Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Počinje ciklus Romana Polanskog u Kinoteci

30.01.2018. Ziher.hrFoto: press / "Mahnitost"

Sve do sredine veljače u Kinoteci gledamo izbor ostvarenja velikog francusko-poljskog redatelja, producenta, scenarista i glumca. Ciklus Romana Polanskog započinje danas, u srijedu 31. siječnja hičkokovskim trilerom “Mahnitost“ (1988.) s Harrisonom Fordom i Emmanuele Seigner. Tijekom boravka u Parizu na simpoziju američki doktor Richard Walker i njegova supruga odsjedaju u hotelu u kojem ona misteriozno nestaje. Policijska istraga ne daje rezultate pa se doktor odlučuje sam nastaviti potragu. Film se reprizno prikazuje i u subotu, 3. veljače.

Ekranizaciju “Macbetha(1971.) s izvornim stihovima u režiji Romana Polanskog koja se smatra jednom od najuspjelijih filmskih obrada djela W. Shakespearea gledamo u četvrtak, 1. veljače. Priču o političkim ambicijama smještenu u srednjovjekovnu Škotsku Polanski je ekranizirao odvažno i s puno dramskog intenziteta, a u naslovnim ulogama škotskog generala i njegove ambiciozne supruge pojavljuju se John Finch i Francesca Amis.

U petak, 2. veljače u Kinoteci ne propustite “Kinesku četvrt” (1974.), jednu od najdojmljivijih posveta film noiru u američkom filmu. Radnja je smještena u Los Angeles 1950-ih godina. Istražujući slučaj preljuba, privatni istražitelj J. J. Gites (Jack Nicholson) otkriva umorstvo i složenu urotu te doživljava romansu s udovicom ubijenog Evelyn (Faye Dunaway).

Kineska cetvrt

Foto: press / “Kineska četvrt”

Ciklus Romana Polanskog trajat će sve do sredine veljače, a uz navedene donosi niz hvaljenih naslova: “Veneru u krznu” (2013.), šarmantnu dramu nastalu na temelju istoimenog brodvejskog hit-teksta američkog dramatičara Davida Ivesa, romantičnu dramu “Tess” (1979.), adaptaciju romana Thomasa Hardyja s Nastassjom Kinski u naslovnoj ulozi i komediju “Bračne svađe” (2011.) s Jodi Foster, Kate Winslet, Christophom Waltzom i Johnom C. Reillyjem.

Dokumentarac “Roman Polanski: filmski memoar” u režiji Laurenta Bouzereaua prikazuje se 9. veljače. U nizu razgovora s Andrewom Braunsbergom, bivšim poslovnim partnerom, producentom i prijeteljem slavni redatelj progovara o svom turbulentnom životu i karijeri

Osim ciklusa Romana Polanskog u utorak, 30. siječnja Kinoteka prikazuje posljednju reprizu ciklusa Woodyja Allena “Wonder Wheel”, a u subotu,  3. veljače u okviru programa matineja na veliko platno se vraća omiljeni lik kultne engleske serije slikovnica, “Medvjedić Paddington” u drugom nastavku animirane filmske poslastice.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, a ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Komentari