Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Filmovi s Venecijanskog filmskog festivala u kinu Europa

08.03.2017. Ziher.hrFoto: Facebook event - Venecija u Zagrebu: izbor talijanskih filmova s Mostre 2016.

Program Venecija u Zagrebu četvrtu godinu zaredom na platno kina Europa donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre), najstarijeg i jednog od najpoznatijih filmskih festivala na svijetu!

U programu ovogodišnjeg izdanja Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 12. do 17. ožujka moći pogledati šest atraktivnih filmskih naslova prikazanih na posljednjem izdanju ovog prestižnog filmskog festivala u rujnu prošle godine.

Među njima će se naći i Miris žene (1974.) Dina Risija, jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja, na koji je svojedobno podsjetio istoimeni američki remake Martina Bresta Scent of a Woman iz 1992., s oskarovskom ulogom Al Pacina.  Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladića putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu.

Među ovogodišnjim filmovima najbliže idealu rasne talijanske komedije je Pero Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata. Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje Tommaso Kima Rossija Stuarta, kojega mnogi uspoređuju s talijanskim Woodyjem Allenom – Nannijem Morettijem i njegovim filmskim samoterapijama. Tommasa (igra ga sam redatelj) proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti kad su u pitanju žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

Dio ovogodišnjeg raznovrsnog programa čini i film Nerazdvojne rođenog Napolitanca Edoarda de Angelisa, fikcija o frustriranim sestrama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke.

Među ovogodišnjim draguljima svakako valja istaknuti još jedan „muški“ film Uši drugu cjelovečernju režiju Alessandra Aronadija,  punu bizarnih epizodnih zgoda što ih u jednom danu, zbog nezgodnog šuma u ušima s kojim se tog jutra probudio i vijesti o prijateljevoj smrti, doživljava njegov zbunjeni “antijunak”. Bogat i zanimljiv

program zaključuje film Ovi dani Giuseppea Picciolinija koji se bavi ženskom stranom suvremene egzistencije i intime, kroz portret četiri prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju ka ispunjenju i sazrijevanju.

Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana.

Cijena ulaznice za ostale projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn.  Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili online https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr/

Raspored projekcija dostupan je na: www.kinoeuropa.hr

(Visited 35 times, 1 visits today)

Komentari