Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Noć kazališta 2016. godine

Foto: www.noc-kazalista.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Treća subota u studenom tradicionalno je rezervirana za Noć kazališta. Ovo godine u 8. Noći kazališta 19. studenog sudjeluje 86  institucija na 77 lokacija u 46 mjesta u Hrvatskoj. Noć kazališta ove se godine održava pod sloganom Kraljevstvo za kulturu. U sklopu ovogodišnjeg programa bit će odigrane četiri premijere: komedija “Čaj za dvije” u Retkovcima, “Od tišine do glazbe – concert za anegdotu i klavir” Teatra Erato u Vinyl baru u Zagrebu, “Tko pjeva zlo ne misli” amaterskog kazališta PAXići u POU Samobor te “Medeja – semioklazam” u produkciji Eurokaza.

Veliki izbor u Zagrebu

HNK u Zagrebu će u sklopu Noći kazališta odigrati novi baletni diptih “Tamni pejzaži” i “Bolero” suvremenih koreografkinja Marjane Krajač i Maše Kolar te hit predstavu “Bella figura” Yasmine Reze. Zbog pretplatničkog ciklusa bit će dostupno 50 besplatnih ulaznica za baletne predstave te 30 za “Bella figura”, a jedna osoba moći će podići dvije ulaznice sat vremena prije početka predstava. ZKM će u sklopu Noći kazališta odigrati autorski projekt Mirana Kurspahića o padu Vukovara “Pad”. Gavella će odigrati “Filumenu Marturano” Eduarda de Filippa u režiji Dražena Ferenčine, a ulaznice po cijeni od 10 kuna prodaju se na dan predstave.

Satiričko kazalište Kerempuh odigrat će “Policiju” Slawomira Mrožeka u režiji Mirana Kurspahića. Kazalište Komedija ove godine prvi puta sudjeluje u Noći kazališta, a predstavit će se s predstavom “Gospođica iz Maxima”. Ulaznice se mogu kupiti po 50% nižoj cijeni. U Teatru &TD igrat će dvije predstave, “Prvi put kad sam ti vidjela lice” Olje Lozice i “Veliki odlazak” T. Bernharda, a ulaz je besplatan. Teatar Exit odigrat će autorski projekt Ivice Boban “Sutra (ni)je novi dan” uz ulaznice za 40 kuna. U kazalištu KNAP igra autorski projekt Lucije Barišić “Crno-bijelo”, dok će kazalište slijepih i slabovidnih Novi život na sceni Vidra odigrati predstavu “Vidimo se na netu” Vojina Perića. U narodnom sveučilištu “Sesvete” gostovat će Teatar Gavran s predstavom “Zaboravi Hollywood”.

Foto: www.gavella.hr
Foto: www.gavella.hr

U Zmajevom gnijezdu u Maloj sceni predstave će se igrati od jutra. Najmlađi mogu uživati u predstavama kazališta Mala scena “Priča o vodi”, lutkarskog studija Kvak “Miš u prašumi” i “Klaunskom cabaretu” Triko circus teatra, dok će u večernjem terminu dramski studio Teatra Tirena odigrati predstavu “Proces” Juli Zeh. Zagrebačko kazalište lutaka odigrat će “Macu papučaricu” Ele Peroci u režiji Dražena Ferenčine, dok će Teatar Puna kuća zaigrati žonglersku predstavu za djecu “Bilo jednom jedno sunce” u Centru za kulturu Novi Zagreb. U dječjem kazalištu Dubrava igrat će predstave “Zabranjena livada”, “Vrijeme je za basnoslovke”, “Cvijetak sreće”, “Ljubiti, samo ljubiti” Teatra Poco Loco i “Kuma smrt” studenata Umjetničke akademije u Osijeku.

Dalmacija, Rijeka i Istra

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu u sklopu Noći kazališta odigrat će prvu reprizu predstave “Šest lica traži autora” Luigija Pirandella u režiji Olje Lozice, a nude 50% popusta na sve cijene ulaznica. Gradsko kazalište mladih Split zaigrat će “Kazališni sat” Jasena Boke uz besplatan ulaz, dok će u Gradskom kazalištu lutaka u Splitu igrati predstava “Moje ime je Anna Frank” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Elvis Bošnjak. U HNK u Šibeniku gostuje Aplauz Teatar s predstavom “Bračni (s)provod” Matta Morilla, a u gradskom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku Zagrebački plesni centar s predstavom “Sola” u koreografiji i izvedbi Zrinke Lukčec Kiko. HNK Zadar zaigrat će predstavu “Bepo i Marijeta” u režiji Nine Kleflin (ulaznica 10 kuna), dok će u Kazalištu lutaka Zadar igrati “Mačak u čizmama” i plesna predstava “Cloud deluxe”.

Foto: Matko Biljak / www.hnk-split.hr
Foto: Matko Biljak / www.hnk-split.hr

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca igra operu “Werther” Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana i pod dirigentskom palicom Matije Fortune, uz 50% niže cijene ulaznica. Uoči opere održava se popratni program Vaše kazalište vama u kojem će biti organiziran obilazak svih prostora kazališta, uz izvedbu odlomaka iz brojnih predstava. Gradsko kazalište lutaka Rijeka odigrat će predstavu Žaka Valente i Magdalene Lupi Alvir “Moje tijelo”. Studenti 2. godine glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci izvest će “Bert Cabaret” u klubu Bačva uz besplatan ulaz. U kulturnom centru Kalvarija pripremaju eksperimentalni projekt sa šest redatelja i 18 glumaca, tzv. omnibus predstavu “Šest/dva”. U Istarskom narodnom kazalištu u Puli igra predstava “Blak” Milana Rakovca, ulaznica je 30 kuna.

Slavonija i središnja Hrvatska

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku organiziran je humanitarni concert “CroMSIC daje osmijeh djeci” te stand up show Vlatka Štampara “Bratec je trd”. Tijekom dana je organiziran i turistički obilazak kazališta. Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka obilježit će 40 godina umjetničkog rada Zvjezdane Bučanin predstavama “I drvo je bilo sretno”, “Poštarska bajka” i “Zeko, Zriko i Janje”. U kazalištu Virovitica gostuje Umjetnička akademija Osijek s predstavom “Iluzije” Ivana Viripajeva. U Požegi igraju predstave “Posljednja Freudova seansa” kazališta Planet Art i “Nismo sve Karenjine” Vere Zima i Ksenije Erker. U Centru mladih Slavonski Brod gostuju Bacači sjenki s predstavom “Bitka na Neretvi”.

Foto: hnkvz.hr
Foto: hnkvz.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu igrat će čak četiri predstave, “Mala princeza” u režiji Julie Klier, “Imam ti nešto reći” kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, “Balade Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže u režiji Georgija Para te “Bog masakra” Yasmine Reze u režiji Lee Anastazije Fleger. U sklopu programa održat će se i humanitarni koncert “Raspjevani likovi iz književnosti”  u izvedbi Sofije Cingule, mezzosopran i Ivane Godec Vinceković, klavir. U Centru za kulturu Čakovec igra predstava “Pola-pola” kazališne družine Pinklec, Teatra Poco Loco i Teatra Exit. U Koprivnici gostuju Kerekesh teatar s predstavom “Grimmix” i kazalište Komedija s predstavom “Nije bila Peta, bila je Deveta” Alda Nicolaija u režiji Damira Mađarića.

U gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu gostuje Gllugl teatar s predstavom “Pekel na zemli”, a na koncertu “To bijaše davno već” nastupit će Scharf Club Swing Quintet i Stjepan Jimmy Stanić. Kazalište Hotel Bulić gostuje s predstavom “Dama s kamelijama” u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini. Kerekesh teatar gostuje u Dugom Selu s predstavom “Očeš nečeš, doktor”. U Bjelovaru gostuju Teatar To Go s predstavom “Uspavanka za uspavanku” i kazališna družina Štolcer iz Čakovca s predstavom “Ne izlazi bez čarapa”. U Otočcu gostuje Teatar Gavran s komedijom “Lutka”, a u Gospiću Ludens teatar s predstavom “Kazalište – što, kako i zašto uopće?”. Gradsko kazalište Jastrebarsko odigrat će predstavu Michaela Frayna “Iza kulisa” u režiji Frane Marije Vranković.

Be social

Komentari