelu obitelj

Vrijeme: 20.5. – 27.8.

Mjesto: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Opus jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća, izložen je u Muzeju suvremene umjetnosti, što čini njegovu prvu samostalnu izložbu u istočnoj Europi. Izložba obuhvaća dokumentaciju umjetnikovih najranijih performansa kojima propituje odnos tijela i tehnologije. Osim toga, kroz izložbu se neprestano problematizira odnos umjetnika i publike. Upravo će vas prostor, u kojem propituje prošlost kroz punk i hipijevski pokret, uvući u sebe te vam pružiti zabavu 60-ih godina prošlog stoljeća.

Julien de Casabianca, projekt Outings

Vrijeme: do 28.9.

Mjesto: Medijateka Francuskog instituta, Zagreb

Odlazak na Dolac više nije kao prije. Dok se družite s tetama na Dolcu, nalazite se u galeriji na otvorenom. Velika reprodukcija slike Moje gnijezdo Vlahe Bukovca već neko vrijeme prolaznicima oduzima dah. Upravo je Zagreb postao još jedna u nizu lokacija koju je francuski umjetnik svjetskog glasa Julien de Casabianca odlučio ukrasiti muralom.  Dio je to velikog projekta započetog 2014. godine u sklopu kojeg oživljava ulice svjetski poznatih gradova.

Andrew Salgado: A Room with a View of the Ocean

Vrijeme: 30.6.-20.8.

Mjesto: Lauba, Zagreb

Andrew Salgado u svojim djelima preispituje figuralno slikarstvo te, kako sam naglašava, teži apstrakciji. Upravo se na njegovim djelima, izloženim u Laubi, izmjenjuju figuralnost i apstrakcija te se na taj način iskušava suvremeno slikarstvo. On rekonstruira slikarstvo tako da rekonstruira i preispituje identitet. Ovo je njegova najveća izložba dosad koja objedinjuje više od 70 različitih djela i formata. Ova izložba pružit će vam raznolikost boja i svakako dodatno ugrijati ljetne gradske dane.

Foto: facebook.com/lauba.house

Azulejos

Vrijeme: 18.5.-27.8.

Mjesto: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt trenutno traje izložba koja prikazuje umjetnost portugalskih keramičkih pločica. Radi se o 11 panoa koji su donirani Muzeju za umjetnost i obrt, a dva će panoa nakon izložbe biti uvrštena u stalni postav muzeja. Na pločicama su modri oslici pomorskih scena, figura u pejzažu, rocaille i cvjetnih motiva. Ako se nalazite daleko od mora, ovo je izvrsna prilika da u srcu vrelog grada osjetite morske mirise i dašak portugalske kulture.

Donator i donacija – ususret Muzeju hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću

Vrijeme: 27.4.-3.9.

Mjesto: Muzej grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba trenutno se nalazi blago hrvatskog slikarstva. Izložba koja obuhvaća 1073 djela hrvatskih slikarica čiji je vlasnik preminuli kolekcionar Josip Kovačić, priča priču o hrvatskoj slikarskoj prošlosti. Izložba nas kroz nekoliko dijelova vodi kroz priču o slavnim hrvatskim slikaricama. One su se svojim talentom nastojale ostaviti trag i osigurati sebi dostojan život, ali i da slikarica dobije dostojan pložaj u društvu 19. stoljeća.

Mara Bratoš: Treća serija autoaktova 2015.-16.

Vrijeme: 17.7.-27.7.

Mjesto: Galerija Flora, Dubrovnik

U Dubrovniku ćete imati priliku vidjeti posljednju u nizu od tri serije fotografija. One su, kako i sama autorica navodi, slučajno nastale u razmacima od deset godina. Osim toga, treća je serija intimnija od prethodnih. Odiše naturalizmom i svjedoči o prošlosti. Bratoš kroz fotografiju propituje samoću te neugodne ljudske emocije. Prikazuje ljudsko tijelo kao nestalni motiv koje je pod utjecajem vremena te se suočava s ljudskom sudbinom i prolaznosti života.

Foto: facebook.com/event

Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre

Vrijeme: 27.4.-31.10.

Mjesto: Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula

Izložba koja je dizala prašinu i prije, a sigurno će raditi isto i ostatak ljeta. Kroz izložbu se povlači priča i otkriva se povijest istarske seksualnosti. Ona se neprestano propituje i skriva. Stalni kontrast Muškarca i Žene predstavlja konstantu koja priča pojavi koja traje od antičkih vremena do danas.

Marc Chagall: S onu stranu boje

Vrijeme: 15.6.-15.9.

Mjesto: Kneževa palača, Zadar

U Zadru se održava izložba velikana moderne koja donosi pregled njegovog grafičkog opusa. Obuhvaća više od osamdeset bakroreza i litografija nastalih u razdoblju od 20-ih do 80-ih godina 20. stoljeća. Grafike ilustriraju Bibliju, Gogoljeve Mrtve duše, Homera, Pariz te samu umjetnikovu podsvijest. Ovo je prilika da proniknete u um Chagalla te otkrijete što ga je inspiriralo i hranilo njegov talent.

Salvador Dali: Božanstveni svjetovi

Vrijeme: 11.4.-1.11.

Mjesto: samostan sv. Katarine, Dubrovnik

Dali u Dubrovniku! Sve su ostale riječi suvišne, a vi imate priliku vidjeti djela koja su produkt uma ovog genija nadrealizma. Izložba obuhvaća 240 najpoznatijih grafika, dva reljefa te skulptura Anđeo pobjede, nekoliko tapiserija i akvarela.

Graffiti na gradele

Vrijeme: 27.-29.7.

Mjesto: Bol, otok Brač

Festival koji svakako ne treba najavu, ali zaslužuje biti uvršten na popis vaših lokacija ovog ljeta. Uz more i sunce, dođite uživati u kreacijama koje će vas zasigurno ostaviti bez riječi.

Foto: facebook.com/GraffitiNaGradele

Arhitektura u suvremenoj umjetnosti

Vrijeme: 11.7.- 27.8.

Mjesto: Galerija umjetnina, Split

Izložba donosi problematizaciju arhitekture kroz razmišljanje nekoliko umjetnika. Kroz djela je naglašena funkcija arhitekture koja često pada u drugi plan. Naglasak je stavljen na njezin socijalni, psihološki i kulturni utjecaj na ljude. Arhitektura nije samo puki proizvod koji služi čovjeku, već je i važan aspekt kulture na koju i sama utječe.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 254 times, 1 visits today)

Komentari