Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Dokumentarac “U slučaju rata” u natjecateljskom programu 68. Berlinalea

27.01.2018. Ziher.hrFoto: press HAVC / "U slučaju rata"

Dugometražni dokumentarni film U slučaju rata češkog redatelja Jana Geberta, nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea. Njegovo 68. izdanje održat će se od 15. do 25. veljače 2018. godine u glavnom gradu Njemačke, a Gebertov film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Hrvatski koproducent filma U slučaju rata je zagrebački Hulahop.

Radnja filma, čija će se svjetska premijera održati upravo na Berlinaleu, odvija se u Slovačkoj gdje paravojna skupina, uz prešutno odobravanje vlasti, regrutira stotine tinejdžera. Cilj je jednostavan – stvoriti totalitarnu zajednicu koja se temelji na izolaciji i životu u strahu.

Film U slučaju rata nastaje u produkciji češkog Pinka te koprodukciji HBO-a (HBO Czech Republic) i zagrebačkog Hulahopa, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. U slučaju rata je jedan od 47 naslova iz 40 zemalja koji se prikazuju u spomenutom programu. Od toga će 37 filmova imati svoje svjetske premijere, a njih 16 režirali su debitanti.

Podsjetimo, u istom je programu 2016. godine prikazan dugometražni film Zrinka Ogreste S one strane, dok su svoje svjetske premijere u programu Generation prošle godine imali kratkometražni igrani U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i animirani film Ježeva kuća Eve Cvijanović. Spomenimo i to kako su se sva tri filma iz Berlina vratila s posebnim priznanjima.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari