novo u kinu
29. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 2 minute Povratak Poa, pande koja ne oprašta kung-fu te nova suradnja Godzille i Konga, vječitih rivala koji su u stvarnom životu dobri kolege, obilježit će ovaj filmski mjesec.

22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

Vizart

Slavimo ekscentrični život najveće ikone nadrealizma

Salvador Dali
Foto: pinterest.com/search/pins
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svima nam je prepoznatljiv po svojim ludim brkovim, a ludosti nije manjkalo ni u njegovim djelima. Salvador Dali smatra se jednim od glavnih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Mnogi su ga smatrali izrazito maštovitim, ali on je svejedno imao želju raditi bizarne stvari kako bi privukao pozornost. Punim imenom, Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, rođen je 1904. godine, a na današnji dan slavio bi svoj 113. rođendan. Iako je njegovo ime sinonim za nadrealizam, Salvador Dali bio je i karakterno zanimljiva osoba stoga vam donosimo nekoliko zanimljivosti o njemu povodom njegovog rođenja.

Salvador Dali je vjerovao u reinkarnaciju

Devet mjeseci prije rođenja slikara Salvadora Dalija, preminuo je jedan drugi Salvador Dali, njegov brat. S obzirom na težak gubitak, roditelji su i drugo dijete nazvali Salvador. Budući da je Dali jako nalikovao na svog preminulog brata, a rođen je devet mjeseci nakon njega, njegovi su roditelji smatrali da im je sin ponovno rođen. To su mu ispričali kada je imao pet godina dok su stajali nad grobom preminulog sina. Dali je tada povjerovao da je on reinkarnacija svog mrtvog brata.

Oteo je prijateljevu suprugu

I ptice na grani znaju da je Gala bila ljubav njegovog života. No, ona je bila i supruga Dalijevog prijatelja, Paula Eluarda. Ipak, Dalija to nije spriječilo da stupi s njom u vezu. Gala i Eluar su bili u „otvorenom“ braku, no ubrzo su odlučili prekinuti odnos. Gala se za Salvadora udala 1934. godine. Ni njihov brak nije bio tradicionalan, ali je bio toliko jak da su neke Dalijeve slike potpisane s oba njihova imena.

Salvador Dali
Foto: pinterest.com/search/pins
Dali je volio novac, ali ga nije volio davati

Dali je vrlo spretno izbjegavao plaćanje u restoranima. Često je pozivao svoje prijatelje na skupe ručkove. Kada bi trebao platiti, tražio bi ček s punim iznosom računa. Potpisao bi se na njega znajući da ga oni nikada neće unovčiti. Ček s njegovim potpisom vrijedio je mnogo više od iznosa ručka tako da su obje strane imale koristi.

Salvador Dali
Foto: pinterest.com/search/pins

Pretpostavljamo kako je Dali bio inspiriran svim dogodovštinama iz restorana kada je 1973. godine objavio vlastitu kuharicu koja je sačinjavala recepte s najboljim afrodizijacima.

Dizajnirao je jedan od najpoznatijih logotipa

Chupa Chups lizalice zasigurno su najpoznatije u cijelom svijetu. Upravo je Salvador Dali zaslužan za njihov prepoznatljiv logotip koji je osmišljen 1969. godine. Iako se taj pothvat na prvu može učiniti neobičnim, sam Dali je izjavio kako bi sve učinio za novac.

Salvador Dali
Foto: pinterest.com/search/pins
Pronađi inspiraciju – u kadi!

Salvador Dali volio je stvarati u malenim i skučenim prostorima. Najčešće bi inspiraciju pronalazio u kadi, a tvrdio je i kako mu takvi prostori pružaju zaštitu.

Be social

Komentari