Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Editors: Svjetlosnim trzajima Tvornica Kulture uronila je u san

04.12.2015. Helena Kezerić
Foto: Niko Goga/Ziher.hr

U rujnu prošle godine nastupali su u rasprodanom Velikom pogonu Tvornice Kulture. Jučer se povijest ponovila. Editorsi su zagrebačkoj publici priuštili još jedan koncert za pamćenje, a riječki Jonathan je kao predgrupa svojim nastupom tome uvelike pridonio.

Glazbeni program je započeo sukladno prijašnjim najavama. Točno u devet Jonathan se razdragano penje na pozornicu i pozdravlja popunjen Veliki pogon. Još prije godinu dana na istom mjestu i u istoj funkciji promatrača i slušatelja razočarano sam pisala o tome kako Jonathan u Lijepoj Našoj ne uživa tretman kakav zaslužuje. Ovaj riječki dark (i skoro indie) rock bend svjetskog zvuka tijekom vremena izborio se za svoje mjesto pod suncem. Svoj nastup započeli su s Maggie koja je pokrenula i najteže korake u nespretne trzaje sreće.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Glavni vokal Zoran je u dobrom raspoloženju ugodno komunicirao s publikom između pjesama. Vesela petorka nije mogla sakriti zahvalnost i sreću, naime Jonathan je kao predgrupa koncerte Editorsa svojim nastupima obogatio i u Sloveniji i Italiji. Iskreno smatram da u Hrvatskoj ne postoji grupa kojoj bi ta uloga bolje pripala. Određena srodnost u zvuku Jonathana i onom Editorsa čini savršen spoj na pozornici.

Neizmjerno bi veselilo kada bi Jonathan postao stalni pratitelj Editorsa na budućim turnejama, no o željama i pozdravima nekom drugom prilikom. Od Jonathana smo imali prilike čuti i novi materijal s nadolazećeg albuma, a od starijih uspješnica bile su tu Communicate, School, Try To Get Even i Hands. Kratko i slatko svojom polusatnom glazbenom terapijom Jonathan je samo potvrdio predznak kvalitete koji mu uvijek rado dodajem. Još jednom su nam pružili predivan uvod u lijepu večer.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Pola sata prespajanja opreme i uštimavanja horde gitara kasnije, nastupa mrak. Sva svijetla zaspala su dok su četiri reflektora zasljepljujućom snagom u pratnji tihe umjetne magle nagovijestila synth zvuke s novog albuma “In Dream”. No Harm zazvao je Editorse – Tom, Edward, Elliott, Justin i Russell zauzeli su svoja mjesta na pozornici, što je publika pozdravila glasnim uzvicima. Uslijedio je Sugar, pa Life Is A Fear ponovno sa zadnjeg albuma. Nakon toga publika je uživala u presjeku najvećih hitova rezovima novog zvuka. Blood i An End Has A Start zagrijali su sveprisutne dovoljno za Forgiveness.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Ovaj koncert razlikovao se mnogo od posljednjeg upravo po komunikaciji s publikom i činjenici da se i na članovima Editorsa vidjelo da se odlično zabavljaju. Basist Russell i klavijaturist i gitarist Elliott posebno su animirali publiku tijekom cijele večeri dok je frontman Tom slao pozdrave mnogobrojnim slušateljima.

Zvucima All Sparks s deset godina starog “The Back Rooma” pokrenut je light show sa sredine pozornice koji je savršeno ocrtavao atmosferu u zraku. Osobno sam došla na svoje za vrijeme izvođenja The Racing Rats, Salvation, Brick And Mortar, All The Kings i odlične rearanžirane Nothing. Zaustavila sam se na vrijeme, dok nisam nabrojila ostalih devet od sveukupno dvadeset i jedne izvođene pjesme. Službeni dio koncerta priveden je kraju pjesmom Munich a gromoglasna buka u publici zvala je na bis koji je sadržavao sanjivu Ocean Of Night, neizbježni Papillon koji je i dalje najsnažniji okidač i Marching Orders. Naklonom i pozdravom Editorsa koncertnom spektaklu došao je kraj.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Nestrpljivo smo brojali dane do novog posjeta, sada već s punim pravom možemo reći, miljenika zagrebačke publike. Ljubav je obostrana u ovom slučaju, svojim dobrim raspoloženjem Editorsi su pokazali kako zaista uživaju nastupati pred rasprodanom Tvornicom Kulture. Iako je na koncertu bilo posjetitelja iz cijele Hrvatske, bila je tu i šačice okorjelih fanova iz Austrije i Njemačke koji su isključivo zbog koncerta doputovali u Zagreb. Ptičica je šapnula da će biti i šestog puta, a do tada novo odbrojavanje može početi.


(Visited 292 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(27 votes, average: 4.852 out of 5)

Komentari