Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Björk u MoMA-i

07.03.2015. Jelena KovačevVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tumblr/condenasttraveler

Foto: Tumblr/condenasttraveler

Björk danas otvara izložbu u MOMA-i. U njoj će biti široki obuhvat njezine karijere duže od dvadeset godina. To podrazumijeva vizualnu rapsodiju korištenih kostima, videa, filmova, dnevnika, instrumenata i fotografija koji su plod rada mnogih umjetnika. U kronološkom slijedu, počevši od prvog solo albuma Debut (1993.) do zadnjeg, Vulnicura (2015.), saznat ćemo sve što smo htjeli o pjevačici. Retrospektiva se osvrće na ovu predanu glazbenicu i njezine često inovativne i neustrašive projekte.

Foto: Tumblr/kkscollective

Foto: Tumblr/kkscollective

Obožavateljima njezine glazbe neće biti teško odgonetnuti smisao izloženih predmeta i njihovo porijeklo. U muzejskom prizemlju nalaze se intstrumenti korišteni u Biophiliji (2011.), tvorevine koje svojim njihanjem proizvode zvukove tog albuma kroz dan. Na prvom katu prostor je podijeljen na dva dijela, jedan posvećen novom zvuku i video-instalaciji za “Black Lake“, pjesmu s njezinog novog albuma Vulnicura, a drugi projicira spotove, od početka do kraja karijere. U dijelu izložbe “Songlines” dobivaju se slušalice s glasom koji recitira fiktivnu biografsku radnju koju je napisao pisac Sjon. U pozadini svira Bjorkina glazba.

Foto: Tumblr/ vicemag

Foto: Tumblr/ vicemag

Prisutne su i slike pjevačice kao male, dnevnički isječci, ponekad i djelomično pokrenute slike. Jedan veliki dio zauzimaju njezini kostimi, među njima kultna labuđa haljina koju je nosila na dodjeli Oscara. Simbol neukusa ili značajan događaj u pomicanju granice modne industrije našao se kao izložak uz dva labuđa jaja na podu. Kao “suptilniji” primjer kreativnosti i nekonvencionalnosti našla se i McQueenova haljina potpuno pokrivena zvoncima. Pozornost privlače i zvuk i izgled. Također su postavljeni primjerci kostima koji se pojavljuju u spotovima, jedan nevjerojatniji od drugog, nespojivi sa stvarnošću, svaki predstavnik svoga svijeta koji postoji u videima.

Foto: Tumblr/ vicemag2

Foto: Tumblr/ vicemag2

Zanimljivost odvojena od same izložbe su rasprave o umjetnosti i posttehnološkoj kulturi, koje se bave granicama između priče i performansa, zvuku i viziji. Održava se i razgovor o osobnom iskustvu gledatelja i njegove reakcije na izložbe, fokusirajući se na umjetničine ideje o prirodi i ljudskoj naravi. Zadnje dostupno predavanje je za posjetitelje još neupoznate s umjetnicom. Predani obožavatelj informirat će neznalice upućujući ih na njezinu glazbu i život.

Vizualno zanimljiva, sadržajno iscrpna, za obožavatelje ispunjenje snova, definitivno dobar način za privući još pobornika njezina djela. Postav izložbe pomalo podsjeća na koncepciju memorijalnog muzeja neke preminule zvijezde, no ipak sukobljeni sa svojom pozadinom, iskačući iz nje izgledaju kao umjetnička djela.

Foto: Tumblr/ iheartmyart

Foto: Tumblr/ iheartmyart

(Visited 104 times, 1 visits today)

Komentari