Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Film

9. PSSST! Festival nijemog filma – Uznemirujuća šetnja početcima sedme umjetnosti

04.11.2015. Ziher.hr9. PSSST! Festival nijemog filma

PSSST! Festival nijemog filma vrata svog predjubilarnog, devetog izdanja otvara u četvrtak, 5. studenog, u Centru za kulturu Trešnjevka.

Ove godine posebno intrigantan, PSSST! je koncepcijski posvećen privlačnom, ali često traumatičnom odnosu filma i psihoanalize u klasicima ovoga žanra. Najčešći motivi odabranih filmova tako će biti strah i tjeskoba, psihički rastrojeni likovi čiji se duševni život ekteriorizira, a gdje su lik u ogledalu i sjenka najočitija manifestacija alter-ega, zla u duši ili naprosto nesvjesnog te njihova psihoanaliza kroz film.

Foto: Tajna jedne duše (1926.) - screenshot

Foto: Tajna jedne duše (1926.)

Među klasicima koji će biti prikazani posebno se ističe Feuilladeov serijal Vampiri koji ove godine slavi stoti rođendan, zatim Čarobnjak iz Oza (1925.) Larryja Semona, Nepoznati (1927.) redatelja Toda Browninga, Praški student Stellana Ryea iz 1913. godine te Tajna jedne duše iz 1926. G. W. Pabsta s Wernerom Kraussom u glavnoj ulozi.

Što se natjecateljskog djela tiče, bez puno promjena u konceptu od začetka, PSSST! je  tijekom godina postao međunarodno prepoznatljiv i priznat, čemu svjedoči i ovogodišnjih više od 60 prijava s pet kontinenata. Selekcijska komisija za natjecateljski program je odabrala 22 kratkometražna filma iz osam zemalja od kojih će jedan osvojiti glavnu nagradu Veliki Brcko nazvanu po prvom hrvatskom junaku nijemoga igranog filma.

Ovogodišnji filmovi u natjecateljskom programu izdvajaju se različitim stilskim i žanrovskim odrednicama te inovativnim estetikama. Najzastupljeniji su animirani filmovi, ali i nekoliko eksperimentalnih te igranih filmova koji se mogu svrstati u komedije, drame te filmove bliske nadrealističkoj estetici.

Foto: Nepoznati (1927.) - screenshot

Foto: Nepoznati (1927.)

Svi filmovi dobit će posebnu zvučnu kulisu tijekom projekcija zahvaljujući glazbenoj pratnji iskusnih glazbenika koji će svojim glazbenim interpretacijama dočarati bogatstvo i raznolikost stvaralačke snage, imaginacije i inspiracije koje se isprepleću u interakciji vizualnog i glazbenog izričaja, što je ujedno i posebnost ovog festivala.

Festival traje od četvrtka 5. studenog do subote 7. studenog, a projekcije se odvijaju u 17, 19 i 21 sat. Za više informacija posjetite službene stranice PSSST! Festivala nijemog filma.

Komentari