Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Filmovi nominirani za nagrade Europske filmske akademije dolaze na 15. ZFF

06.11.2017. Ziher.hrFoto: ZFF press / Bez ljubavi

Na Festivalu europskog filma u Sevilli protekloga vikenda objavljene su nominacije za 30. nagrade Europske filmske akademije. Dva filma iz programa ovogodišnjeg ZFF-a  (11. – 19. studenog) finalisti su za tzv. europske Oscare u kategoriji najboljeg filma. Riječ je o filmovima 120 otkucaja u minuti (BPMRobina Campilla koji se prikazuje u ZFF-ovom programu Dan LUX filma i Bez ljubavi (Loveless) Andreja Zvjaginceva koji se prikazuje u natjecateljskom programu Ponovno s nama.

Francuski film 120 otkucaja u minuti erotična je i emotivna drama o mladim pariškim aktivistima 90-ih koji se u jeku epidemije AIDS-a očajnički trude podići osviještenost o toj stigmatiziranoj bolesti. Film je osvojio Grand Prix u Cannesu i francuski je kandidat za Oscara.

Bez ljubavi novo je ostvarenje ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, ZFF-ovog starog znanca koji je dvaput osvojio Zlatna kolica i čiji je film Povratak prikazan 2003. na prvom izdanju ZFF-a. Priča o tragičnim posljedicama propalog braka u završnoj fazi i otmici djeteta osvojila je Nagradu žirija ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Andrej Zvjagincev također je finalist u kategoriji najbolje režije, a zajedno s Olegom Neginom nominiran je i za najbolji scenarij, dok se glumac Nahuel Pérez Biscayart iz filma 120 otkucaja u minutinalazi u utrci za nagradu za najboljeg europskog glumca.

Uz spomenute naslove iz ZFF-ovog programa, u kategoriji najboljeg europskog filma nominiran je i The Square, novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda čiji debitantski film Mongoloid s gitarom ZFF prikazuje u sklopu programa Moj prvi film: Švedska. Satirička drama The Square s Elizabeth Moss i Claesom Bangom osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu i moći će se pogledati u Kino mreži i kinu Europa od 14. prosinca.

U kategoriji najbolje europske komedije nominirana je belgijsko-francuska humoristična drama Vincent Cristopha von Rompaeya o mladom suicidalnom ekologu koju na ZFF-u prikazujemo u programu PLUS te belgijsko-nizozemsko-bugarska satira Kralj Belgijanaca Petera Brosensa i Jessice Woodworth koja je na ZFF-u prikazana prošle godine. Redatelj spomenutog filma Peter Brosens uskoro stiže u Zagreb kao član glavnog žirija 15. ZFF-a.

Film Ljeto 1993. španjolske redateljice Carle Simón iz programa PLUS nominiran je u kategoriji Europsko otkriće, a među nominiranima u kategoriji kratkometražnog filma nalazi se grčki film Copa Loca u režiji Christosa Masalasa koji prikazujemo u programu Festivali pod reflektorom.

Više od 3000 članova EFA-e glasat će za pobjednike koji će biti objavljeni na svečanoj ceremoniji dodjele 9. prosinca u Berlinu.

Komentari