Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Dani srpskog filma u kinu Tuškanac

11.04.2018. Ziher.hrFoto: Kino Tuškanac / "Ko to tamo peva"

Kino Tuškanac donosi četiri netom restaurirane kopije antologijskih ostvarenja srpske kinematografije (Skupljači perja, 1967; Ko to tamo peva, 1980; Specijalno vaspitanje, 1977; Kad budem mrtav i beo, 1967), te tri nagrađivana naslova suvremene srpske kinematografije (Rekvijem za gospođu J., 2017; Dnevnik mašinovođe, 2016; Druga strana svega, 2017).

Program započinje u četvrtak, 12. travnja u 19 sati projekcijom čuvenog filma Skupljači perja (Aleksandar Petrović, 1967), o trgovcu guščjim perjem Bori koji se zagleda u mladu Tisu, pokćerku Mirte, također trgovca guščjim perjem, u kojem je redatelj fragmentarnim prikazom života Roma u jednom vojvođanskom selu dao sliku bijednih materijalnih uvjeta njihove egzistencije. Uz nagrade za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Velimir Bata Živojinović) na festivalu u Puli te nominaciju za Oscara za najbolji film na stranom jeziku, film je osvojio i posebnu nagradu žirija i nagradu međunarodne kritike u Cannesu.

druga strana svega

Foto: Kino Tuškanac / “Druga strana svega”

Iste večeri u 21 sat na rasporedu je Rekvijem za gospođu J. (Bojan Vuletić, 2017), priča o skromnoj sredovječnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici koja si planira oduzeti život na godišnjicu smrti svoga supruga. No, kako bi obavila sve što treba i osigurala obitelj, potrebno joj je dobiti potvrdu o 20 godina radnog staža koju je u državi koja prolazi kroz tranziciju jako teško dobiti. Film je nagrađen za najbolji film, režiju, scenarij te najbolju žensku ulogu (Mirjana Karanović) na međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu.

U petak, 13. travnja u 19 sati na rasporedu je izvrsni dokumentarni film Druga strana svega (Mila Turajlić, 2017), o zaključanim vratima koja jedan beogradski stan dijele na dva dijela od druge polovice 1940-ih, da bi polako tijekom filma redateljica kroz intimni razgovor s majkom, uglednom sveučilišnom profesoricom i aktivistkinjom koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića, dala kroniku jedne građanske obitelji u Srbiji, preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost. Uz nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu u Amsterdamu, film je nagrađen za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradom publike na ovogodišnjem Zagrebdoxu.

U nastavku večeri u 21 sat na rasporedu je urnebesna kultna crna komedija Ko to tamo peva (Slobodan Šijan, 1980), prema scenariju Dušana Kovačevića, radnjom smještena u autobus na putu za Beograd uoči bombardiranja 1941, u kojoj je redatelj galerijom živopisnih likova dao veoma sugestivnu sliku srpskog društva i malograđanskog licemjerja. Osim što je s vremenom film stekao kultni status te se s pravom drži jednim od najboljih srpskih filmova svih vremena, nagrađen je i Specijalnom nagradom žirija u Montrealu.

U subotu, 14. travnja na rasporedu je dugometražni prvijenac Gorana Markovića Specijalno vaspitanje (1977), vrlo upečatljiva priča o štićenicima jednog doma za maloljetničku delinkvenciju i njihovim odgajateljima, u kojem su glavne uloge ostvarili Slavko Štimac, Bekim Fehmiu te Ljubiša Samardžić (nagrađen za sporednu mušku ulogu na festivalu u Puli). Uz to, film je nagrađen za najbolji film na festivalu debitantskog filma u Mannheimu.

dnevnik masinovode

Foto: Kino Tuškanac / “Dnevnik mašinovođe”

Iste večeri na rasporedu je tragična komedija Dnevnik mašinovođe (Miloš Radović, 2016), o šezdesetogodišnjem mašinovođi pred mirovinom i njegovom usvojenom sinu koji se priprema nastaviti obiteljsku tradiciju, te svakodnevno iščekuje hoće li mu netko iskočiti pod vlak. Film je osvojio brojne nagrade, između ostalog nagradu publike na festivalu u Moskvi, nagradu publike i ekumenskog žirija na festivalu u Mannheim-Heidelbergu te nagradu za najbolji film i glavnu mušku ulogu (Lazar Ristovski) na međunarodnom festivalu FEST u Beogradu.

Ciklus završava u nedjelju, 15. travnja u 19 sati projekcijom filma Kad budem mrtav i beo (1967) Živojina Pavlovića, o mladiću sa društvenog dna koji se potuca srpskom provincijom pokušavajući pronaći izlaz u karijeri pjevača, unatoč tome što nema pjevačkog talenta. Riječ je o jednom od vrhunaca redateljeva stvaralaštva i uopće o jednom od ključnih ostvarenja crnog talasa, nagrađenog za najbolji film i režiju na festivalu u Puli te nagradom za najbolji film na festivalu u Karlovyim Varyma.

Program je realiziran u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Ambasadom Republike Srbije u RH, te uz pomoć Filmskog centra Srbije i Jugoslavenske kinoteke.

Cijena ulaznice je 10 kuna, dok je ulaz za članove kina Tuškanac besplatan.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Komentari