Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Je li meritokracija utopija? (“3%”, P. Aguilera)

20.06.2017. Arman FatićFoto: facebook.com/3porcento

U posljednjih 5 godina svjedočili smo znatnom porastu distopijskih filmova i serija visokobudžetne produkcije. Popularnost romantičnih vampira, vukodlaka, anđela i sličnih stvorenja, koja je vladala od 2007. do 2012. godine, u medijskom su prostoru zamijenile priče o nepravednim režimima i odabranicima naroda koji svojom ljubavlju mogu nadvladati opake diktatore. Ipak treba priznati da je popularizacija distopije mnogo bolje prošla od popularizacije mitskih stvorenja. U moru young adult distopija našlo se i nekoliko dobro promišljenih filmova poput “Snowpiercer” i “The Lobster” i serija kao što su “Black Mirror” i “The Handmaid’s Tale”. Upravo zbog prevelikog broja loših young adult distopija, ispod radara, u 2016. godini, prošla nam je nova Netflixova serija –  3%.

Svijet je podijeljen na dvije strane, stranu od izobilja i stranu oskudnih. Proces selekcije se nalazi između njih. U dvadesetoj godini, svaka osoba dobije priliku da promjeni svoju život i pređe na stranu od izobilja. Odabrani se nikada ne vrate. Oni su 3%. – premisa je na kojoj počiva prva Netflix produkcija u Brazilu, i definitivno ne obećava ništa više od kratkotrajne zabave u stilu Hunger Games serijala. No predanost autora uspjela je ovu osrednju ideju oblikovati u uzbudljivu seriju vrijednu pozornosti.

Na putu Ezekiela

Autori su razvili scenarij s poprilično dobrim razumijevanjem filozofskih, socioloških i političkih koncepata poput etike jedinke, lažne utopije i meritokracije.  Stoga svaki od pet protagonista koji pristupaju “Procesu” individua je sa specifičnim porivima, razmišljanja i razlozima zbog kojih žele pristupiti obećanoj utopiji imena “Offshore”. Set vrlina svakog karaktera ujedno se pokazuje i kao njihova najveća mana, fanatični izleti u krajnost hrabrosti, umjerenosti, pravednost pokazuju se kao glavni faktor za ispadanje iz “Procesa”. Posebna pozornost u seriji posvećena je i osobi koja stoji iza “Procesa”, Ezekielu, onom koji odlučuje tko ide dalje, a tko pada na ispitima. Karakter Ezekiela imamo priliku sagledati iz dva ugla; s jedne strane upoznajemo ga kao mističnu, bogoliku figuru, vrhovnog sudca, eliminatora, dok kroz niz zadataka u “Procesu” spoznajemo i njegovu ljudsku, grešničku stranu.

Sam “Proces” podijeljen je u osam zadataka (epizoda po zadatku) koji testiraju odlučnost, znanje, način na koji se jedinka nosi sa strahom, stresom, na koji surađuje s drugima, te je li spremna prihvatiti meritokratski koncept vrijednosti (svaka uloga koja zahtijeva društvenu odgovornost, dodjeljuje na temelju zasluga, a ne na temelju pripadnosti nekom lobiju)

Netflix produkcija u Brazilu

Gledati Netflix seriju koja nije urađena na engleskom jeziku, može na prvu zvučati zastrašujuće, pogotovo jer Brazil i nije zemlja iz koje poznajemo neki broj serija i filmova visoke popularnosti. Upravo iz tog razloga treba biti realan prema 3% –  serijom ne vladaju specijalni efekti ni skupi praktični efekti kao ni vizualno zapanjujuće lokacije. Veliki dio serije snimljen je u hangarima i poslovnim prostorima, ali upravo ti prostori pridodaju na osjećajima klaustrofobije kao i ozbiljnosti visokog sloja poslovnog svijeta. Mlada glumačka postava također je odradila odličan posao, mada je ovo mnogima bio prvi put ispred kamere. Tako autori serije 3% uspijevaju prevazići produkcijske i budžetske nedostatke te ih okrenuti u svoju korist.

Fokusom na “Proces” i dešavanja u prostoru pustoši gdje živi 97% svijeta, ostajemo uskraćeni za sami prostor utopije “Offshore”. Ovo se ne bi smjelo gledati kao nedostatak serije jer količina događanja oko Ezekiela i pet kandidata te zlokobne terorističke organizacije koja se bori protiv “Procesa” trebali bi biti više nego dovoljni i za najzahtjevnije gledatelje. A za one koji žude vidjeti utopiju po principima meritokracije, Netflix je najavio drugu sezonu serije u kojoj ćemo zasigurno vidjeti i savršeno uređeni “Offshore”.

Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari