Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

aBook (artist’s book) – knjige umjetnika u sklopu Kustoske platforme

04.03.2013. Ziher.hr
Foto: kustoska platforma/tea stažičić

Foto: kustoska platforma/tea stažičić

Polaznici ovogodišnjeg programa Kustoske platforme predstavljaju svoj istraživački rad na temu knjige umjetnika. Kustoska platforma je inače program posvećen teorijskom i praktičnom obrazovanju iz područja suvremene umjetnosti. Ove godine, sastojao se od tri različita modula: Knjiga umjetnika: područje eksperimenta, Fragmentirani uvid u povijest izložbenih praksi i kustoskih angažmana od 19. stoljeća do danas te Kustos na Mreži. Izložba se otvara 8. ožujka u 20 sati u Galeriji Galženica.

Knjiga umjetnika se zajedno s avangardnim pokretima pojavljuje početkom 20.stoljeća, a u Hrvatskoj 60-ih godina istog stoljeća. Procvat knjige umjetnika dogodio se s pojavom grupe Gorgona te konceptualnim umjetnicima, Stilinovićem, Trbuljakom, Iveković i dr.

Polaznici su u radu bili podijeljeni u šest različitih skupina koje su se bavile definiranjem samog pojma knjige umjetnika, povijesnim razvojem, vizualnom poezijom, knjigom umjetnika u današnje vrijeme te suradnjom umjetnika i kustosa. Rezultati njihovog rada, bit će predstavljeni na izložbi. Sama definicija pojma knjige umjetnika je dosta kompleksna, ali umjetnici se slažu u tome kako je doživljavaju kao zaseban prostor koji mogu ispuniti svojim mislima, idejama i stavovima pretočenim u riječi. Dio izložbe se bavi i vizualnom poezijom, svojevrsnim produktom spajanje poezije i likovne umjetnosti. Ona se u zemljama bivše Jugoslavije javlja 1960-ih i 1970-ih godina, s pojavom neoavangardnih pokreta. Uz knjige vizualne poezije, na izložbi će biti istaknuta i popratna dokumentacija, časopisi, eseji i sl. Važan dio izložbe čine i knjige umjetnika danas, medij kroz koji mladi umjetnici reagiraju na određene društvene i političke fenomene i situacije ili pak izražavaju stanja svojeg unutarnjeg intimnog svijeta. U sklopu istraživanja odnosa umjetnika, kustosa i dizajnera, istraživači se bave definiranjem i karakteriziranjem privatnog i intimnog odnosa s publikom.

Na izložbi će se predstaviti  knjige Zvonimira Baloga, Fokus Grupe, Grupe Bosch&Bosch, Sanje Iveković, Neve Kiš, Darka Kolibaša, Sanje Marčetić, Bojana Mucka, Dražena Mazura, Josipa Stošića, Barbare Radelja, Svena Razuma, Martina Peranovića, Branka Maleša, Jelene Perišić ali i mnogih drugih. Izložbu možete pogledati do 12. travnja 2013. godine.

(Visited 188 times, 1 visits today)

Komentari