Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Knjige

Društvo hrvatskih književnika revoltirano novim odlukama HRT-a

04.02.2015. Antonija Pavlić
Foto: facebook.com/HRTvijesti

Foto: facebook.com/HRTvijesti

Hrvatski pisci okupljeni u Društvu hrvatskih književnika (DHK) ne pristaju na nove odredbe Hrvatske radiotelevizije, koja je u najnovijem rebalasu odlučila ukinuti honoriranje repriza radio dramskih djela te dramatičarima općenito smanjila naknade.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman već je u prosincu prošle godine primio pismo iz DHK-a, no kako odgovor još uvijek nije dobiven, hrvatski su se književnici primorani obratiti javnosti. ‘Drastičnim smanjivanjem honorara autorima radijskih drama potiru se zakonska načela prema kojima je HRT dužan proizvoditi raznovrsna radijska djela, pridonositi razvoju hrvatske kulture, umjetnosti i zabave, osobito s namjerom očuvanja hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta’, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Povjerenstva za autorska prava Hrvoje Kovačević.

Književnici apostrofiraju nesuvislost odluke da ugovori sklapani s dramatičarima i dramskim piscima funkcioniraju po principu ‘uzmi ili ostavi’. Na taj se način doprinosi samo – nazatku hrvatske kulture općenito, smatraju u DHK-u.

Pismo je potpisalo oko 60 članova Društva, kojima je uvedena tek jednokratna naknada (koja, usput budi rečeno, nije nimalo viša od dosadašnjih) te dramatičari, čija je situacija još gora – osim što je ukinuta reprizna naknada (50 posto za prvo i 25 posto za svako ostalo repriziranje), snižen im je i općeniti honorar.

‘HRT za nekorektnu naknadu, posve u neskladu s umjetničkim vrijednostima radijskih i dramskih djela, dobiva isključiva prava iskorištavanja teksta; to uključuje neograničeno emitiranje, isključivo pravo prevođenja djela na druge jezike, izradu i prodaju distribucije nosača zvuka te brojna druga isključiva prava’, ističu nadalje u priopćenju. ‘Drugim riječima, predajom primjerka djela HRT-u stječe se i vlasništvo nad tim djelom. Paradoksalno, u novim ugovorima koji se sklapaju s dramskim autorima i dalje se navodi kako HRT zadržava pravo procjene kvalitete djela te ima pravo otkazati ugovor iz tog osnova, čime se zapravo pridržava članka 7 Zakona o HRT-u, odnosno kriterija izvrsnosti i kulturne vrijednosti, no za tu izvrsnost očito nije spremna platiti adekvatnu cijenu.’

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari