Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Film

9. PSSST! Festival nijemog filma – Uznemirujuća šetnja početcima sedme umjetnosti

04.11.2015. Ziher.hr9. PSSST! Festival nijemog filma

PSSST! Festival nijemog filma vrata svog predjubilarnog, devetog izdanja otvara u četvrtak, 5. studenog, u Centru za kulturu Trešnjevka.

Ove godine posebno intrigantan, PSSST! je koncepcijski posvećen privlačnom, ali često traumatičnom odnosu filma i psihoanalize u klasicima ovoga žanra. Najčešći motivi odabranih filmova tako će biti strah i tjeskoba, psihički rastrojeni likovi čiji se duševni život ekteriorizira, a gdje su lik u ogledalu i sjenka najočitija manifestacija alter-ega, zla u duši ili naprosto nesvjesnog te njihova psihoanaliza kroz film.

Foto: Tajna jedne duše (1926.) - screenshot

Foto: Tajna jedne duše (1926.)

Među klasicima koji će biti prikazani posebno se ističe Feuilladeov serijal Vampiri koji ove godine slavi stoti rođendan, zatim Čarobnjak iz Oza (1925.) Larryja Semona, Nepoznati (1927.) redatelja Toda Browninga, Praški student Stellana Ryea iz 1913. godine te Tajna jedne duše iz 1926. G. W. Pabsta s Wernerom Kraussom u glavnoj ulozi.

Što se natjecateljskog djela tiče, bez puno promjena u konceptu od začetka, PSSST! je  tijekom godina postao međunarodno prepoznatljiv i priznat, čemu svjedoči i ovogodišnjih više od 60 prijava s pet kontinenata. Selekcijska komisija za natjecateljski program je odabrala 22 kratkometražna filma iz osam zemalja od kojih će jedan osvojiti glavnu nagradu Veliki Brcko nazvanu po prvom hrvatskom junaku nijemoga igranog filma.

Ovogodišnji filmovi u natjecateljskom programu izdvajaju se različitim stilskim i žanrovskim odrednicama te inovativnim estetikama. Najzastupljeniji su animirani filmovi, ali i nekoliko eksperimentalnih te igranih filmova koji se mogu svrstati u komedije, drame te filmove bliske nadrealističkoj estetici.

Foto: Nepoznati (1927.) - screenshot

Foto: Nepoznati (1927.)

Svi filmovi dobit će posebnu zvučnu kulisu tijekom projekcija zahvaljujući glazbenoj pratnji iskusnih glazbenika koji će svojim glazbenim interpretacijama dočarati bogatstvo i raznolikost stvaralačke snage, imaginacije i inspiracije koje se isprepleću u interakciji vizualnog i glazbenog izričaja, što je ujedno i posebnost ovog festivala.

Festival traje od četvrtka 5. studenog do subote 7. studenog, a projekcije se odvijaju u 17, 19 i 21 sat. Za više informacija posjetite službene stranice PSSST! Festivala nijemog filma.

Komentari