Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Izvedbene umjetnosti

Deseto izdanje Festivala novog cirkusa zatvaraju akrobati iz Australije

31.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

Baš kao što je započeo s australskom skupinom Circa, čiji su akrobati dupkom napunili ZKM, deseto izdanje Festivala novog cirkusa australskim će fokusom i završiti – 16. i 22. studenoga  (oba dana u 20 sati) na novozagrebačkoj Sceni Travno gostovat će svjetski poznata skupina Casus iz Brisbanea. Izvest će svoju hit predstavu „Knee Deep“, a nakon jednotjednog rezidencijalnog boravka u partnerskoj instituciji Kulturni centar Travno, i novu predstavu „Finding the Silence“!

U 2014. godini, u kojoj festival slavi svoj jubilej, ova završna gostovanja okrunit će činjenicu da je FNC pred publiku Zagreba, Rijeke, Svetvinčenta, Zadra i Splita doveo 11 predstava s ukupno 15 izvedbi. Decentraliziran iz metropole, ali i vremenski raspoređen kroz deset mjeseci, Festival novog cirkusa postao je nezaobilazna cjelogodišnja kulturna činjenica.

Ovih intenzivnih deset mjeseci otvareno je i bit će zatvoreno australskim cirkusom, možda jednom od najplodonosnijih izvoznih umjetnosti toga dalekoga kontinenta. Casus je jedna od trenutačno najtraženijih australskih scenskih skupina uopće. Njezini izvođači u svojim profesionalnim biografijama nižu kolektive kao što su The Flying Fruit-Fly CircusPolytoxic, Briefs ili u veljači ugošćena Circa.

Foto: www.cirkus.hr

Foto: www.cirkus.hr

„Knee Deep“ je Casusov premijerni rad kojim su doživjeli globalni uspjeh i još jednom utvrdili Brisbane kao jedno od najvažnijih svjetskih centara cirkuske kreativnosti. Četvero vanserijskih akrobata u ovoj predstavi istražuju granice snage i ranjivosti, hodajući pritom i po jajima! „Finding the Silence“ je pak oda akrobatskoj potrazi za unutrašnjim mirom – u susretu stvarnih emocija akrobata njihova neumorna tijela sastaju se i rastaju u najneobičnijim kombinacijama.

Ulaznice za obje predstave stoje 80 kuna i mogu se pribaviti kroz sustav ulaznice.hr, kao i na blagajni kazališta neposredno prije predstave, u slučaju da ista nije rasprodana (valja podsjetiti da se australska Circa rasprodala već tjedan dana prije zakazanog datuma pa se zainteresiranim gledateljima preporučuje što ranija kupovina ulaznica).

Ovo gostovanje na Festivalu novog cirkusa organizira Mala performerska scena, čiji rad podupire Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Reklamatik i drugi partneri i sponzori.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari