Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Eurofilm: Tillsammans

12.01.2015. Slavica Kotarac
Foto: tumblr

Foto: tumblr

Švedski redatelj Lukas Moodysson redatelj je odličnog filma Tilsammans (Zajedno). Film počinje odlaskom Elisabeth s njeno dvoje djece od nasilnog i alkoholu sklonog Rolfa. Oni će se smjestiti kod njenog brata Görana u zajednicu “hipijevskog duha” gdje živi nekolicina ljudi između 25 i 35 godina među kojima su neki i roditelji.

S useljenjem Elisabethine obitelji stanje u zajednici postaje napeto te se mnoge stvari mijenjaju. Nakon nekog vremena, troje članova odluči napustiti svoje privremeno prebivalište dok Rolf istovremeno prestaje piti i pokušava vratiti svoju obitelj.

Film pokazuje koliko tople mogu biti velike obitelji te koliko je različitih osoba može činiti i kako one mogu utjecati jedna na drugu. Svaka od tih osoba prihvaćena je unutar zajednice (čak i mesojedi), a mnogi se od njih kroz film razvijaju ovisno o situacijama kojima svjedoče ili kroz koje prolaze. Ovo je film u kojemu se sve prihvaća kao normalno i ne postoji zazorni stav ni prema homoseksualnosti niti prema otvorenim vezama ili primjerice masturbiranju. Tako nailazimo na likove poput Anne, novoprozvane lezbijke koja se zainteresira za Elisabeth već pri prvom susretu i Lassea, inače Anninog bivšeg supruga, muškarca za kojega se pak zanima Klas.

Djeca su u ovom filmu prije svega potpora drugim likovima (uglavnom svojim obiteljima) te se njihove priče slabo ili uopće ne razvijaju – oni imaju svoj vlastiti svijet koji odrasli ne razumiju. Jedna od scena gdje se to očituje je kada Elisabethinu djecu Stefana i Evu ujak vozi do škole, ne shvaćajući da oni ne žele biti viđeni u hipijevskom vozilu kakvo je posjedovao.

U kritici se ovaj film često naziva komedijom koja nalikuje na sitcom, a doista ga tako i doživljavamo u određenim dijelovima: mnoštvo likova koji se više-manje slažu oko teških političkih pitanja, ali vode žustru borbu oko toga tko će oprati posuđe. Film je iskren i blizak svima, jedan od onih koji se zbilja moraju naći na popisu filmova koje ćete pogledati. O njegovu se završetku, pak, može raspravljati budući da ostaje poprilično otvoren, a nogometna utakmica ne govori nam mnogo o onomu što bi trebalo uslijediti.

Foto: tumblr

Foto: tumblr

(Visited 95 times, 1 visits today)

Komentari