Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Festival frankofonskog filma u kinu Tuškanac

05.03.2017. Ziher.hrFoto: Bezglavi pijetao, Kino Tuškanac press

Na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu, (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska) te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i brojnih drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture, Praznik Frankofonije u Hrvatskoj bit će obilježen tijekom ožujka 2017. godine u 15 gradova s više od 100 događanja.

Ovogodišnji Frankofonski filmski ciklus u kinu Tuškanac nije šarolik samo u geografskom već i u žanrovskom i podžanrovskom kontekstu, pa filmovi sežu u rasponu od animiranog filma (Moj život kao tikvica), do pedagoškog filma (Nasljednici) i kanadskog ekološkog dokumentarca (Sva živa bića) koji priziva školu Richarda Attemborougha. Ciklus nije mogao zaobići i ono ‘romaneskno’ u francuskom filmu, poput melankolične ljubavne intrige Tri srca ambijentirane u miljeu francuske provincijske buržoazije, čiji je autor Benoit Jacquot združio jednu veliku glumicu (Catherine Deneuve) i njenu kćer (Chiara Mastroianni).

Rumunjski Bezglavi pijetao prati odrastanje malog pripadnika saksonske zajednice u transilvanijskom selu uoči Drugog svjetskog rata. Pedagoški komad Nasljednici slijedi retoriku Cantetova Razreda, ali s naglašenom emotivnom notom. Temama odrastanja bavi se i film Mala zadovoljstva Marokanca Mohameda Chrifa Tribaka o ambivalentnom prijateljstvu dviju sedamnaestogodišnjakinja iz Tetouana. Istom se temom bavi i Moj život kao tikvica, priča o izgubljenu djetinjstvu ‘drukčije’ djece koja na svojim krhkim plećima nose povijest teških obiteljskih situacija. A u filmu Uzvodno rijekom redateljice Marion Hansel u vrletima Paklenice zatekla su se polubraća Olivier Gourmet i Sergi Lopez, proganjana tajnama i avetima krvnih veza, u nadi da će otkriti razlog očeve smrti.

Foto: Facebook.com/MaVieDeCourgetteLeFilm

Ponedjeljak, 6. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Sva živa bića (Every Living Thing – Experiencing A Bioblitz, Kanada, 2016.); r: Kent Martin

Utorak, 7. ožujka

Festival frankofonskog filma

16:00 Moj život kao tikvica (Ma vie de courgette, Švicarska, 2016.); r: Claude Barras

Srijeda, 8. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Bezglavi pijetao (Der geköpfte Hahn, Rumunjska, 2007.); r: Radu Gabrea

Četvrtak, 9. ožujka

Festival frankofonskog filma

18:00 Uzvodno rijekom (En amont du fleuve, Belgija, 2016.); r: Marion Hänsel

Petak, 10. ožujka

19:00 Tri srca (3 cœurs, Francuska, 2014.); r: Benoît Jacquot

Subota, 11. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Mala zadovoljstva (Petits bonheurs, Maroko, 2016.); r: Mohamed Chrif Tribak

Nedjelja, 12. ožujka

Festival frankofonskog filma

19:00 Nasljednici (Les héritiers, Francuska, 2014.); r: Marie-Castille Mention-Schaar

Svi su filmovi prevedeni.

Ulaznica 10 kuna, za članove FP besplatna.

Više o filmovima na www.kinotuskanac.hr i na FB stranicama kina Tuškanac

Blagajna: 4834039

(Visited 110 times, 1 visits today)

Komentari