Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Film

Počinje ciklus Romana Polanskog u Kinoteci

30.01.2018. Ziher.hrFoto: press / "Mahnitost"

Sve do sredine veljače u Kinoteci gledamo izbor ostvarenja velikog francusko-poljskog redatelja, producenta, scenarista i glumca. Ciklus Romana Polanskog započinje danas, u srijedu 31. siječnja hičkokovskim trilerom “Mahnitost“ (1988.) s Harrisonom Fordom i Emmanuele Seigner. Tijekom boravka u Parizu na simpoziju američki doktor Richard Walker i njegova supruga odsjedaju u hotelu u kojem ona misteriozno nestaje. Policijska istraga ne daje rezultate pa se doktor odlučuje sam nastaviti potragu. Film se reprizno prikazuje i u subotu, 3. veljače.

Ekranizaciju “Macbetha(1971.) s izvornim stihovima u režiji Romana Polanskog koja se smatra jednom od najuspjelijih filmskih obrada djela W. Shakespearea gledamo u četvrtak, 1. veljače. Priču o političkim ambicijama smještenu u srednjovjekovnu Škotsku Polanski je ekranizirao odvažno i s puno dramskog intenziteta, a u naslovnim ulogama škotskog generala i njegove ambiciozne supruge pojavljuju se John Finch i Francesca Amis.

U petak, 2. veljače u Kinoteci ne propustite “Kinesku četvrt” (1974.), jednu od najdojmljivijih posveta film noiru u američkom filmu. Radnja je smještena u Los Angeles 1950-ih godina. Istražujući slučaj preljuba, privatni istražitelj J. J. Gites (Jack Nicholson) otkriva umorstvo i složenu urotu te doživljava romansu s udovicom ubijenog Evelyn (Faye Dunaway).

Kineska cetvrt

Foto: press / “Kineska četvrt”

Ciklus Romana Polanskog trajat će sve do sredine veljače, a uz navedene donosi niz hvaljenih naslova: “Veneru u krznu” (2013.), šarmantnu dramu nastalu na temelju istoimenog brodvejskog hit-teksta američkog dramatičara Davida Ivesa, romantičnu dramu “Tess” (1979.), adaptaciju romana Thomasa Hardyja s Nastassjom Kinski u naslovnoj ulozi i komediju “Bračne svađe” (2011.) s Jodi Foster, Kate Winslet, Christophom Waltzom i Johnom C. Reillyjem.

Dokumentarac “Roman Polanski: filmski memoar” u režiji Laurenta Bouzereaua prikazuje se 9. veljače. U nizu razgovora s Andrewom Braunsbergom, bivšim poslovnim partnerom, producentom i prijeteljem slavni redatelj progovara o svom turbulentnom životu i karijeri

Osim ciklusa Romana Polanskog u utorak, 30. siječnja Kinoteka prikazuje posljednju reprizu ciklusa Woodyja Allena “Wonder Wheel”, a u subotu,  3. veljače u okviru programa matineja na veliko platno se vraća omiljeni lik kultne engleske serije slikovnica, “Medvjedić Paddington” u drugom nastavku animirane filmske poslastice.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, a ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari